Quantcast

Būsto remontą atsitiktiniam meistrui patikėję senoliai susidūrė su manipuliacijomis

Būsto remontą atsitiktiniam meistrui patikėję vyresnio amžiaus klaipėdiečiai įsitikinę, esą susidūrė su statybininkams būdingomis manipuliacijomis. Nė neprasidėjus darbams grynaisiais 400 eurų avansą atseikėjusi pensininkų pora liko it musę kandusi.

Ranka sukeverzojo raštelį

Sportininkų gatvėje su aštuoniasdešimtmečiu vyru gyvenanti 77-erių klaipėdietė Marija Lebedeva iki šiol gailisi, kad pasirinko paslaugas žmogaus, kuris, jos teigimu, nepateisino pasitikėjimo.

Ant laiptinės durų užklijuotu reklaminiu bukletu "Remontas ir statyba" susigundę klaipėdiečiai paskambino nurodytu telefono numeriu, sutarė dėl susitikimo, galiausiai – ir dėl kainos.

Rugpjūčio 26-ąją pensininkai darbų vykdytojui Justinui Smilingiui į rankas įdavė 400 eurų.

Mainais į tai vyras senoliams įteikė teisine prasme abejonių galintį kelti raštelį, kuriame ranka užrašė, esą pinigus gavo ir, atsisakius darbų, jie nebus grąžinami.

Sutarta, kad 43 kv. m dviejų kambarių buto remontas užsakovams atsieis 2 tūkst. eurų.

Dienraščio skaitytojo nuotr.

Už šią sumą pažadėta sutvarkyti lubas ir sienas, pakeisti grindjuostes (sienų paruošimas tapetavimui arba dažymui – 8 eurai už kvadratinį metrą).

Rugsėjo viduryje į senjorų namus atgabenta dešimt maišų statybinių medžiagų.

Atsiskaityti su meistru buto šeimininkai tikėjosi tik tada, kai jis įvykdys visus žadėtus darbus.

Tačiau, anot M.Lebedevos, netrukus ėmė dėtis negeri dalykai.

Nusprendė pakelti kainą?

Pensininkams vieną dieną pranešta, kad remontas kainuos daugiau, nei buvo numatyta iš pradžių.

Senyvo amžiaus žmonės suabejojo, ar tik meistras nebando gudrauti ir pasipelnyti iš jų neišmanymo?

"Sutarėme, kad dviejų kambarių ir koridoriaus remontas kainuos 2 tūkst. eurų. Į šią sumą įėjo ir 400 eurų avansas. Paklausiau, kodėl taip brangu? Jis paaiškino, kad medžiagos nepigios ir jų daug reikia. Ką darysi, mums jau 80 metų, nebegalime patys patraukti baldų, tai sutikome. Manėme, atvyks du darbininkai, sustumdys baldus, paruoš kambarius remontui, o jau pačią pirmą dieną atėjo tik viena moteriškė. Tai mes pačios tuos darbus padarėme", – stebėjosi pašnekovė.

Dienraščio skaitytojo nuotr.

Pensininkės žodžiais, iš minėto 400 eurų avanso J.Smilingis esą atvežė grunto ir glaisto už maždaug 150 eurų, esą tuo jo darbas ir baigėsi.

"Laikas eina, darbai nejuda, medžiagų mažai. Kai nusprendėme, kad dažysime, o ne tapetuosime sienas, jis pasakė, kad turėsime mokėti daugiau. Tada paprašiau atvežti man visus kvitus", – dėstė senolė.

Klaipėdietei pareikalavus čekių, J.Smilingis pareiškė jos namuose daugiau nebedirbsiąs.

Tačiau M.Lebedevos tai nepaveikė, priešingai – moteris pati nusprendė su šiuo meistru nebeturėti jokių reikalų.

Panoro tęsti darbą

"Vakare jis man skambina ir sako – tęsiame darbą. Vėl pradėjo kalbėti, esą trūksta pinigų medžiagoms, jei papildytume avansą, tai nupirktų. Pasakiau, kad neduosiu nė vieno papildomo euro ir kalbėsimės tik tada, kai jis pateiks čekius", – atsiminė M.Lebedeva.

Nuo to laiko, kai klaipėdietė dar kartą paprašė kvitų, J.Smilingis daugiau neskambino ir jos bute nebesirodė.

Pašnekovė skaičiavo, esą per neapdairumą praradusi apie 250 eurų.

Todėl, priešingai nei anksčiau, rinkdamasi statybininką pirmiausia pasidomėtų, ar žmogus dirba legaliai, turi įmonę arba verslo liudijimą, atkreiptų dėmesį į tai, ar jis nevengia mokėjimo pavedimų internetu.

"Norisi žmonėms pasakyti, kad labai atidžiai rinktųsi statybininkus ir neįkliūtų taip, kaip įkliuvome mes. Tai – ir mano pačios klaida, kad patikėjau. Juk žadėjo padaryti kokybiškai ir greitai. Deja, yra tokių nerimtų statybininkų, kurie naudojasi senatve, todėl patariu rinktis tik patikimas įmones, su kuriomis sudaromos normalios sutartys. Gal bus brangiau, bet užtikrinčiau", – rekomendavo pensininkė.

Atsiliepė buvusi darbuotoja

Apie keistą J.Smilingio darbo stilių prabilo ir buvusi jo darbuotoja.

Moters teigimu, šis atvejis – ne vienintelis, kai esą klientai patyrė nuostolių, prarado pinigus.

Apie tris mėnesius su J.Smilingiu dirbusi pašnekovė įsitikino, neva dažniausiai ieškoma vienišų moterų, senukų.

Interneto naršyklėje suvedus šio žmogaus vardą ir pavardę arba vieną iš kelių jo turimų telefono numerių iš tiesų galima rasti neigiamų atsiliepimų ir raginimų nepasitikėti.

Pats J.Smilingis su žurnalistais telefonu kalbėjosi nenoriai.

Nors pripažino paėmęs 400 eurų iš M.Lebedevos, patikino, kad už šią sumą ne tik parūpino brangių medžiagų, bet ir atidirbo su kaupu.

"Mes ten darbus atlikome, gi tapetus nulupome ir sienas nugruntavome. Paskui ėmė aiškinti, kad kiti meistrai jai už mažesnę sumą tą patį daro, mūsų atseit nebereikia. Tai tegul ir daro. Ir nebedirbome. O kam mums?" – erzinosi pašnekovas.

"Realiai mes dar daugiau padarėme, nei buvo sumokėta", – pridūrė J.Smilingis.

Esą jokių papildomų pinigų klientės jis neprašė.

Dar patikino, kad užsiima individualia veikla pagal pažymą.

Galiausiai susizgribo neprivaląs atsakinėti į žurnalistų klausimus.

"O dėl ko aš iš viso turiu su jumis bendrauti? Aš juk neprivalau. Ar privalau? Reikia mažiau tikėti, kas ką sako. Kalbėti visi gali. Žmonės vieną dieną nori, kitą jau nenori. Mes dėl visko susitariame iš anksto, niekas nei jų, nei manęs neverčia nieko daryti", – įžvelgė pašnekovas ir paskubėjo atsisveikinti.

Mes dėl visko susitariame iš anksto, niekas nei jų, nei manęs neverčia nieko daryti.

Sudomino VMI

Klaipėdoje pagarsėjusiu meistru ėmė domėtis Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Aiškinamasi, ar J.Smilingis dirba legaliai – taip, kaip numato Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas.

Žmonėms, kurie planuoja įsigyti būsto remonto ar bet kokią kitą paslaugą, Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Vida Okuličienė pirmiausia patarė įsitikinti, ar ją suteiksiantis asmuo yra registravęs veiklą teisės aktų nustatyta tvarka, tai yra vykdo individualią veiklą su verslo liudijimu ar pagal pažymą, yra įsteigęs įmonę.

"Tik tokiu atveju, sumokėję už paslaugą ar prekę, jūs galėsite reikalauti apskaitos dokumento, o prireikus panaudoti jį ginčuose dėl paslaugos kokybės, atsiskaitymo. Kita vertus, gautas kvitas ar kitas juridinę galia turintis dokumentas – tai vienas būdų įsitikinti, kad bendraujate su veiklą registravusiu asmeniu, kad jūsų sumokėti pinigai bus apskaityti", – atkreipė dėmesį V.Okuličienė.

Teigiama, kad statybų sektorius yra viena prioritetinių VMI priežiūros sričių, tad jai skiriamas itin didelis dėmesys.

"VMI nuolat atlieka mokesčių mokėtojų rizikingumo vertinimą, analizuoja ne tik savo turimą informaciją ar gautus duomenis iš trečiųjų šaltinių, bet ir viešai pasirodžiusią informaciją žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ir panašiai. Nustačius neregistruotos veiklos vykdymo atvejus asmenims taikoma administracinė atsakomybė", – komentavo direktorė.

Per 2019-ųjų pirmą pusmetį VMI nustatė 191 asmenį, vykdžiusį veiklą be verslo liudijimo ar neįregistravusį veiklos pagal pažymą – už šiuos pažeidimus jiems buvo surašyti administracinių nusižengimų protokolai.

Gyventojai raginami nedelsti ir apie pastebėtus mokesčių vengimo atvejus pranešti telefonu 1882, mobiliąja aplikacija "Pranešk", e. anketa, kitais būdais.

Apie galbūt vykdomą neregistruotą veiklą šiais metais sulaukta apie 600 pranešimų.

Raštelis – reikšmingas?

Pasak Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresniosios patarėjos Giedrės Nenartavičiūtės, remiantis Civilinio kodekso nuostatomis, M.Lebedeva turi teisę pasinaudoti jame numatytomis, kaip įtariama, pažeistomis pirkėjo teisėmis.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl būsto priežiūros ir renovavimo paslaugų (vadovaujantis nustatyta klasifikavimo tvarka, minėtai sričiai priskiriami ne tik įvairūs būsto statybos, remonto darbai, bet ir durų bei langų keitimas, centrinis šildymas, taip pat būsto administratorių veikla) buvo išnagrinėta apie 70 tarp vartotojų ir verslininkų kilusių ginčų.

G.Nenartavičiūtės žodžiais, nors rašytinė sutartis ir nėra privaloma, tai gali tapti svarbiu akcentu kilus ginčui, nes būtini įrodymai, suteikiantys galimybę nustatyti, dėl kokių darbų šalys sulygo arba kokia pinigų suma buvo sumokėta už darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A.

A. portretas
Mane ir apgavo sitas aferistas .Zmones bukite atsargus.

Anonimas

Anonimas portretas
kas kas cia NE taip !!!! man atrodo KAD patis SENOLIAI kaska nesutare vat ir isejo TAIP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

R

R portretas
Tai kam ta telefono numeri slepti? Tauta turi zinoti savo herojus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių