Quantcast

Biudžete ir strateginiame plane – pokyčiai: ką numatė Klaipėdos politikai?

  • Teksto dydis:

Nuotoliniu būdu posėdžiavę Klaipėdos tarybos nariai pritarė miesto strateginio veiklos plano ir biudžeto korekcijoms. Pokyčių prireikė dėl lėšų poreikio ekstremalios padėties valdymui ir padarinių švelninimui. Biudžetas patikslintas ir dėl iš vyriausybės gautų dotacijų. Posėdžio metu užsiminta ir apie būtinybę atidžiau peržiūrėti miesto planus ir juos iš naujo įvertinti, turint omenyje numatomą finansinį sunkmetį.

Sprendė dėl korekcijų

Ketvirtadienį uostamiestyje surengtas neįprastas tarybos posėdis – politikai skubius ir miestui ypač svarbius klausimus susirinko spręsti nuotoliniu būdu.

Politikams, vertinant dėl šalį užklupusio koronaviruso, teko apsispręsti dėl dviejų svarbių miesto dokumentų – 2020–2022 m. strateginio veiklos plano ir šių metų miesto biudžeto – pakeitimų.

Strateginį veiklos planą, pasak Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėjos Indrės Butenienės, buvo siūloma keisti neplanine tvarka siekiant reaguoti į koronoviruso plitimo sukeltą ekstremalią padėtį ir numatyti priemones šios padėties suvaldymui ir padarinių švelninimui.

Aiškinosi poreikį

Teigiama, kad buvo įvertintos sutaupytos lėšos, kiti finansiniai ištekliai ir ekstremaliai situacijai spręsti būtinoms priemonėms siūlyta paskirstyti kiek daugiau nei 1 mln. eurų.

Medikų ir su rizikos grupėmis dirbančių įstaigų darbuotojų apsaugos priemonėms numatyta skirti 300 tūkst. eurų. Karantinuotų asmenų apgyvendinimui numatyta 171 tūkst. eurų, tokių žmonių maitinimo užtikrinimui – dar 72 tūkst. eurų, pervežimui į karantino vietas – 90 tūkst. eurų.

Pastebima, kad kai kuriuose objektuose yra reikalinga apsauga. Tokioms paslaugoms numatyta 20 tūkst. eurų.

Numatytai gatvių dezinfekcijai prireiks 68 tūkst. eurų, o autobusų dezinfekcija atsieis apie 300 tūkst. eurų. Tiesa, šią sumą tikimasi atgauti iš vyriausybės rezervo. Anot I.Butenienės, žadama, kad didžiųjų miestų savivaldybėms tai bus perduodama skubos tvarka, nes jos patyrė daugiau išlaidų nei kitos savivaldybės.

Strateginio veiklos planavimo skyriaus vedėja taip pat aiškino, kad priemonėms numatytos pinigų sumos buvo suplanuotos aiškinantis realų poreikį, reikiamų apsaugos priemonių poreikis buvo aptartas su savivaldybei pavaldžiomis sveikatos priežiūros įstaigomis ir tuomet buvo numatyta joms reikalinga suma.

Pateikė savo siūlymą

Tarybos narė Nina Puteikienė svarstant šį klausimą pateikė savo pasiūlymą, kurio esmė esą buvo „apginkluoti“ miesto medikus apsaugos priemonėmis ir būtinąja įranga. Politikė siūlė 3 mln. eurų mažinti Danės skvero rekonstrukcijos projekto finansavimą ir šią sumą skirti minėtam tikslui. Tiesa, tokiu siūlymu siūlyta nestabdyti projekto įgyvendinimo, tačiau kiek jį supaprastinti, pavyzdžiui granito dangą keisti trinkelėmis.

Savivaldybės administracijos atstovai nebuvo linkę palaikyti tokių siūlymų. Paaiškinta, kad minėtam projektui lėšų skiria Europos Sąjunga ir jis jau yra pradėtas, tad siūlomi pakeitimai darbus sustabdytų.

Tarybos nariai, išklausę administracijos poziciją ir kiek padiskutavę, nusprendė atmesti politikės siūlymą. Anksčiau minėtiems strateginio plano pakeitimams buvo pritarta.

Ragino apgalvoti ateitį

Vis dėlto, kai kurie politikai pažėrė kritikos strėlių dėl esą per lėtos reakcijos į susidariusią situaciją, būta nuomonių, kad vertėtų suskubti apsisprendžiant dėl pagalbos priemonių verslui.

Saulius Budinas prognozavo, kad šiemet bus mažiau surinkta gyventojų pajamų mokesčio ir pinigų nepakaks visiems anksčiau numatytiems projektams, todėl jau vertėtų svarstyti skolinimosi galimybes. Politiko žiniomis, kai kurie miestai tą jau padarė.

Gatvėms – milijonai eurų

Tarybos nariai ketvirtadienį patvirtino ir šių metų miesto biudžeto pakeitimus.

Biudžetas tikslintas dėl miestui skirtų dotacijų, prognozuojamų gauti Europos Sąjungos finansinės paramos ir bendrojo finansavimo lėšų, taip pat buvo paskirstytos lėšos koronaviruso plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių finansavimui, atsižvelgiant į strateginiame veiklos plane numatytus pokyčius.

Klaipėdos savivaldybės Biudžeto formavimo poskyrio vedėja Virginija Jurkšienė aiškino, kad iš viso dėl gautų dotacijų miesto biudžetas didinamas daugiau nei 5 mln. eurų. Didžioji šios sumos dalis gauta iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos.

Beveik 4,9 mln. eurų numatoma skirti kelių rekonstrukcijai, ištisinėms asfalto dangoms, saugaus eismo priemonėms užtikrinti ir pan. Darbų numatoma visame mieste.

Siūlomus biudžeto pakeitimus politikai patvirtino, tačiau nemažai dėmesio skirta diskusijoms dėl pasirengimo prognozuojamam sunkmečiui.

Balandį – pajamų krytis

Tarybos narė Alina Velykienė domėjosi, koks galimas pats pesimistiškiausias pajamų nuosmukio scenarijus.

V.Jurkšienės teigimu, kol kas sunku pasakyti, koks tai gali būti skaičius. Vis dėlto, neabejojama, kad balandį bus stebimas staigus pajamų kritimas. Tačiau pastebima, kad miestas turi savotišką gelbėjimosi ratą – nepaskirstytus kelis milijonus eurų, kurie galės būti panaudoti tuo atveju, jeigu miestas nesurinktų numatytų šių metų pajamų.

Posėdžio metu ne kartą pabrėžta, kad bent jau kol kas nevertėtų mažinti įgyvendinamų projektų apimčių, finansavimo rodiklių verslui, tačiau nemažai politikų išreiškė nuomones, kad vertėtų peržiūrėti miesto prioritetus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būk sveikas

Būk sveikas portretas
Atsakymas neprausrburniui(-ei)gerai mokančiai rusų kalbą. Tiesa, ir ne be klaidų. Nieko nepadarysi- mulkis yra mulkis. Nesugeba parašyti net savo gimtąja kalba. Eik išsiplauk burną- juk nesėsi pietauti su pridergta burna, nevėkšla. Tik nesuprantu, kam reikia pykti- juk pasakiau visą tiesą.

>Metas..

>Metas.. portretas
Ką tu čia skaičiuosi jeigu tiek Klaipėdos STT tiek FNTT sėdi jų kišenėje, o Vilniui yra kas veikti ir be to skaičiavimo? Gali tikėtis dar 20 metų - nieko nebus. Pas mus tokios vagystės įteisintos ir pirmiausia didelis Ačiū konservatoriams, liberalams ir socdemams 30 metų valdžiusiems šalį ir mano nuomone specialiai įteisinusiems šį nebaudžiamumą

Metas atsiskaityt už ES išvogtus pinigus ir kt.

Metas atsiskaityt už ES išvogtus pinigus ir kt. portretas
2020 baigiasi eilinis ES finansinis periodas, teks atsiskaityt, primokėt savus 10 ar daugiau proc. Už ankstesnius projektus irgi atsiskaityta nešvariai. Metas suskaičiuot, kiek tuo pat metu, kai pavyzdžiui, renovavo kokią mokyklą ar universitetėlį, lygia greta tos įstaigos vadas pasistatė pilaitę ar sodybą. Otkatai duodami vadukams. Jokio dydžio oficialių pajamų nepakanka tokių apimčių turtui netikėtai atsirasti, tai lengvai suskaičiuojama. Reikia frevizuoti kaip reikiant ir nusavinti, be to, skaičiuoti ir giminių, vaikų, švogerių stebuklingus praturtėjimus. Kitkas dar svarbu. Mieste neįgaliųjų įskaitant ir vaikus yra vos keli tūkstančiai. Organizacijų, juos neva "globojančių" yra šimtai, visos jos išlaikomos iš miesto biudžeto, plius užsiėmusios prestižines patalpas be jokių mokesčių. Tų organizacijų moterytės neva dirba už dyka ar už simbolinį atlygį. Štai, kur reikia tikrinimo. Štai, kiek rezervo: tos moterytės gali realiai dirbti šlavėjomis, kiemsargėmis ir mokėti mokesčius miestui
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių