Quantcast

„Blusturgio“ savininkas: atsiųskite pasiūlymus raštu

Vadinamajame Dituvos turguje prekiaujančius smulkiuosius verslininkus bei Dituvos sodų bendrijos gyventojus glumina UAB Dituvos blusų turgaus direktoriaus Vidmanto Viederio biurokratizmas kartu su partneriais UAB „Tilžės turgus“ vadovais sprendžiant Derceklių kaime veikiančių dviejų turgaviečių likimą.
Prekybininkai prašo pagalbos

Smulkieji prekybininkai bei dituviškiai, sužinoję, kad turgavietę administruojantis „Tilžės turgus“ nusprendė  nuo spalio 1 d. iki kitų metų balandžio 1 d. uždaryti šią turgavietę, sutriko ir pagalbos kreipėsi tiek į Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją, tiek į Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociaciją (LSVPA).

Mat dvi viename kaime veikiančios turgavietės yra glaudžiai susijusios. Vadinamajame Dituvos turguje, kurį administruoja „Tilžės turgus“, prekiaujama ūkininkų išaugintomis gėrybėmis, mėsos bei pieno gaminiais. Čia yra įrengtos dengtos prekybos vietos, yra tualetai, vanduo, išbetonuotas grindinys. Bendrovė rūpinasi teritorijos valymu, jos apsauga, nuolat išveža šiukšles, kontroliuoja prekybininkus, kad jų parduodami produktai atitiktų Lietuvoje galiojančias higienos ir sanitarijos normas.
„Tilžės turgus“ už turgavietės teritorijos nuomą rajono biudžetui sumoka 10 tūkst. litų per metus. Dar  beveik 4 tūkst. litų siekia turgavietės administravimo kaštai.

Turgavietė ganykloje

Kitoje gatvės pusėje, privačioje pievoje, kartu su besiganančiais naminiais gyvūnais veikia kitas turgus, kuriame prekiaujama dėvėtais drabužiais ir sendaikčiais.
Pievą administruoja UAB Dituvos blusų turgus. Čia prekyba vyksta tiesiog nuo žemės, nes nėra elementariausių prekystalių. Palijus tiek prekybininkai, tiek pirkėjai priversti klampoti po purvynus. Šios turgavietės savininkai rajonui moka tik nustatyto dydžio žemės nuomos mokestį, kuris siekia kelis šimtus litų per metus.
Tačiau būtent „Tilžės turgaus“ administruojamoje teritorijoje įrengtoje automobilių saugojimo aikštelėje savo automobilius laiko dėvėtų drabužių pirkėjai, vadinamojo Dituvos blusų turgaus klientai. Jie naudojasi ir čia stovinčiais tualetais, šiukšles palieka čia stovinčiuose atliekų konteineriuose, čia plauna rankas.

Prašo pasiūlymų raštu

Akivaizdu, kad uždarius šią teritoriją, „blusturgis“ neteks savo klientūros, kadangi gatvėse palikti automobilius draudžiama. Nepaisant to, nepanašu, kad Dituvos blusų turgaus direktorius Vidmantas Viederis leistųsi į kompromisus: „Atsiųskite savo reikalavimus raštu, tada ir nagrinėsime“.

Toks privačios bendrovės vadovo biurokratizmas glumina ne tik prekybininkus, bet ir Dituvos sodų bendrijos gyventojus.

„Mes esame suinteresuoti, kad turgelis dirbtų ir žiemą. Vardan to, esame pasirengę nemokamai valyti sniegą šioje teritorijoje“, - savo pasiūlymą tėškė Dituvos sodininkų bendrijos tarybos pirmininkas Tadas Vaitkus.

Privačios bendrovės žingsnis laikinai nutraukti veiklą, kad išvengtų didesnių nuotolių, visiškai suprantamas ir LSVPA pirmininkei Zita Sorakienei.

„Privatininko, siekiančio pelno, niekas negali priversti dirbti nuostolingai. Jeigu verslininkai paskaičiavo ir jiems naudingiau nedirbti, tokia jų valia. Mes galime tik siūlyti abiem pusėm susitarti. Kiek žinau, „Tilžės turgaus“ administracija taip pateikė savo pasiūlymą ir pašo padengti nors pusę administravimui skiriamų išlaidų – du tūkstančius litų. Tikimės, kad verslininkai susitars“, - vylėsi Z. Sorakienė.

Net ir po šių pasiūlymų Dituvos blusų turgaus direktorius V. Viederis negalėjo atsakyti nieko konkretaus.

„Kai pamatysiu pasiūlymus išdėstytus raštu, tada svarstysiu ir pateiksiu savo atsakymą“, - lyg užsuktas kartojo V. Viederis.

Nelygios sąlygos

„Tilžės turgaus“ vadovus, legaliai administruojančius Dituvos turgavietę, stebina ir rajono savivaldybės taikoma dvigubų standartų politika.

„Mes laimėjome konkursą, mokame mokesčius, užtikriname, kad prekybininkai turėtų reikalingus dokumentus, o jų produkcija atitiktų sanitarinius reikalavimus. Tam išleidžiame kelis tūkstančius litų per mėnesį. O kokia nauda rajono biudžetui iš privačioje pievoj veikiančio „blusturgio“? Manau, kad jokia. Visas iš čia drabužius pardavinėjančių prekybininkui surenkamas pelnas plaukia tiesiai į sklypo savininko kišenę“, - piktinosi „Tilžės turgaus“ direktorė Vitalija Avižienienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm...

Hm... portretas
Matyt neveltui straipsnio autorius slapyvardį pasirinko "Juodė"...

Teisybė

Teisybė portretas
Tipiškas, pagal "juodųjų technologijų" geriausias tradicijas parašytas straipsnis. Apversta viskas antraip (kai aprašoma veikla Dituvos Blusų turguje), o paskui Blusų turgus tegul ginasi nuo absurdiškų ir teisybės neatitinkančių teiginių...

Bjauri

Bjauri portretas
ir durna nuostata, kad visuomenei reikalingi objektai,aptarnavimo paslaugų sistema atiduodami vertelkoms.Jeigu jau Dituva turi savo pirmininkus ir ,,tvarkosi pati"(niekas iš valdžios nesikiša gaudant administracinius vagis,nesprendžia konfliktinių situacijų, aiškiai matomuose piknaudžiavimuose) tai kodėl šioje teritorijoje esantis turgus nepriklauso ir nėra valdomas Dituvos bendruomenės?Ką tas turgaus direktorius be prekiautojų terorizavimo ir pastovaus keistų taisyklių išradinėjimo nuveikė? Lauk jį ir taškas.Jokių savininkų čia neturi būti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių