Quantcast

Dėl kompensacijų – gyventojų klausimai: aklavietėje pasijuto rusakalbiai pensininkai

Dėl būsto šildymo kompensacijų klaipėdiečiams konsultacijų tenka laukti ir kelias savaites. Tačiau aklavietėje pasijuto rusakalbiai pensininkai, telefonu nesugebėję išsiaiškinti, ar jiems priklauso kokia nors kompensacija.

Nesusikalba rusiškai

85 metų klaipėdietis skundėsi, kad jam su žmona, taip pat pensininke, neaišku, ar jų gaunamos pajamos suteikia teisę prašyti kompensacijos.

"Sunku telefonu išsiaiškinti, amžius ir ligos neleidžia. Taip ir neaišku, ar kompensacija priklauso, jei bendros pajamos neviršija 978 eurų", – klausė garbingo amžiaus senolis.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė patikino, kad pasidomės, ar šiems pensininkams tinkamai atsakyta į užklausą.

"Neaišku, ar jie teikė prašymą dėl kompensacijos. Už juos pačius niekas to nepadarys. Kitas klausimas dėl susikalbėjimo. Taip, daug mergaičių, kurios bendrauja telefonais, nemoka rusų kalbos. Bet reikia pripažinti, kad buvo laiko išmokti bendrauti valstybine kalba. Neslėpsiu, mes čia sukamės, kaip unguriai. Yra moterų, kurios kalba rusiškai, tad interesantų prašoma palaukti, kol juos galės pakonsultuoti rusiškai kalbanti darbuotoja", – patikino A.Liesytė.

Interesantų prašoma palaukti, kol juos galės pakonsultuoti rusiškai kalbanti darbuotoja.

Atsakymai – skaičiuoklėje

A.Liesytė patarė pirmiausia atsakymų ieškoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tinklalapyje skelbiamoje skaičiuoklėje.

"Ja paprasta naudotis, pats žmogus preliminariai gali pasitikrinti, ar jis atitinka kriterijus paramai gauti. Viskas priklauso nuo to, kokios yra gyventojų išlaidos šildymui. Gaunamos pajamos jau nėra toks reikšmingas dalykas, skaičiuoti reikia ir gyvenamojo ploto dydį. Turto vertė nevertinama. Tačiau galimos gauti pajamos iš valdomo turto yra vertinamos", – paaiškino A.Liesytė.

Jei žmogus turi būtą ir sodo namą, o jį nuomoja, vadinasi, jis gauna papildomų pajamų.

"Žmogus gali turėti du butus ir gali prašyti kompensacijos vienam būstui. Tuomet mes prašome paaiškinti, kaip yra naudojamas antras būstas, ar gaunama pajamų iš antrojo būsto nuomos? Pirmiausia pats žmogus turi imtis žingsnių dėl išlaidų sumažinimo, o tik tuomet prašyti kompensacijos", – paaiškino A.Liesytė.

Audronė Liesytė. V. Petriko nuotr.

Gali tekti grąžinti

Šiemet už būsto šildymą kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir dviejų valstybės remiamų pajamų (VRP) (258 eurai) kiekvienam šeimos nariui arba 3 VRP dydžių (387 eurai) vienam gyvenančiam asmeniui.

Būna atvejų, kai viename būste gyvena ne viena šeima.

"Mes prašome pateikti duomenis apie visus būste gyvenančius šeimos narius, jų pajamas. Tai reiškia, kad jei viena iš šeimų neturi teisės į kompensaciją, šio būsto šildymo išlaidoms kompensacija netaikoma. Išaiškėjus, kad būste gyvena daugiau šeimų, tenka prašyti grąžinti kompensaciją. Bylų teisme dar neturėjome", – pastebėjo A.Liesytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mhm

mhm portretas
ar senas ruskių kagėbistas kompensacijų užsimanė? gal senus grobus mylimon plačiojon tėvynėn laikas tempt atėjo?

>kas

>kas portretas
na ir kas? Tai jų bėdos. O aš puikiai moku rusiškai. Ir man praverčia kai keliauju..Vistik viena iš dažniausiai naudojamų pasaulio kalba. O kam ta lietuvių reikalinga be pačių mūsų lietuvių? Taigi amerikonai net nežino kur ta Lietuva yra. Kai mūsų Grybas susitiko su Trumpu tas galvojo kad iš Balkanų atvažiavo

kas nemoka Lietuvių kalbos

kas nemoka Lietuvių kalbos portretas
tiek metų čia išgyvene, reiškia negerbia šios valstybės, jokių kompensacijų, tegul skambina savo fiureriui į bunkerį, ten susikalbės
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių