Quantcast

Darbas – laikinas prieglobstis nuo karo

Prasidėjus karui Ukrainoje, į Klaipėdą atsikraustė tūkstančiai karo pabėgėlių, ieškančių ne tik gyvenamosios vietos, bet ir darbo. Vieniems pavyko įsidarbinti pagal specialybę, o kitiems ranką ištiesė prekybos tinklai.

Dirba ne tik kasoje

Anot "Maximos" Personalo departamento direktorės Tatsianos Ihnatovich, šiuo metu įvairiuose Lietuvos miestuose įdarbintų ukrainiečių skaičius yra išaugęs iki beveik 300.

Jie dirba ne tik kaip salės darbuotojai, bet ir maisto gamybos cechuose, logistikos centruose. Darbui kasose specialiai jiems pritaikyti kasos aparatai rusų kalba.

"Nuo pirmosios karo dienos solidarizavomės su Ukraina ir pabėgėliams atvėrėme galimybių kelią, kad darbas jiems suteiktų tvirtą pagrindą po kojomis. Įmonėje esame subūrę specialistų komandą, kuri operatyviai sprendžia užsieniečių įdarbinimo formalumus ir bendrauja su būsimais darbuotojais, aiškinasi jų poreikius", – kalbėjo "Maximos" Personalo departamento direktorė T.Ihnatovich.

Daugiausia – moterys

Didžioji dalis karo pabėgėlių – ukrainietės moterys, kurios į Lietuvą atvyko su vaikais ar vyresnio amžiaus šeimos nariais.

"Stengiamės kaip įmanoma sudaryti lankstų grafiką, nes suprantame, kad žmonės turi pasirūpinti ne tik savimi, bet ir į Lietuvą atvykusiais savo artimaisiais, ypač mažamečiais vaikais. Tose "Maximos" parduotuvėse, kur dirba karo pabėgėliai iš Ukrainos, pirkėjai yra informuojami, kad esama darbuotojų, kurie nekalba lietuviškai. Kilus klausimų klientų prašoma kreiptis į lietuviškai kalbančius darbuotojus", – nurodė departamento direktorė.

Darbas jiems padeda bent laikinai užmiršti nelaimes ir patirtą karo siaubą.

Darbas parduotuvėje – laikinas. Kai kurie ukrainiečiai sako, kad situacijai pagerėjus grįš namo.

"Darbas jiems padeda bent laikinai užmiršti nelaimes ir patirtą karo siaubą. Stengiamės, kad šis laikas jiems būtų kuo saugesnis, ramesnis ir emociškai stabilesnis. Dalis ukrainiečių, kurie buvo įsidarbinę, jau grįžo į Ukrainą", – sakė T.Ihnatovich.

Priėmė pozityviai

Visi "Maximoje" įdarbinti karo pabėgėliai iškart gauna papildomą sveikatos draudimą, todėl turi galimybę greitai naudotis privačių ir valstybinių gydymo įstaigų paslaugomis. Taip pat yra teikiamos nuotolinės anoniminės psichologų konsultacijos.

Ukrainiečiams ir jų šeimų nariams sudarytos sąlygos mokytis lietuvių kalbos – mokymai vyksta nuotoliniu būdu.

"Išties žavi ukrainiečių entuziazmas ir atkaklumas mokytis lietuvių kalbos ir daugiau sužinoti apie Lietuvą. Džiaugiamės, kad naujieji kolegos labai noriai priėmė galimybę mokytis ir pažinti mūsų šalį būtent per kalbą. Nuotoliniuose mokymuose dažniausiai dalyvauja visa iš Ukrainos atvykusi šeima", – užsiminė T.Ihnatovich.

Darbuotojai naujuosius kolegas priima draugiškai, padeda jiems integruotis.

Apie ukrainiečius kiti darbuotojai atsiliepia teigiamai, šie esą smalsūs, nuoširdūs ir bendraujantys žmonės, atidžiai mokosi atlikti darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Be valstybinės kalbos aptarnauti žmones?

Be valstybinės kalbos  aptarnauti žmones? portretas
Viena- valstybinė kalba yra Lietuvių ir visi ,kurie susiję su klientų aptarnavimu turi ją suprasti. (gali ir nekalbėti - bus kaip ,kad dirba kurčniabyliai)

Молодцы

Молодцы portretas
Ну, главное что на русском языке говорит всё больше людей. Всё возвращается на круги своя, и это радует. Ну а литовский характерно и планомерно вымирает, замещается англицизмами типа edukuoti, kvestionuoti, и тому подобными. А между прочим литовский язык один из самых богатых, наравне с русским, в литовском языке более 400000 слов! Тем не менее в угоду западным хозяевам, всё замещается на западный манер. И, что интересно, нередко дети эмигрантов уже и не знают своего языка, всё чаще слышна английская речь среди молодёжи

Mokytis reikia

Mokytis reikia portretas
Viskas čia gerai, pakentėsime, padėsime. Būkit,, jei negalite važiuoti padėti savo šaliai. Bet mokytis nors minimaliai bendrauti lietuviškai, tikrai reikia. Jau pavargau kas kart gidėdama: "Kalbėkit rusiškai".... Nei "prašau, ne"i atsipraša"u... Tik įsakymas kalbėti rusiškai. Klaipėda vėl slavinama" greituoju būdu".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių