Quantcast

Dėl konteinerių pajūryje – popierinis karas

Jūriniai konteineriai, atsiradę šią vasarą netoli Šiaurinio molo, šioje vietoje vis dar stovi. Panašu, kad dėl jų tarp gamtosaugininkų ir savininkų įsiplieskė teisinis karas. Kol oficialūs raštai keliauja per instancijas, vaizdas pajūryje nesikeičia, o klaipėdiečiai vis dar nesupranta, ar konteineriai čia pastatyti teisėtai.

Pokyčių nematyti

Melnragėje, netoli Šiaurinio molo, šių metų birželį įsteigta Klaipėdos krašto vandens sporto asociacija pasistatė kelis jūrinius konteinerius ir ketino juose įsirengti stovyklą plaukti išmokti norintiems vaikams, o vakarais šioje vietoje organizuoti pramogas.

Vos tik pajūryje atsirado konteinerių, įvairios institucijos dėl to pradėjo gauti skundus.

Ir nenuostabu, nes kiekvienas žino, kad pajūryje net lengvojo automobilio negalima pastatyti.

Gamtosaugininkai tikino matę tik leidimus organizuoti renginius. Juose esą nebuvo jokių užuominų apie leidimą statyti prie jūros griozdiškus konteinerius.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vyriausiasis specialistas Nerijus Pocius daugiau nei prieš mėnesį tikino, kad žemės, ant kurios stovi konteineriai, savininkė yra valstybė, todėl stovyklos steigėjai turėjo gauti Nacionalinės žemės tarnybos leidimą.

Tačiau jie tokio dokumento neturėjo, tad asociacija buvo nubausta 75 eurų bauda ir specialiu nurodymu įpareigota konteinerius iš pajūrio išgabenti iki rugpjūčio 31 d.

Šiandien – jau spalio 9-oji, bet situacija prie jūros nepasikeitė.

Konteineriai tebestovi, medinės paletės prie jų ištampytos, jų galima rasti ir prie pat jūros.

Prie pat jūros mėtosi mediniai padėklai. Vytauto Petriko nuotr.

Ši vieta vis labiau primena netvarkingą ir apleistą plotą.

Žada vėl bausti

"Šiandien rašome jiems antrą privalomąjį nurodymą ir skirsime dar vieną baudą. Dabar dar negaliu tiksliai pasakyti, kaip bus toliau, girdėjau, kad jie lyg ir tvarkosi leidimus. Už tai, kad neįvykdė privalomojo nurodymo, jie tikrai gaus dar vieną baudą. Pažiūrėsime ir įvertinsime, kaip ta vieta atrodo dabar, – aiškino N.Pocius.

Pareigūnas pasakojo, kad asociacija apskundė jo įteiktus privalomuosius nurodymus išgabenti konteinerius.

Aplinkos apsaugos departamento Administravimo skyrius esą atmetė N.Pociaus nurodymą.

"Esą jis buvo neteisingai surašytas, padaryta procedūrinių pažeidimų. Nuspręsta, kad privalomąjį nurodymą reikia perrašyti iš naujo. Pagrindas bausti vis dėlto yra, pirmąją baudą jie sumokėjo. Nurodymo apskundimas nestabdo reikalavimo konteinerius išvežti, nurodymą jie vis tiek turi vykdyti. Už privalomojo reikalavimo nevykdymą jiems gresia antra 75 eurų bauda. Be to, jie bus baudžiami ir už patį pažeidimą nuo 150 iki 600 eurų bauda, jei gerai pamenu", – apie numatomą šios istorijos tęsinį kalbėjo N.Pocius.

Jeigu asociacijos atstovai neįvykdys antrojo privalomojo nurodymo, byla keliaus į teismą.

Šį paliepimą ketinama reikalauti įvykdyti per porą savaičių.

Pareigūno teigimu, antrasis nurodymas esąs jau surašytas, bet adresatai jo dar negavo.

Panaikino savo nutarimą?

Klaipėdos krašto vandens sporto asociacijos prezidento postą perėmusio Germano Čepo pasakojimas buvo visiškai priešingas.

Pasak jo, Aplinkosaugos departamentas panaikino pirmąjį savo pačių nutarimą ir jo vykdyti neprivalu, o konteineriai pastatyti nenusižengiant įstatymams.

"Netiesa ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino teiginiai, esą jis nedavęs leidimo statyti konteinerius, nes tai esanti Nacionalinės žemės agentūros prerogatyva. Mes gavome raštą, kad ši agentūra jokių leidimų laikiniesiems objektams statyti neišduoda ir neprivalo to daryti. S.Budinas mums leido vykdyti renginius. Prie prašymo gauti šį leidimą buvo pridėtas planelis su visais statiniais. Šis leidimas vis dar galioja. Taip Klaipėdos miesto Aplinkos apsaugos departamentas ir miesto administracijos direktorius su savo komentarais nebeleido mums vykdyti veiklos, partneriai, norėję skirti mums lėšų, finansavimą pristabdė. Todėl ir mes pranešėme, kad vaikų plaukti nebemokysime. Šią savaitę ta pačia tema planuojame kažką daryti. Prašysime leidimą organizuoti renginius pratęsti, jei gerai pamenu, iki vasario mėnesio – apie keistą situaciją pasakojo G.Čepas. – Gavome kažkokį savivaldybės administracijos specialisto rašinėlį, į kurį net nežinia, kaip reaguoti. Raštas pavadintas ne nutarimu ar sprendimu, o "Dėl leidimo". Jame teigiama, kad mūsų prašymo net nesvarstys. Prašysime administracijos darbuotojų jį paaiškinti."

Ketina atsisakyti planų

Pasakodamas apie Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojo surašytą ir vėliau panaikintą nutarimą G.Čepas tikino, kad N.Pociui buvo liepta nurodyti, kodėl jis priėmė tokį nutarimą.

Teisininkai pasiūlė asociacijai apskųsti ir antrąją šio dokumento dalį.

"Mūsų situacijoje patogiausia nieko nedaryti. Bandau suprasti, kodėl išėjo tokia klampynė. Ar mūsų valdiškų institucijų specialistai neturi tinkamos kompetencijos, ar dar kokios priežastys. Aš pats asmeniškai užtrukau pusantro mėnesio, kol perėjau visas institucijas, valdininkai iki tol nežinojo, kam priklauso ta teritorija. Pasirodo, tai yra miesto žemė. Aplinkosaugininkai priekaištavo, kad konteineriai stovi ant kopų, paskui – kad mindome žolę. Galiausiai iš visų tų kaltinimų liko vienas, esą neturime savininko leidimo, nors pareigūnas net nežino, kas tas savininkas yra", – kalbėjo G.Čepas.

Kol kas asociacijos vadovas teigia nežinantis, ką darys toliau. Pirmiausia kovos teisiniais būdais, kad nereikėtų mokėti baudų. Todėl neketina pripažinti, kad nusižengė.

Mums patiems įdomu, kaip čia viskas baigsis.

Ko gero, tolesnės veiklos jie atsisakys, o konteinerius priglausti savo teritorijoje pažadėjo viena uosto įmonė.

"Ėmėmės veiklos turėdami visus dokumentus. Bet jeigu išpuoliai prieš mus nesiliaus, nebedarysime visiškai nieko. Norėjome mokyti vaikus plaukti, buvome susitarę su keliomis didelėmis įstaigomis dėl paramos. Prasidėjus trukdžiams veiklą sustabdėme. Mums patiems įdomu, kaip čia viskas baigsis", – svarstė G.Čepas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sos

sos portretas
Pas mus bananu respublikoje viskas įmanoma,nes institucijos visiškai neigalios.Nes kur nors užsieni,net nekiltu tokių minčių,tokius priedus daryti.Ir niekas negali įpareigoti nukelti,nebejuokinkit žmonių,gėda neigaliesiems valdininkams.

Makas

Makas portretas
Metalines dezes kopose ne puosmena. Reikia vezti lauk. O taip pat reikia isvezti ta visa metalo lauza, kuri uz tvoros sukaupe, tikriausiai, labai issipletusi "nafta"... Kazkoks savartynas.

Skatinkime

Skatinkime portretas
Vagys liberalai ir budine ruoškites greiciau išplaukti - skatertju doroga
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    4
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių