Quantcast

„Carito“ globos namams – solidi parama

Net tik pagalbą, bet ir šypseną, gerą žodį skurstantiems klaipėdiečiams teikiantys Klaipėdos "Carito" globos namai patys sulaukė paramos. "Klaipėdos" dienraščio projekto "Gera daryti gera" partneris įmonė "Minibank", valdanti prekės ženklą "piniginė.lt", įteikė dovaną "Carito" senelių globos namams.

Nudžiugino dovana

"Norime prisidėti prie jūsų veiklos, juk tai labai nelengvas darbas. Per tiek metų labai daug nuveikėte, o mes savo dovana tikimės ką nors nudžiuginti. Galbūt mūsų parama bus naudinga jūsų darbuose", – įteikdamas tūkstančio litų skirtą paramą kalbėjo įmonės "Minibank" vadovas Jaunius Skierus.

"Carito" globos namų direktoriaus pavaduotoja Ana Stirbienė neslėpė šypsenos, kai iš J.Skieraus rankų gavo ir įspūdingą baltų rožių puokštę.

"Esame labai dėkingi už paramą, už šilumą", – kviesdama svečius į vidų kalbėjo A.Stirbienė.

Prieš 16 metų "Carito" įkurti senelių globos namai dabar jau virto tikra slaugos ligonine.

Išgelbėjo parama

Lydėdama svečius į salę, A.Stirbienė pasakojo, kokie renginiai vyksta "Carito" namuose.

"Čia aukojamos Mišios, renkasi senjorų klubo nariai. Maltos ordino inicijuota klubo veikla yra atgaiva ne tik mūsų seneliams, bet ir kitiems klaipėdiečiams. Visokiausių renginių čia vyksta, net poezijos skaitymai", – kalbėjo A.Stirbienė.

"Carito" darbuotojai džiaugėsi, kad didžiąją dalį patalpų pavyko jaukiai sutvarkyti už suaukotus pinigus.

"Ko trūksta, patys pasidarome. Štai kokius baldus senjorams gavome dovanų", – džiaugėsi "Carito" globos namų buities sektoriaus vadovė Janina Ulinskienė.

Moterys tikino, kad pastaruoju metu globos namuose daugiausia gyvena sunkiai vaikščiojančių garbaus amžiaus žmonių.

"Dauguma jų – sunkūs ligoniai. Tik nedaugelis nusileidžia į mūsų valgyklą pietų, kitiems maistas atnešamas prie lovų", – sakė A.Stirbienė.

Norėtų daugiau kambarių

Šiuo metu globos namuose gyvena 35 sunkūs ligoniai. "Carito" senelių globos namai yra įkurti 1962 m. statytame buvusiame vaikų darželyje.

"Kituose uostamiesčio globos namuose yra kur kas geriau, jie buvo statyti kaip globos namai. O pas mus nebuvo pritaikytų patalpų", – pasakojo A.Stirbienė.

Antrajame pastato aukšte, kur ir yra įsikūrę globos namai, koridoriaus sienas puošia A.Stirbienės mamos darytų fotografijų kolekcija.

"Mūsų gyventojai gyvena po du, dar yra keli triviečiai kambariai. Tačiau juose labai mažai vietos, žmonės susigrūdę. Puoselėjame mintį pertvarkyti vieną patalpą ir joje įrengti dar kelis papildomus kambarius", – viltimis dalijosi A.Stirbienė.

J.Ulinskienė svarstė, kad pirmajame aukšte įkūrus tokius kambarius, galima būtų teikti net laikiną globą.

"Visko gyvenime nutinka, galbūt senyvą žmogų prižiūrinti šeima turi kur nors išvažiuoti. Galima būtų bent mėnesiui priimti senjorą", – mintimis dalijosi darbuotoja.

Tačiau sovietmečiu statytas pastatas, pasak darbuotojų, daugelyje vietų net byra.

"Pastebėjome, kad cementas jau yra praradęs savo savybes. Gręžiant sienas ar šiaip remontuojant, jis jau byra tarp pirštų", – pasakojo J.Ulinskienė.

Eilėje – daugybė laukiančiųjų

Šiuo metu "Carito" globos namai negali priimti visų norinčiųjų.

"Eilė yra didžiulė, gerai net nepamenu – apie 40 moterų ir 12 vyrų laukia galimybės patekti į globos namus. Žmonės rašo prašymus ir yra užregistruojami į eilę. Tačiau ji labai ilga. Pas mus gyvena tik dalis žmonių, prie kurių išlaikymo prisideda valstybė. Kiti turi mokėti visą kainą", – paaiškino A.Stirbienė.

Įmonės "Minibank" dovanotą paramą "Carito" moterys planuoja investuoti į naujas laukujes duris.

"Visokių žmonių mes sulaukiame. Ateina buvusios prostitutės, buvę alkoholikai, visiems jiems reikia pagalbos. Pasitaiko ir tokių, kurie piktesni. Va, vienas toks svečias išspyrė mums duris, liko didžiulė skylė", – neslėpė A.Stirbienė.

Pasak jos, jei ne Maltos ordinas, sunku būtų buvę įgyvendinti visus sumanymus.

"Juk iš valstybės dotacijų negauname. Išgyventi tenka iš aukų ir paramos", – tikino A.Stirbienė.

Dėkojo už gerumą

"Carito" namų vadovė Rasa Senkienė tikino, kad organizacija dėkinga už bet kokią pagalbą.

"Galiu tik padėkoti už gerumą. Tokie dalykai tikrai džiugina širdį. Šypsena juk nekainuoja, o suteikia labai daug", – kalbėjo R.Senkienė.

Pasak jos, "Caritas" turi daug veiklų – teikia globą senjorams, kartu su Maltos ordino pagalbos tarnyba vykdo projektą "Maistas ant ratų". Darbo dienomis 30-čiai skurdžiai gyvenančių Klaipėdos gyventojų pristatomas maistas į namus.

"Caritas" taip pat dalija maisto paketus vargstantiems uostamiesčio gyventojams.

R.Senkienė pasakojo, artėjant didžiosioms metų šventėms, "Caritas" ruošia lauknešėlius savo globotiniams.

"Raginame prisidėti ir tuos, kurie turi kuo pasidalyti, bet kviečiame ir tuos, kuriems reikia pagalbos. Mes vieni kitiems padedame. O šiaip tai visiems linkėčiau pasidalyti bent šypsena. Nėra tokio, net ir turtingo žmogaus, kuris nenorėtų sulaukti šypsenos. Tačiau nėra tokio vargšo, kuris negalėtų nusišypsoti kitam", – ragino R.Senkienė.

Praneškite apie bėdas

"Klaipėdos" redakcija tęsia projektą "Gera daryti gera". Projekto socialinio partnerio – įmonės "Minibank" – parama sušildė jau tris klaipėdiečių širdis ir padėjo išspręsti konkrečias bėdas.
Kitą savaitę dienraštyje "Klaipėda" bus papasakota dar viena istorija ir ieškoma išeičių, kaip problemą išspręsti.

"Klaipėdos" dienraštis ragina klaipėdiečius neužsisklęsti bėdai ištikus. Nelaimė ar vargas nėra gėda. Jei gyvenimo sunkumai užklupo kaimyną, artimą sielą, vaikystės draugą ar šeimos narį, papasakokite apie tai redakcijai el. paštu gera.daryti.gera@kl.lt.

Projektas visoms situacijoms ieškos rėmėjų, įmonių, kurios nori ir gali padėti bei suteikti paramą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

moncler outlet deutschland fake

moncler outlet deutschland fake portretas
moncler factory outlet new york „Carito“ globos namams – solidi parama | KaunoDiena.lt

seklys

seklys  portretas
netgi 1000 litu :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių