Quantcast

„Blogojo“ chromo Klaipėdos dirvožemyje – labai mažai

  • Teksto dydis:

Iš Danijos laboratorijos, kurioje buvo ištirti šiaurinės miesto dalies dirvožemio mėginiai, atskriejo atsakymas: sveikatai kenksmingo chromo rasta tik viename mėginyje. Ir – labai mažai.

Pavojaus nekelia

Užsienio laboratorijoje išaiškinta Klaipėdos dirvožemyje aptikto chromo charakteristika.

Lietuvos akredituotose laboratorijose nėra galimybės nustatyti toksiško šešiavalenčio chromo koncentracijos bendrame dirvožemyje aptikto chromo kiekyje, tai gali padaryti tik specializuotos laboratorijos užsienyje.

"Gautas atsakymas – viltinga žinia, kad gyvename gana saugioje aplinkoje. Nors ši situacija visiems sukėlė daug nerimo ir sumaišties, galiausiai paaiškėjo atsakymas, kurio savivaldybė negavo nė iš vienos šalies sveikatos, aplinkos apsaugos, mokslo ar verslo institucijos, – ne visas chromas yra pavojingas žmonių sveikatai. Džiaugiuosi galėdamas nuraminti žmones, kad nustatyta dirvožemio tarša chromu nekelia pavojaus miestiečiams", – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Tyrimai – devyniose teritorijose

Siekdama išsiaiškinti dirvožemio taršos chromu paplitimo mastą, Klaipėdos miesto savivaldybė užsakė atlikti detalius ekogeologinius tyrimus Vitės kvartale.

Tyrimus atliko atvirą konkursą laimėjusi bendrovė "DGE Baltic Soil and Environment".

Norėdami nustatyti šešiavalenčio chromo kiekį, t. y. kokios rūšies chromu yra užterštas gruntas, specialistai paėmė dirvožemio mėginius iš devynių teritorijų šiaurinėje miesto dalyje ir perdavė juos ištirti laboratorijai Danijoje.

Nulinio valentingumo – tai gyvų organizmų neįsisavinamas "metalinis" chromas. Trivalentis – menkai toksiškas ir gamtinėje aplinkoje nejudrus chromas. Šešiavalentis chromas – tirpus, judrus, koroduojantis, toksiškas chromas, kuris yra sudedamoji chemijos pramonės produktų dalis.

Ekogeologinis tyrimas apėmė Klaipėdos Vitės progimnazijos, gyvenamųjų namų Švyturio g. 14 ir 18, Klaipėdos universiteto (Sportininkų g. 13), Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (J.Janonio g. 13), Klaipėdos valstybinės kolegijos, "Vaivorykštės tako" gimnazijos (Sportininkų g. 11), Klaipėdos lopšelio-darželio "Bitutė" (Švyturio g. 14A), Klaipėdos lopšelio-darželio "Traukinukas" (S.Daukanto g. 39), Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (S.Dariaus ir S.Girėno g. 8) teritorijas.

Tik vienoje teritorijoje prie gyvenamųjų namų Švyturio g. rastas nežymus šešiavalenčio chromo kiekis (0,7 mg/kg), visose kitose teritorijose minėto cheminio elemento neaptikta.

Vertins Geologijos tarnyba

"Danijos laboratorijos tyrimų rezultatai yra atsakymas, kad pavojingo sveikatai šešiavalenčio chromo dirvožemyje nėra arba yra tiek mažai, kad neverta dėl jo labai jaudintis. Žinoma, dar turime sulaukti galutinių tyrimo išvadų, bet jau dabar norisi čia gyvenančius, dirbančius, auginančius vaikus, taip pat miesto svečius nuraminti – Klaipėdoje gyventi yra saugu", – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Kai bus gauti visi tyrimų rezultatai, bendrovė paruoš tyrimų ataskaitas ir pateiks vertinti Lietuvos geologijos tarnybai, kuri, savo ruožtu, savivaldybei pateiks išvadą, ar kurią nors iš tirtų teritorijų reikia tvarkyti.

Tuomet Klaipėdos savivaldybė ketina peržiūrėti ir bendrąsias rekomendacijas dėl gyventojų apsaugos.

Viršijo normas

Praėjusiais metais Klaipėdos miesto savivaldybės vykdomo aplinkos monitoringo metu atlikti dirvožemio tyrimai parodė, kad šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki 12 kartų.

Didžiausi viršijimai buvo nustatyti ties uosto teritorija. Einant toliau nuo uosto, koncentracijos palaipsniui mažėjo. Mėginiai buvo imti praėjusių metų rugpjūtį ir perduoti tirti laboratorijai, savivaldybė sulaukė pirminių rezultatų, o tyrimus atlikęs Pajūrio tyrimų ir planavimo institutas spalį patvirtino – tarša bendru chromu yra.

Geologijos tarnyba savivaldybei rekomendavo atlikti teritorijos, kurioje rasta chromo, ekogeologinius tyrimus.

Šešiavalenčiam chromui Lietuvos dirvožemiuose nėra nustatytos oficialiai galiojančios ribinės vertės. Jos nustatytos tik bendram chromo kiekiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
o kiek aukso ? o jei rimtai, tai ne tik chromas, o ir kiti metalai, tik ieškojo tam kartui tik chromo , kai ieškos švino - būtinai ras, net - vario

Taigi

Taigi  portretas
Čia tik žurnalistų nuomonė, o ji gali būti visokia, kaip ir mūsų visų. (;

To RK

To RK portretas
Užtad blogojo Grubliausko ir co labai daug
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių