Quantcast

Dėl išrausto kiemo – klaipėdiečių rūstybė

Debreceno gatvės daugiabučių kiemuose verda darbai – rangovai tiesia šilumines trasas. Tačiau vietinius gyventojus įsiutino statybininkų darbo kultūra. Traktorių vikšrais išmauroti ką tik pasėti žolynai, sunkioji technika išvertė apšvietimo stulpą. Žmonės įtaria, kad kasant griovius galėjo būti nutraukti lietaus kanalizacijos tinklai.

Dėl darbų – skundai

Gyventojų pasipiktinimo sulaukė įmonė "Klaipėdos inžinerinių tinklų statyba". Šios įmonės techniką tarp Debreceno gatvės 36-ojo iki 40-ojo namų stebi čia butus turintys žmonės.

"Ne taip seniai kieme tvarkė šaligatvius, įrengė vaikų žaidimų aikštelę, apsėjo veją žole. Šiandien – viskas iš naujo, vykdomi kažkokie darbai prie Debreceno gatvės 36 namo. Per šaligatvius varinėja sunkiasvoriai sunkvežimiai, traktoriai, net apšvietimo stulpą nulaužė, vėl subjauroti žolynai. Nežinau, kas planuoja darbus, bet vieną galą remontuojate, o apsisukę vėl viską niokojate. Toks jausmas, kad geriau jau nieko nedarytumėte, negu tokia gerovė", – valdininkams adresuotame skunde rašė vietiniai.

Po dienos valdininkai sulaukė dar vieno skundo. Paaiškėjo, kad smarkiau palijus statybininkų technika taip įklimpo naujai įrengtoje vejoje, kad sunkiasvores transporto priemones teko tiesiog traukti iš purvynu virtusios vejos.

"Prie Debreceno gatvės 42 namo, iš Šilutės plento pusės, statybininkai, kurie dirba darbus, susijusius su vamzdyno tiesimu prie Debreceno g. 42 ir 40 namo tunelio, sunkiasvoriu traktoriumi išdarkė žaliąją veją. Kur mūsų namo vaikai žaidžia badmintoną, lėlėmis, kur ežiukai kas rytą pūškuoja savo maršrutu. Nesuprantama, kodėl traktorius važiuoja drėgna veja, o ne asfaltu?" – skundėsi gyventojai.

Žmonės pasakojo, kad daugiabučio namo rūsiai  yra drėgni, tad baiminamasi, ar tik nebus pažeisti lietaus nuotekų tinklai.

"Mūsų namo rūsiai kenčia nuo drėgmės, kadangi esame šlaite, o sena melioracijos sistema tinkamai nebeatlieka savo funkcijų. Šįryt neatsakingų darbininkų vairuojamas traktorius visiškai sudarkė veją ir melioracijos likučius. Traktorius buvo įklimpęs, o jam ištraukti sunaikinta veja ir joje gyvenantys gyvūnėliai. Po liūties mūsų sandėliai, tikėtina, dar labiau patvins, o pelėsio smarvė pasklis po butus. Kas atlygins žalą? Prašome jūsų pagalbos vertinant rangovo veiksmus darkant namo aplinką ir žaliąją veją", – rašoma skunde.

Tokį vaizdą pro langus matantys gyventojai klausė – kas atlygins padarytą žalą? Klaipėdiečių nuotr.

Aikštelėms – savivaldybės dėmesys

Prie Debreceno gatvės 38 namo savivaldybė naujai įrengė vaikų žaidimo aikštelę.

Savivaldybė nuo 2018 m. įgyvendina projektą, pagal kurį naikinamos senos ir higienos normų neatitinkančios vaikų žaidimo aikštelės, jos keičiamos moderniomis.

"Tikimasi, kad šios naujos vaikų žaidimų aikštelės pagyvins bendrą daugiabučių namų kiemų bei viešųjų erdvių vaizdą bei įtrauks mažuosius į kūrybines veiklas, skatinančias aktyvią veiklą ir norą ilgiau pabūti lauke. Vaikų žaidimų aikštelės sudaro galimybes vaikams ir šeimoms judėti, stiprėti, ugdyti savo motoriką ir bendravimo įgūdžius, stiprinti bendruomeniškumą, saugoti ir tausoti aplinką", – apie naująsias žaidimo aikšteles buvo rašoma specialiai tam skirtame pranešime.

Debreceno gatvės gyventojai kaip tik aplinkos saugojimo bei tausojimo ir pasigedo, matydami rangovų darbus po langais.

Iš viso Klaipėdoje nuo 2018 m. yra įrengta 31 vaikų žaidimų aikštelė.

Anksčiau jie nėra pasišiukšlinę.

Rangovams – įspėjimas

Dėl gautų skundų laikinai Miesto tvarkymo skyriui vadovaujanti Inga Kubilienė iš karto nuvyko į vietą aiškintis, ar žalos daugiabučio kieme nepridarė savivaldybės užsakymu dirbantys rangovai.

"Čia vyksta šilumos tinklų tiesimo darbai. Jų užsakovas yra įmonė "Klaipėdos energija", – sakė I.Kubilienė.

Situaciją teko aiškintis ir savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus specialistams.

"Klaipėdos inžinerinių tinklų statyba" kiemuose atlieka skirstomųjų ir įvadinių šilumos tinklų rekonstravimo darbus.

"Paprastai jie dirba tvarkingai. Jei mes jiems nuvažiavę išsakome priekaištų, jie visada sureaguoja ir susitvarko. Neabejoju, kad susitvarkys", – tikino Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius.

"Anksčiau jie nėra pasišiukšlinę", – sako G. Pocius.

Vis dėlto G.Pocius pripažino, kad oficialiai rangovus teko įspėti.

"Darbus jie pradėjo birželio viduryje. Darbai gali tęstis iki pat rugsėjo. Gyventojams teks pakentėti, jei nori žiemą šiltai gyventi", – kalbėjo G.Pocius.

Į gyventojų klausimus, kas atstatys suniokotus takus, nulaužtą apšvietimo stulpą, kada atsės veją, Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas pirštu bedė rangovų pusės link.

"Tai aišku, kad jie viską atsės ir turės takus suremontuoti, privalės stulpą, kurį išlaužė, atstatyti. Ne tik atstatys, bet ir elektros jungtį turės sutvarkyti. Jei nešvies šviestuvas, turės pakeisti kitu. Čia klausimų nėra. Bet kitaip požeminių tinklų neįmanoma pakloti, tik kasant ir važinėjant traktoriais", – paaiškino vedėjas.

Kaltas ir lietus

Pasak G.Pociaus, gavę užsakymą renovuoti tinklus, statybininkai neturi galimybių laukti palankesnių orų.

"Juk ištisai lijo. Technika klimpo. Todėl ir vaizdas toks pasibaisėtinas. Bet viskas suprantama ir žmogiška. Juk negali jie laukti, kol Dievas gerus orus pasiųs. Mano supratimu, skunduose daugiau emocijų. Niekas lietaus kanalizacijos neišdraskė, spėju, čia turėta omenyje namo statybinis drenažas, kuris paprastai aplink namo perimetrą būna paklotas. Bet įmonė dirba su inžineriniais tinklais, jie išmano. Pažeisti galėtų tik atkasę namo šildymo trasos įvadą. Bet jei pažeistų drenažą, jie privalėtų atgal atstatyti", – gyventojų aistras ramino G.Pocius.

Įmonę "Klaipėdos inžinerinių tinklų statyba" Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas apibūdino kaip tvarkingą rangovą.

"Anksčiau jie nėra pasišiukšlinę. Jei kartais kitą pavasarį žolytė neataugs, gyventojai tegul rašo mums, vėl rangovus statysime ant ausų. Jie viską turės sutvarkyti iki galo. Reikia suprasti, kad vyksta statybos darbai. O statybininkai nevaikščiojo ir nevaikščios ant pirštų galiukų. Jei reikės, jie raus ir kas", – patikino G.Pocius.

"Sutvarkysime viską"

Netrukus veiklos trisdešimtmetį minėsianti bendrovė "Klaipėdos inžinerinių tinklų statyba" – stambi įmonė, kurioje, viešai pateiktais duomenimis, dirba net 62 darbuotojai.

Bendrovės generalinis direktorius Jonas Zakaris, išgirdęs, kokių priekaištų pažėrė šalia statybvietės gyvenantys klaipėdiečiai, patikino, kad jo ausų tokia informacija dar nepasiekė.

"Nieko statybos direktorius nesakė. Manęs ši informacija nepasiekė. Mes turime tokį objektą Debreceno gatvėje. Daug kur dirbame, faktiškai visoje pietinėje miesto dalyje", – neslėpė įmonės vadovas.

Šilumos tinklai keičiami Baltijos prospekte, Žvejybos uosto rajone.

"Kai kuriais atvejais mes net privalome šalinti, jei, pavyzdžiui, ant komunikacinių tinklų auga medžiai. Bet po vamzdynų pakeitimų stengiamės viską atstatyti. Visko būna, suprantu, kad žmonės būna gėlyčių prisisodinę, medelių, bet kitaip trasos nepaklosi", – kalbėjo J.Zakaris.

Išgirdęs apie gyventojų pastabą, kad pirmiausia derėtų kasti ir kloti komunikacijas, o po to sėti žolę, J.Zakaris tik atsiduso.

"Tiek visokių komunikacijų driekiasi, po miestu – šimtai kilometrų. Neįmanoma visko suderinti. Bando savivaldybė tarpusavyje suderinti. Bet projektai stringa metų metus. Daug yra visokių kabliukų. Neišeina taip, kad pirmiausia pakloji komunikacijas, naujas trinkeles sudedi, žolytę užsėji ir trisdešimt metų gražu bei tvarkinga. O čia rausia ir rausia, tai renovacija, tai vėl kažkoks gedimas. Nuraminkite gyventojus, sutvarkysime viską", – pažadėjo J.Zakaris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas

Gyventojas portretas
Ar mūsų valstybė tokia turtinga? Kodėl? Keičiamus vamzdžius (metalą) susirenka darbininkai. Atvyksta kasdieną su priekaba, susikrauna senus vamzdžius - priduoda. Na, metalo daug ir sunkaus. Tipo, seni, nereikalingi. Oho, vamzdžiai sunkūs. Čia tipo arbatpinigiai statybininkams? Baikit juokauti. Mes už viską mokame. Dar ataskaitose bus įrašyta, kad išleista nemaža pinigų suma atsiskaitymui už seno keisto vamzdynų laužo išvežimą. P.S. Žiūrint kaip čia dirba statybininkai galima būtų ir doktorantinį darbą parašyti "Kaip neturi būti atliekami ūkine prasme darbai ir kaip valstybė nemoka tvarkytis su savo ūkiu".

Ema

Ema portretas
Labai grazu irenge vaiku aikstele,bet kaip atrodo siukslines, pastate ant virsaus,sukrypusios,zeme kaip sukris nuvirs.O svoris nemenkas.Juk buvo galima bent ileisti I zeme.Juk galima padaryt viska tvarkingai,o ne atsainiai.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai gal nerauskite,gal gyventojai nenori,o žiemą gali po savo gražią aplinką pasivaikščioti bus šiltą ir gerą
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių