Quantcast

Balandžio 29 d. vyks respublikinis „Atliekų kultūros“ egzaminas

  • Teksto dydis:

Prieš metus pirmąsyk šalyje surengtas „Atliekų kultūros“ egzaminas sutraukė apie 10 tūkst. įvairaus amžiaus dalyvių. Šiemet virtualus egzaminas turėtų suburti dar daugiau norinčiųjų pasitikrinti aplinkosaugos žinias – respublikinio egzamino partneriais tapo devyni šalies regioniniai atliekų tvarkymo centrai, Vakarų Lietuvoje egzamino koordinatorius yra Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), o renginį globoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija.

Pasak egzamino organizatorių, tai nebus varžytuvės, o labiau priemonė patikrinti savo žinias. Atliekų tvarkymas yra nuolat besikeičiantis ir tobulėjantis, tad nuolatinis aplinkosaugos žinių atnaujinimas turėtų būti kiekvieno kultūringo žmogaus siekis.

„Prieš dešimtmetį netgi visuomenės lyderiams, politikams reikėjo įrodinėti, kad rūšiuoti yra būtina, kad pirmiausia turime sukurti tam tinkamą infrastruktūrą, administravimo sistemą. Šiandien jau keliame kitus tikslus – ne tik stropiau rūšiuoti, bet ir mažinti vartojimą, užsiimti atliekų prevencija, pakartotiniu perdirbimu, siekiame žiedinės ir žaliosios ekonomikos tikslų“, – sakė vienas iš projekto koordinatorių, KRATC direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Jonas Tamulis.

Diplomai – visiems dalyviams, prizai – geriausiems

Egzamino klausimai apims pačius svarbiausius rūšiavimo, tvarumo, ekologijos, atliekų surinkimo sistemos aspektus, žinotinus kiekvienam.

Kaip ir pernai, dalyviai bus suskirstyti į dvi grupes. Pradinių klasių moksleiviams skirta 15 testo klausimų. Vyresniems moksleiviams, studentams ir suaugusiųjų auditorijai – dukart daugiau, trisdešimt. Atsakyti į juos reikės per 45 minutes, kiekvienas teisingas atsakymas bus įvertintas 1 tašku.

Jaunesnieji egzamino dalyviai, teisingai atsakę bent į 6 klausimus, pelnys „Pažengusiojo“, įveikę bent 9 – „Žinovo“, o surinkę 11 taškų ar daugiau – „Eksperto“ diplomus.

Vyresniems dalyviams diplomus garantuos atitinkamai 15, 20 ir 24 teisingi atsakymai.

Geriausių rezultatų „Atliekų kultūros“ egzamine pasiekę dalyviai džiaugsis projekto globėjo, organizatoriaus, partnerių bei rėmėjų įsteigtais prizais.

„Visos septynios Klaipėdos regiono savivaldybės remia „Atliekų kultūros“ egzaminą ir geriausiai užduotis įveikusiems savo savivaldybės atstovams yra įsteigusios specialius prizus“, – sakė Š.J.Tamulis.

Norintiems pasitreniruoti – bandomosios užduotys

Norintys dalyvauti iki pat egzamino dienos gali registruotis interneto svetainėje https://atliekukultura.lt/egzaminas/ – įvesti savo vardą, pavardę, savivaldybę, e. pašto adresą. Moksleiviams – mokymosi įstaigą ir klasę, o studentams – tik mokymosi įstaigą.

Mokytojai taip pat galės registruoti savo mokinius bei matyti jų pasiektus rezultatus. Už šias pastangas prisidėti prie atliekų kultūros sklaidos dalyvius užregistravusių mokytojų laukia padėkos.

Numatoma, jog egzaminas vyks visą dieną nuo 9 iki 16 val., o užsiregistravę dalyviai apie tikslų egzamino laiką bus informuojami elektroniniu paštu.

Ne tik egzaminas, bet ir pasiruošimas jam – prasmingai praleistas laikas. Pagilinti savo žinias lengva egzaminui skirtoje interneto svetainėje https://atliekukultura.lt/egzaminas/, kur pateikiamas išsamus „Atliekų kultūros“ žinynas.

Ten pat kiekvienas gali išbandyti savo žinias spręsdamas bandomojo egzamino užduotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių