Quantcast

Baltijos jūra skirta ne žirgams girdyti

Baltijos jūros svarba Lietuvai yra gerokai didesnė, nei galėjome kada nors įsivaizduoti.

Istorijos ir dabarties paralelės

Daugelis jūrininkų mėgsta prisiminti istorijos teiginį, kad Lietuvos kunigaikštis Vytautas Didysis su savo pulkais nujojo iki Juodosios jūros ir joje pagirdė žirgus.

Tai, kad Lietuvos kunigaikščiai jojo tiek toli, nors Baltijos jūra buvo pašonėje, galėtų reikšti, kad Baltijos jūros vanduo girdyti žirgams netiko, nors jis gerokai mažiau druskingas nei Juodojoje jūroje.

Aišku, kad nei druskingo Juodosios jūros, nei Baltijos jūros vandens Vytauto Didžiojo žirgai negėrė.

Nė vienas kunigaikštis tuomet dar negalėjo suvokti, kokią naudą gali duoti jūra.

Ir dabar ne visi suvokia, nors per pastaruosius dešimtmečius požiūris į jūrą yra pasikeitęs. Daugiausia dėl to, kad Klaipėdos uostas yra vienas sėkmingiausių uostų Rytinės Baltijos jūros regione.

Technologija: Baltijos jūros dugnu į Lietuvą bus tiesiamas kabelis iš Lenkijos.

Baltijos jūra mums svarbi ne tik dėl į laivus kraunamų krovinių. Jūra – tai ir patogus, o kai kuriems ir įdomus susisiekimas su kitapus Baltijos ar tame pačiame krante, tik tolėliau nuo mūsų esančiais kraštais.

Baltijos jūra – ir turistų srautai kruiziniais laivais, kokie buvo iki pandemijos ir bus po jos. Tai ir žvejyba, ir pramoga, tiesa, dėl menkių stygiaus pastaruoju metu kiek aptemdyta, bet taip visada nebus.

Baltijos jūra – ir vasaros traukos vieta, ypač kai orai Lietuvoje kartais tampa beveik tropiški. Jūra mums reikšminga ir atveriant naujas energetines galimybes – elektros energetikos tiltus tarp šalių, vėjo jėgainių parkus.

Trasa: Lietuvos teri-toriniuose vandenyse raudona linija pažymėtas planuojamas kloti „Harmony Link“, juoda linija žymimas jau paklotas „Nord Balt“ elektros kabelis iš Švedijos.

Itin svarbus projektas jūroje

Lietuvos Vyriausybė netrukus tvirtins ypatingos valstybinės svarbos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projekto „Harmony Link“ jungties ir 330 kV skirstyklos „Darbėnai“ statybos inžinerinės infrastruktūros vystymo planą. Jis jau parengtas ir svarstomas Vyriausybėje.

Kartu su 400 kV kintamosios srovės linija Alytus-Elk, vadinama „LitPol Link“, ji sudarys elektros energijos sinchronizacijos ratą, į kurį, be Lietuvos, įsijungs ir Latvija su Estija. Taip Lietuva, Latvija ir Estija 2025 m. galės atsijungti nuo Rusijos ir Baltarusijos elektros energijos sinchronizacijos.

Šis projektas ypač svarbus, nes trys Baltijos šalys 2025 m. tarsi iš naujo gims – tarsi antrą kartą įstos į Europos Sąjungos bendriją, visiškai nukirsdamos bet kokius saitus su buvusia Sovietų Sąjungos erdve.

Šis naujas energetinis atgimimas Lietuvai, kaip ir kaimynėms Latvijai ir Estijai, įmanomas dėl Baltijos jūros sinchronizacijos jungtis „Harmony Link“ iš Lenkijos į Lietuvą bus nutiesta jūra.

Schema: elektros tiltas iš Lenkijos į Lietuvą per Baltijos jūrą aplenks Rusijos Kaliningrado srities teritorinius vandenis.

Jau aiškios kabelio trasos

„Harmony Link“ jungties ir 330 kV skirstyklos „Darbėnai“ statybos inžinerinės infrastruktūros vystymo plane numatyta, kad jūrinėje dalyje jungtis iš Lenkijos ateis neutraliais vandenimis, aplenkdama Rusijos Kaliningrado srities teritorinius vandenis. Į Lietuvos teritorinius vandenis jungtis įeis per vakarinę jos dalį ir bus tiesiama pagal infrastruktūros koridorių, kuriuo ateina ir elektros jungtis „Nord Balt“ iš Švedijos. Po to ji pasuks link Klaipėdos-Ventspilio plynaukštės, kirs šiaurinį laivybos kanalą, einantį iš Klaipėdos link Latvijos ir Būtingės naftos terminalo, priešais pajūrio regioninį parką pasuks į šiaurę, aplenks Baltijos jūros talasologinį draustinį ir išlips į krantą maždaug per vidurį tarp Šventosios uosto ir Latvijos sienos.

Taip daroma todėl, kad jungtis netrikdytų Būtingės naftos terminalo veiklos, taip pat nepaliestų Šventosios uosto išorės kanalo, nekirstų būsimųjų vėjo jėgainių rajonų Lietuvos teritorinės jūros šiaurinėje dalyje.

Elektros tinklo trasa jūroje parinkta pagal panašų principą, koks būna žemėje, kad mažiau trikdytų esančias ir galimas ateities veiklas jūroje. Jau seniai suprasta, kad jūroje, kaip ir sausumoje, turi būti protingai planuojama.

Toliau „Harmony Link“ trasa per laukus ir miškus keliaus į Banaičių kaimą prie Darbėnų, kur bus įrengta elektros paskirstymo stotis. Trasa bus tiesiama stengiantis išvengti privačių sklypų, bet kai Lietuva suskaidyta gabaliukais, ne visada tai pavyks. Numatyta ir daugybė apribojimų, kompensacijų. Čia vėlgi išryškėja jūros pranašumas, kur nėra nei privačių sklypų, nei servitutų nustatinėti nereikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šlykštukui

Šlykštukui portretas
Aš suprantu, kad žmogus gali nežinoti apie elektros energijos sinchronizaciją. Bet kaip reikia nemokėti skaityti teksto. Teksto suvokimo jau išmokstama pradinėje mokykloje, tai tamsta gal ir jos nelankėte.

slykstu

slykstu portretas
Jauciu padarys lievai, tai elektrosoka gaus ir zuvys ir zmones. Kokia valstybe turi but, kad net elektros energijos nesugeba pasigamint. Tai kiekvienam po baterijas ant stogo ar generatoriu tada, nes be sviesos liks.

Anonimas

Anonimas portretas
O kam ji skirta ir kas ja kam paskyre? Tai ka Baltijos jura prastesne uz Juodaja jura del to kad joje Vytautas ,,Didysis,, negirde savo kuino?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių