Quantcast

Baltijos jūra pasidengė žiedadulkėmis

Kaip ir dažną pavasarį, visą Baltijos pakrantę šiuo metu padengė gelsva masė. Dėl savaitę vyravusių rytų vėjų šiuo metu žydinčių pušų ir kitų medžių žiedadulkės nuklojo visą jūros priekrantę.

Palydovinėse nuotraukose matyti, kad gelsvos žiedadulkių salelės plūduriuoja net 10 km atstumu nuo kranto.

Vaizdas pajūryje šiomis dienomis kai kuriems klaipėdiečiams priminė ekologinę katastrofą. Į krantą mušamos bangos yra gelsvos spalvos, krantas – irgi geltonas, tarsi būtų išlieti dažai ar kokie nors kiti chemikalai.

Vis dėlto Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Diana Vaičiūtė skubėjo nuraminti, kad tai viso labo žydinčių medžių žiedadulkės, kurias pastarąją savaitę pūtęs rytų vėjas sunešė į vandenį ir priekrantę nudažė gelsva spalva.

Dažnai žmonės išsigąsta, kad dažų kažkas papylė.

"Paėmėme vandens mėginius. Tai eilinis pavasario reiškinys prasidėjus medžių žydėjimui. Dabar kaip tik žydi pušys, kiti spygliuočiai. Palydovinėse nuotraukose tos žiedadulkių salelės matomos net Baltijos jūros viduryje. Vaizdas įdomus ir gražus. Dažnai žmonės išsigąsta, kad dažų kažkas papylė, o išties tai yra žiedadulkių sankaupos", – kalbėjo D.Vaičiūtė.

Tos žiedadulkės sklando ir mieste, jomis padengti šaligatviai, automobiliai.

Žiedadulkės, tvyrančios ore, kai kuriems žmonėms sukelia alergiją, o ar jos nusėdusios į vandenį kuo nors kenksmingos žmonėms, dar nėra ištirta. Nors esą tokia tikimybė labai maža.


Šiame straipsnyje: jūrapajūrisžiedadulkės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rapsas

Rapsas portretas
Gal Nuo rapsu lauku + tersalu sieros pavidalu iskritusiu is dangaus kartu su lietum?

Aidas

Aidas portretas
Ir visoje Klaipėdoje tokios spalvos žiedadulkės, nukloti visi automobiliai, paviršiai. Kažkas čia nedakrovė saugiai...

versija

versija portretas
turbūt fotografas atsisėdo ir nuspalvino bangas, o mokslų daktarė sapnuoja, nes visi komentatoriai labai protingi arba... akli?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių