Quantcast

Darbo skelbimai verčia aikčioti

Pamatę kai kuriuos darbo skelbimus, klaipėdiečiai aikčioja. Norint įsidarbinti gyvūnų prižiūrėtoju, kuris jiems ruoštų maistą, plautų indus ir kuoptų patalpas, reikalingas aukštasis išsilavinimas. Ir alga žadama kaip profesoriaus.

Beveik anekdotas

Spaudoje pasirodęs Lietuvos jūrų muziejaus skelbimas apstulbino darbo ieškančiuosius: "Muziejus ieško gyvūnų prižiūrėtojo (-os). Reikalavimai: aukštasis biologijos srities išsilavinimas, geras fizinis pasirengimas, geri plaukimo įgūdžiai, gebėjimas dirbti komandoje. Pagrindinės funkcijos: maisto paruošimas gyvūnams, gyvūnų stebėjimas, patalpų, indų, darbo priemonių valymas, plovimas."

Humoro nestokojantys skaitytojai prisiminė kone analogišką anekdotą apie reikalavimus, keliamus darbo ieškančiam vairuotojui: "Siūlome darbą vairuotojui. Reikalavimai: aukštasis išsilavinimas, profesionali darbo patirtis vairuojant troleibusus, tramvajus, traukinius, laivus, funikulierius, metro, ekskavatorius bei valdant atomines elektrines. Ralio varžybų bei lėktuvo dispečerio patirtis būtina. Kandidatas privalo turėti patirtį gaminant dyzelinius variklius bei turbinas. Taip pat būtina turėti BMW, "Mercedes", "KamAZ", ir "Boeing" inžinieriaus sertifikatus. Gali būti studentas. Privalumai: darbo patirtis tiesiant kelius, dažant kėbulus. Atlyginimas: 300 eurų."

Iš tiesų ieško trenerių?

Lietuvos jūrų muziejaus Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėją Niną Puteikienę nustebino žurnalistų susidomėjimas darbo skelbimu, kuriuo ieškomi diplomuoti šėrikai.

"Be abejo, aukštasis išsilavinimas reikalingas. Pas mus gyvūnų prižiūrėtojai dažniausiai tampa treneriais. Ir dabar kiekvienas treneris tą pati daro, ką ir gyvūnų prižiūrėtojas. Taip, šiame darbo skelbime apie tai neužsiminta, bet tai visai nebūtina", – paaiškino N.Puteikienė.

N.Puteikienė dar pridūrė, kad asmenys, priimami į šias pareigas, per tris mėnesius, tai yra bandomąjį laikotarpį, patikrinami, ar jie galėtų būti toliau ugdomi kaip gyvūnų treneriai.

"Galima juoktis, kad ieškome diplomuoto šėriko, bet jo atlyginimas – kaip visą krūvį turinčio universiteto profesoriaus, tai yra 60 proc. didesnis nei minimali alga. Be to, gyvūnų prižiūrėtojo darbas ne visiems patinka, todėl ir neretai tenka ieškoti darbuotojų", – sakė N.Puteikienė.

Valo ir moka kelias kalbas

Paradoksalu, bet Klaipėdos savivaldybė, šiuo metu ieškanti pretendento į Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos direktoriaus pareigas, skirtingai nei Jūrų muziejus, besidairantis gyvūnų prižiūrėtojo, nekelia būtino reikalavimo, kad kandidatas turėtų aukštojo mokslo diplomą.

"Kvalifikaciniai reikalavimai pretendentams: turėti aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą arba ne žemesnį kaip aukštąjį koleginį, aukštesnįjį, įgytą iki 2009 m., ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 m., išsilavinimą", – teigiama skelbime.

Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas pastebėjo, kad privačiose struktūrose perteklinių reikalavimų darbuotojams stengiamasi vengti.

Ir prisiminė girdėjęs komiškų atvejų, kai buvo ieškoma valytojų su aukštuoju išsilavinimu bei mokančių kelias užsienio kalbas. Esą gal tokiu atveju darbdaviai nesupranta, ko jiems reikia?

"Pats tokio skelbimo niekada neviešinčiau. Juk kuo daugiau žmogus baigęs universitetų ir moka užsienio kalbų, tuo didesnio atlyginimo jis norės. O darbdaviams reikia darbuotojo, kuris kvalifikuotai galėtų dirbti konkrečioje vietoje ir nesvarbu, kokius mokslus jis baigęs. Tie papildomi reikalavimai dažniausiai sukelia nepagrįstų lūkesčių dėl didesnio atlyginimo, apdairūs darbdaviai paprastai nerašinėja, ko nereikia", – pabrėžė D.Arlauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
paradoksas: Kauno savivaldybė sugalvojo "prikolą", atseit, siūlo geriausią darbą, o iš tikrųjų užsiėmė taip vadinamų laikinų globėjų paieška. Ir taip savo "išmone" džiaugėsi, kad nepagalvojo, ką atsakyti, jei kas paklaus, kodėl patys to "geriausio darbo" neima, jei jis geriausias? Kodėl, pavz., jo nepasiūlė kuriai nors iš mero patarėjų, ar pačiam merui - juk plotus didelius valdo, daug vaikų galėtų priimti gyventi ir paglobotų?

...

... portretas
Chm, o kokie reikalavimai keliami būsimam Seimo nariui (kuris paskui dar į ministrus taiko)?..

Anonimas

Anonimas portretas
Kodėl šerikai vadinami dresiruotojais, o dresiruotojai-šerikais?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių