Quantcast

Bus pristatyti naujausi Baltijos jūroje paskendusių laivų tyrimai

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 16 dieną, 13.30 val. Lietuvos jūrų muziejuje rengiama konferencija „Baltijoje nuskendę laivai: nuo istorijos iki ekologijos“.

„Baltijos paveldas“, siekdamas išsaugoti Baltijos jūroje nuskendusius laivus, vykdo specialų projektą, susijusį su jūriniu paveldu ir ekologija. Narai po vandeniu istorinius objektus išlaisvina iš tinklų raizgalynių. Itin pavojingi prie nuskendusių laivų prisitvirtinę sintetiniai tinklai.

Šie tinklai, vadinami tinklais-vaiduokliais, pažeidžia istorinius objektus, iš tinklų taip pat išsiskiria toksiniai chemikalai, mikroplastikas, kuris lieka dugno nuosėdose ir per mitybos grandinę sugrįžta į žmogaus organizmą. Įsipainioję į tinklus žūsta ne tik žuvys, bet ir paukščiai, ruoniai. Kasmet Baltijos jūros dugne lieka dešimtys tūkstančių tokių tinklų, o vienam jų suirti gali prireikti ir 600 metų.

„Baltijos paveldas“ komanda pristatys unikalius kadrus, kuriuose užfiksuotas pirmasis Lietuvos karo laivas „Prezidentas Smetona“, esantis Baltijos jūros dugne, 85 m gylyje. Narai visą vasarą darbavosi prie „Elbing IX“ (47 m gylis): per tą laiką buvo nuvalyta nuo žvejybos tinklų pusė laivo. Tai krovininis vokiečių laivas, kurį 1942 m. torpedavo sovietų povandeninis laivas. Taip pat buvo tiriamas ir neatpažintas laivas. Šis procesas reikalauja ne tik didelio kruopštumo ir atidumo apžiūrint laivą po vandeniu, bet ir daugybės valandų darbo istorijos archyvuose, renkant informaciją ir tikslinant hipotezes.

„Baltijos paveldas“ projekto eigą pristatys Sabine Kerkau, jau daugiau nei 30 metų užsiimanti šia veikla. Sabine Kerkau kartu su kitais kolegomis yra dirbusi ir prie Libano, Graikijos, Islandijos, Kroatijos, Sardinijos krantų, Atlanto vandenyne, JAV ir Kanados ekspedicijose.

Dr. Klaidas Perminas skaitys pranešimą „Nuskendę laivai Baltijoje: kontekstai ir priežastys“. O Klaipėdos universiteto Jūros tyrimo instituto mokslo darbuotojas Nerijus Nika papasakos apie pamestų žvejybos įrankių poveikį Baltijos jūros aplinkai.

Norinčius dalyvauti konferencijoje prašome registruotis: forms.gle/x9dX6xd7oc5xJZAf7



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių