Quantcast

Ministrai: Latvija neturi priekaištų dėl Lietuvos vėjo parko Baltijos jūroje

Latvija neprieštarauja, kad Lietuva netoli jos sienos Baltijos jūroje statytų didelį vėjo jėgainių parką, sako šalių aplinkos ministrai.

Šiuo metu vyksta būsimo parko poveikio aplinkai vertinimas (PAV), su kuriuo Latvija yra supažindinta, po Baltijos aplinkos ministrų tarybos posėdžio Klaipėdoje antradienį sakė Lietuvos aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„PAV baigsis šių metų pabaigoje, daugelis valstybių paprašė su juo supažindinti, tarp jų ir Latvija, nes nuo jos sienos tas parkas yra vos per tris kilometrus. Jokių problemų dėl to nėra, mes turime bendrai veikti ir vienas kito neblokuoti. Kalbėjome, kaip procesą galima paspartinti, nes pasibaigus vertinimui bus galima imti statybų leidimus ir skelbti konkursus“, – po ministrų tarybos posėdžio žurnalistams sakė S. Gentvilas.

Latvijos aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministras Arturas Tomas Plešas teigė, kad projektas labai svarbus visoms Baltijos šalims, nes tokie jėgainių parkai joms padėtų kuo greičiau atsisakyti priklausomybės nuo Rusijos išteklių.

„Labai svarbu vystyti vėjo jėgainių parkus tiek krante, tiek jūroje, šiuo momentu mums svarbiausia gaminti kuo daugiau elektros iš atsinaujinančių šaltinių. Tai irgi vienas iš būdų atsisakyti Rusijos iškastinio kuro, tai taip pat būdas padėti Ukrainai laimėti karą prieš Rusiją“, – žurnalistams sakė Latvijos ministras.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) vasario pradžioje sakė, kad Estija kartu su Latvija galėtų pastatyti bendrą vėjo jėgainių parką Baltijos jūroje, o projektas turėtų būti vykdomas Europos Sąjungos lygmeniu ir padidintų Baltijos šalių energetinį saugumą.

Energetikos ministerija pirmąjį vėjo parko Baltijos jūroje aukcioną numato surengti 2023-iaisiais, o laimėtoją atrinkti 2024 metų pradžioje. Iki 700 MW galios parką keliasdešimt kilometrų nuo kranto nutolusioje jūros teritorijoje numatoma įrengti iki 2030 metų. 

Palangos meras Šarūnas Vaitkus anksčiau teigė, jog jėgainės jūroje turės neigiamos įtakos kurorto turizmo potencialui ir plėtrai.

Tikisi, kad Lietuvai neteks mokėti baudos už netinkamą nuotekų tvarkymą

Lietuvoje vis dar yra apie 50 gyvenviečių, kur geriamojo vandens ir nuotekų tinklai neprijungti prie centralizuotų sistemų. Iki 2023 metų neįgyvendinus Europos Sąjungos direktyvos dėl nuotekų tvarkymo Lietuvai gresia bauda, tačiau tikimasi, kad valstybė susitvarkys – jau rengiamas įstatymo projektas, sako aplinkos ministras.

„Mes turime penkiasdešimt kelias problemines teritorijas, gyvenvietes, Kėdainių ir Nemenčinės nuotekų tinklus, kuriuos reikia sutvarkyti. Kėdainiai jau susitvarkė, dabar žiūrime tas apie 50 gyvenviečių, ne visos jos tvarkosi, ypač Vilniaus rajone daug problemų“, – Klaipėdoje po Baltijos aplinkos ministrų tarybos posėdžio antradienį žurnalistams sakė Simonas Gentvilas.

„Jeigu savivaldybės nesusitvarkys, baudą gaus centrinė valdžia, bet atidėkime tą pesimistinį scenarijų ateičiai, tikiuosi, išsispręsime“, – pridūrė jis.

S. Gentvilas su Estijos aplinkos ministru Erkiu Savisaaru (Erkiu Savisaru) Klaipėdoje aptarė Estijos įgyvendintą tinklų prijungimą.

„Estai sugebėjo pajungti jau beveik 100 proc. tinklų. Jie apjungė įmones, kurios tapo stambesnės, galėjo daugiau investuoti. Reikia su estais pasitikrinti, ar gerame kelyje esame“, – sakė ministras.

S. Gentvilo teigimu, ministerija rengia įstatymo projektą, kuriame numatyta sudaryti tinkamas sąlygas nuotekų tvarkymo įmonėms jungtis ir bent iš dalies kompensuoti su tuo susijusias išlaidas.

„Gegužę Seimui pateiksime įstatymo projektą, jame kalbama apie savanorišką įmonių susijungimą, tos, kurios regionuose jungsis, gaus pinigų susijungimui“, – sakė ministras.

Europos Komisija pažeidimo procedūrą dėl neįgyvendinamos Miesto nuotekų direktyvos prieš Lietuvą pradėjo dar 2017-aisiais. Tuomet buvo teigiama, kad Lietuva neįvykdė visų direktyvos reikalavimų. pavyzdžiui, neužtikrino, jog 58 aglomeracijose ne mažiau kaip 98 proc. nuotekų būtų tvarkoma centralizuotai ir 2 proc. – individualiose nuotekų tvarkymo sistemose.

Praėjusių metų pradžioje S. Gentvilas teigė, kad Lietuvai dėl to gresia „kelių šimtų milijonų eurų“ sankcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Itarus

Itarus portretas
Uz kokius guzikus ir kas statys? Vel zmonems “ kaili dirs”? Per 30 metu nesugeba atsijungti nuo kremliaus fasistu… palaida bala!

Chyy

Chyy portretas
Simukas jau jūrą pardavinėja:D:D

Latvija neturi priekaištų....

Latvija neturi priekaištų.... portretas
Mes turim priekaištų Latvijai: O kodėl iki šiol..???...ir taip toliau...ir panašiai.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    2
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    1
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių