Quantcast

Dalis smulkiųjų Klaipėdos verslininkų nutraukia veiklą

Per keturias dienas, nuo praėjusio penktadienio iki pirmadienio, Valstybinei mokesčių inspekcijai prašymus dėl veiklos nutraukimo pateikė 75 pagal verslo liudijimus dirbę klaipėdiečiai. Kol kas tai tik 2 proc. visų pagal verslo liudijimus uostamiestyje dirbančių asmenų.

Prašo nutraukti veiklą

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijoje iš viso yra įregistruoti 12 276 juridiniai asmenys.

Tai – juridiniai asmenys, kurie nėra įtraukti į grupes "laikinai nevykdantys veiklos" arba "laikinai atleisti nuo deklaracijų teikimo", iš jų 11 026 – verslo įmonės.

Kovo 17 d. duomenimis, verslo liudijimus įvairioms veikloms yra įsigiję 3 511 Klaipėdos miesto gyventojų, per pastarąsias dienas (kovo 13–16 d.) prašymus nutraukti veiklą yra pateikę 75 žmonės.

"Dėl susiklosčiusios situacijos nevykdant veiklos, galiojančius verslo liudijimus galima nutraukti. Tai geriausia padaryti teikiant prašymą VMI elektroniniu būdu, prisijungus prie asmeninės mokesčių mokėtojo erdvės "Mano VMI", – komentavo Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

Tais atvejais, kai gyventojai nesinaudoja "Mano VMI" ir neturi galimybės prisijungti, bet pageidauja nutraukti turimus verslo liudijimus, tai padaryti galima kitais būdais.

Tada dėl verslo liudijimo nutraukimo reikia skambinti trumpuoju telefonu 1882 arba siųsti prašymą elektroniniu būdu adresu vmi@vmi.lt arba įprastu paštu (Taikos pr. 28).

Smūgis silpniesiems ir pradedantiesiems

Klaipėdos apskrities VMI atkreipia gyventojų dėmesį, kad, nutraukus verslo liudijimą, susidariusią permoką galima panaudoti kitam verslo liudijimui įsigyti arba permoką susigrąžinti, įskaityti kitiems mokesčiams.

Klaipėdos apskrities smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos viceprezidentas Aras Mileška pripažįsta, kad verslo situacija šiuo metu yra labai sudėtinga.

"Situacija yra tokia, kokia yra, ir kažkokio stebuklingo sprendimo tikriausiai ir negalėtų būti, nes tokių atvejų mes ir neturėjome. 2008 m. krizė buvo kitokia. Šįkart tai bus smūgis silpniems verslams arba tik pradedantiems. Arba turintiems sunkumų. Jiems esama situacija kirs labiausiai", – įsitikinęs A.Mileška.

Nuo to, kiek užtruks karantinas, priklauso ir verslo atsigavimo galimybės.

Esą jei karantinas užsitęs iki kelių mėnesių, verslo, kuris dabar yra sustojęs ar vegetuoja, atsigavimas truktų mėnesį ar du.

Pripažįstama, kad viešbučių verslas bus vienas tų, kuris patirs daugiausia nuostolių.

Ypač sunku tiems, kurie atsinaujino, jiems teks grąžinti investicinę grąžą, ir čia nebus išvengta nuostolių.

"Tiems, kurie didesnių investicijų nedarė, bus lengviau. Tačiau neabejotinai viešbučiai – vienas tų verslų, kurie dėl karantino nukentės labiausiai. Taip pat – kavinės, restoranai, klubai. Smulkiesiems verslams vieniems bus lengviau, kitiems – sunkiau, tačiau labiausiai situacija palies smulkiuosius prekybininkus, nes jų yra daug", – kalbėjo A.Mileška.

Pagalbos dar neprašo

Kol kas esą nei smulkieji, nei vidutiniai verslininkai jokios pagalbos neprašė, nes dar per anksti. Po savaitės padėtis veikiausiai bus aiškesnė.

Tačiau akivaizdu, kad dėl karantino prekybininkai klientų sulauks kelis kartus mažiau nei įprastai. Jie džiaugiasi, kad prekiauti galima, tačiau blogybė ta, kad nėra, kas perka.

"Jei šis karantinas užsitęs ilgiau, žala verslui bus didelė, jei situaciją pavyks suvaldyti per kokį mėnesį, žala verslui nebus tokia reikšminga. Kokius sprendimus priims verslas, dar sunku prognozuoti. Tačiau kalbos apie masinius darbuotojų atleidimus dažniausiai būna pirminė, emocijų apimta reakcija. Paprastai pirmiausia ieškoma alternatyvių sprendimų, žmonių atleidimas yra kraštutinis momentas", – teigė A.Mileška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kelių dienų stebėjimas

kelių dienų stebėjimas portretas
Po paskelbto karantino tenka retsykiais apsipirkti, nueiti į prekybos centrus. Ryte parduotuvėse - pikti pensininkai, stumdosi, trankosi, burnoja. Mėginau nueiti vidurdienį, nes skelbė, kad pensininkams rekomenduoja rytines valandas, kad saugiai apsipirktų. Kur tau? 11-12 val parduotuvėse vyrauja senukai. Pikti. Yra rėkiančių, besibarančių, kalbančiųjų su savimi, kimbančių prie kitų žmonių - nori kalbėtis. Mėginau po pietų. Dar baisiau. Pikti, yra dvikiančių pigiu alkoholiu, seni, susiraukę, perka minimaliai, patį pigiausią maistą, praktiškai akivaizdu - slankioja kur yra žmonių ir tie apsipirkimai tik simboliniai, tik pretekstas pabūt žmonėse. Bet kodėl senukai tokie pikti? Ar tik ne todėl, kad namie - pašalpiniai vaikai, prasigėrę anūkai, parsiųsti iš anglijų, norvegijų, kur jiems atsisakė mokėt vien už tai, kad nosį krapšto - dabar jie visi ant pensininkų kaklo - reikia dar ir alkanus anūkus maitinti, nes mokyklose darželiuose nebeduoda maisto//

To to

To to portretas
Mes jaunieji keliauninkai persergam ta liga ir tragedijos nedarom. Poto skubam atgal i darbus jum pensijas uzdirbt.

to pensininkei

to pensininkei portretas
jūs jaunieji keliautojai ir atvežė ta virusa į Lietuva dristat kaltinti pensininkus, kuriuos patys apkreciat, tikro Debilo komentaras, kiek klasių baigei, nes mąstymas kaip nusigėrusius bomzo
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių