Quantcast

Dėl „firminio“ katino – mūšis: principai aukščiau visko?

Socialiniame tinkle verda aistros dėl britų trumpaplaukės katės, kurią praeivis palaikė bename ir nugabeno į gyvūnų prieglaudą. Paaiškėjus, kad katė turi tikrąją šeimininkę, šiai buvo išrašyta sąskaita už gyvūno lustavimą. Tačiau moteris pareiškė nemokėsianti ir katę paliko prieglaudoje.

Iš viešbučio – į prieglaudą

Pačiame Klaipėdos senamiesčio centre, Daržų gatvėje, gulinėjančią katę stebėjo čia įsikūrusio viešbučio svečiai.

"Trys jaunuoliai savaitę matė valkataujančią katę, paėmė ją ir atvežė į prieglaudą. Na, taip, yra niuansų dėl žmonių per stipraus noro gelbėti visus gyvūnus. Bet taip jau nutiko. Gyvūnas neturėjo mikroschemos. Katę apžiūrėjo veterinaras, ji buvo vakcinuota ir paženklinta", – situaciją paaiškino Klaipėdos regiono gyvūnų globos namų "Nuaras" administratorė Gintarė Liutkuvienė.

O tai labiausiai ir įsiutino katės šeimininkę, pasipylė ir gausybė žinučių internete. Gyvūnų mylėtojai pasidalijo į dvi barikadų puses. Vieni gynė katės šeimininkę, kiti nurodė, kad laikas laikytis šalyje galiojančių įstatymų.

"Man jokio "čipo" ir nereikia. O kas jų prašė? Per pusvalandį jau viskas buvo padaryta. Bet juk pagal įstatymą mes dar turime laiko, reikia pinigų sutaupyti, reikia apsispręsti. Lustuoti reikia su šeimininkų leidimu. Aš pinigų nemokėsiu, nes viskas padaryta be mano leidimo", – savo įvykių versiją pasakojo katės šeimininkė.

Citavo Civilinį kodeksą

Gyvūnų prieglaudos atstovai tikino, kad pagal esamą tvarką gyvūnų prižiūrėtojai net negalėtų atiduoti privatiems asmenims neženklintų gyvūnų.

"Mums galioja tvarkos, mes jų laikomės. O moteriai telefonu buvo paaiškinta, kad ji turės jau paženklintą katę, vis tiek netrukus įsigalios reikalavimai, kurie leis net tikrinti gyvūnų mylėtojus, ar jie paženklino savo augintinius. Jai nereikės rūpintis, nes katė jau paženklinta. Bet telefonu buvo bendrauta nemaloniai. Bandžiau ramiai paaiškinti, kad ir šiai gyventojai galioja Civilinio kodekso nuostatos, bet ji tai kategoriškai neigia ir nenori suprasti", – kalbėjo G.Liutkuvienė.

G.Liutkuvienė teigia, kad tai yra 35 eurų klausimas.

Situacijų, kai gyvūnas per klaidą patenka į prieglaudą, pasitaiko dažnokai. Tačiau miestiečiai, aptikę savo augintinį, dažniau dėkoja juo pasirūpinusiems žmonėms, nei kelia skandalus.

"Atkreipiame dėmesį, kad, atsiradus gyvūno savininkui ir vadovaujantis Civilinio kodekso nuostatomis, šis privalo atlyginti išlaikiusiam gyvūną asmeniui visas išlaikymo išlaidas", – įstatymą pacitavo G.Liutkuvienė.

Principai aukščiau visko?

"Mano katė gulėjo už metro nuo mūsų tvoros. Mes gyvename name, o katė vaikšto kur nori. Na, mėgsta ji lauke pagulėti. Tai kodėl reikėjo ją vogti iš namų aplinkos, o po to reikalauti pinigų? Taip, aš juos ("Nuarą" – A.A.) išvadinau blusynu. O kodėl mano prižiūrėta katė turi būti ten laikoma? Kaimynystėje esantis viešbutis nesiskundė mūsų kate. Jei būtų buvę skundų, mes jos nebūtume išleidę. Bet juk karšta, ji ėjo į lauką ir veikiausiai ant akmenų jai buvo vėsiau", – kalbėjo moteris.

Katės šeimininkė įsitikinusi, jog yra teisi ir su jos gyvūnu niekas negali elgtis taip, kaip nori.

Tačiau galutinis klaipėdietės sprendimas pribloškia.

"Viskas. Jei be mano leidimo kažkas ją paženklino, man jos nereikia, tegul ji gyvena blusyne. Tegul ji ten gyvena ir jaučia malonumą, būdama toje išvietėje", – išpyškino katės šeimininkė.

Paklausta, ar jai negaila palikti savo augintinę, moteris pareiškė, kad principai yra aukščiau visko.

"Nenoriu, kad mano katė būtų lustuota. Aš nežinau, kokią informaciją jai įsiuvo, neaišku, kokioje aplinkoje ji ten gyvena. Aš pasakiau tam berniukui, kuris paėmė ir išvežė katę į prieglaudą, tegul jis sumoka sąskaitą ir tegul parveža mano katę", – tikino klaipėdietė.

Ar šioje istorijoje svarbesni yra pinigai nei naminio gyvūno likimas? Moteris atsakė, kad istorijos esmė – nebaudžiamas aplinkinių elgesys.

"Vieni nebaudžiami paima svetimus gyvūnus, kiti nebaudžiami juos lustuoja", – reziumavo moteris.

Kreipsis į policiją

Gyvūnų prieglaudos administratorė G.Liutkuvienė paaiškino, kad įmonė jau net nusileido skandalą dėl savo katės sukėlusiai klaipėdietei ir sutiko atiduoti katę, neprašydami sumokėti už lustavimą.

"Tai yra 35 eurų klausimas. Bet, net ir neprašant pinigų, bet paprašius pasirašyti dokumentus, paženklinta katė juk turi turėti šeimininkus, jie atsisakė pasirašyti bet kokią sutartį, nedavė jokių savo duomenų. Gaila gyvūno. Bet nebežinau, kaip dar turėtume pasielgti. Gal vertėtų policijai parašyti pranešimą? Tegul jie išaiškina, ką toliau mums daryti", – svarstė G.Liutkuvienė.


Šiame straipsnyje: katinasNuarasprieglauda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijolė

Nijolė  portretas
Tai saugokit savo augintinius .o nekaltinkit gerą darbą atliekančius žmones

,,Benamė" ar valkata?

,,Benamė" ar valkata?  portretas
Tai mano katė pirma visų būtų valkataujančia palaikyta. Kadangi jai įrengtos kopėčios nuo balkono iki žemės, kad galėtų savarankiškai išeiti ir ateiti, kada įsigeidusi, tai ji taip ir elgiasi - kai taip šilta, gali ir 2 dienas vidury gėlyno lauke išdribusi lepintis. Juolab, kad stovi indelis su vandeniu paukščiams, tai net ir pagerti namo nereikia grįžti.

Pikts

Pikts portretas
"netrukus įsigalios reikalavimai, kurie leis net tikrinti gyvūnų mylėtojus, ar jie paženklino savo augintinius" - ką čia nusifantazavo? įdomu, kas čia ateis pas mane tikrint. ir kaip įsivaizduoja tas vyks? kad aš įsileisiu ir dar kavos su pyragėliais pasiūlysiu? bet juk gali būt, kad aš draugiškai atsisakysiu šito patikrinimo, o to nesitikėjęs tikrintojas iš nustebimo net nuo laiptų nudardės ant minkštosios.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių