Quantcast

Dėl Klaipėdos centrinio pašto ateities – nežinia

Dar prieš karantiną Klaipėdos miesto bendruomenės, visuomenės bei verslo atstovai pristatė savo idėjas, kurios, jų manymu, leistų surasti geriausią sprendimą dėl Klaipėdos centrinio pašto pastato pritaikymo visuomenės reikmėms. Rytoj Susisiekimo ministerijoje šie pasiūlymai bus vertinami ir sprendžiama unikalaus uostamiesčio istorinio statinio ateitis.

Siūlė kurti galeriją

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius (LDS KS) buvo vieni tų, kurie pateikė siūlymą dėl uostamiesčio centrinio pašto pastato perspektyvų.

Šiame istoriniame miesto statinyje Klaipėdos dailininkai norėtų matyti įrengtą Klaipėdos miesto galeriją-muziejų.

Anot iniciatyvos autorių, dailės palikimo išsaugojimo Klaipėdos mieste koncepcija ir veiksmų programa suformuota dar 2016 m., tačiau realių veiksmų iki šiol neatlikta.

Esą daugelio Klaipėdos menininkų kūriniai po jų mirties nugula užmarštyje, nes ne vieno palikuonys neturi galimybių darbus tinkamai saugoti ar eksponuoti.

LDS KS kolekcijoje yra apie 200 kūrinių, kurie šiuo metu tik sandėliuojami.

O Klaipėdos centriniame pašto pastate įkūrus Klaipėdos miesto galeriją-muziejų, šiuos unikalius kūrinius galėtų plačiai pamatyti Klaipėdos gyventojai ir miesto svečiai.

Šalia muziejaus idėjos autoriai siūlo įkurti ir profesoriaus A.Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokyklą.

Taip pat, anot LDS KS, pastate galėtų įsikurti ir jaunųjų menininkų rezidentūra.

Trūksta geros valios?

Vis dėlto didelių vilčių, kad pavyks šią idėją įgyvendinti, Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė teigė neturinti.

"Kuo toliau, tuo labiau susiduriu su nuomone, kad miestui to nereikia. Todėl apima neviltis. Jeigu miestas matytų buvusio pašto patalpose kultūros židinį ir investuotų į tai, ieškotų dalininkų, galiausiai ir Dailininkų sąjunga galėtų būti puikus finansinis partneris, tą įrodėme ne vienu projektu. Bet miesto pozicija kitokia. Ir tai skamba neskaniai. Tačiau tikiu, kad kažkada miestas atsibus ir atsiras entuziastų tokiai idėjai, bet tai pirmiausia turi būti valdžios atstovai", – kalbėjo N.Poškutė-Jukumienė.

Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis tikino, kad kol kas su miesto atstovais centrinio pašto pastato pritaikymo niekas nederino, nes pašto pastatas – valstybės nuosavybė.

"Apie tokių projektų įgyvendinimą mes net negalvojame. Mes padėti galime, bet valstybė pati turi tai daryti. Tačiau kol kas į savivaldybę dėl pašto pastato su kokiu nors konkrečiu pasiūlymu nebuvo kreiptasi nei iš Vyriausybės, nei iš Susisiekimo ar Kultūros ministerijų", – paaiškino A.Cesiulis.

Dar negali apsispręsti

Be galerijos-muziejaus įrengimo Klaipėdos centrinio pašto pastate idėjos, pateiktas ir dar vienas pasiūlymas.

Telšių vyskupijos kurijos atstovai mano, kad dalis Klaipėdos centrinio pašto pastato galėtų tapti kunigų seminarija, piligrimų ir mokymų centru, dėl išskirtinės pastato istorijos ir tinkamos lokacijos Vakarų Lietuvoje.

Tačiau kol kas šią idėją suspenduoja patys jos sumanytojai, nes Telšių vyskupijoje neseniai pasikeitė valdžia.

"Sunku pasakyti, ar sieksime įgyvendinti tą idėją. Dabar keičiasi vyskupai. Naujajam reikės įsigilinti į problemą, į Klaipėdos realybę. Dabar yra tam tikras periodas, kuriame patys turime susigaudyti", – teigė Telšių vyskupijos generalvikaras Vilius Viktoravičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vistiek

Vistiek  portretas
padarys taip kaip jiems, =ulikams reikia. Ar kada buvo kitaip?

KVADAS

KVADAS portretas
SAUNUSIS KVADAS pasaugos pasaugos po to dar pasaugos ........ tada jaunimas ir nugriaus. REIKIA tik miestelenam pakenteti. Kantrus tie zmogeliukai...

runkeliams

runkeliams portretas
buduliai,kada suprasite,kad paštas priklauso ne miestui
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių