Quantcast

Atstatomam pilies bokštui ieškoma lėšų

Klaipėdos savivaldybė pilies didžiojo bokšto atkūrimui ruošiasi teikti paraišką ES fondų lėšoms gauti. Šioms statyboms savivaldybė jau yra skyrusi 3,2 mln. eurų. Bokšto ekspozicijai įrengti bus prašoma ES fondų finansavimo.

Pinigų reikia įrengimui

Kultūros ministerija yra paskelbusi kvietimą projektų „Kultūros paveldo aktualizavimas ir įveiklinimas“ finansavimui. Paraiškas reikia pateikti iki balandžio.

Tokiam sprendimui turės pritarti Klaipėdos taryba.

Sprendimo projekto esmė – finansavimo užtikrinimas atkurto Klaipėdos pilies didžiojo bokšto įveiklinimui, kultūros paveldo objekto aktualizavimui ir lankytojų pritraukimui.

XIII a. viduryje Klaipėdos pilį, anuomet vadintą Mėmelburgu, dabartinės piliavietės teritorijoje pastatė Vokiečių ordinas. Per savo istoriją ji ne kartą degė, buvo perstatyta ir galiausiai XIX a. antrojoje pusėje visiškai išnyko.

Klaipėdos savivaldybė turės prisidėti ne mažiau kaip 15 proc. Siekiama gauti 85 proc. reikalingos paramos.

Projektų įgyvendinimo terminas – 2027 m. gruodžio 31 d., didžiausia galima skirti finansavimo ES lėšų suma projektui įgyvendinti – 750 tūkst. eurų.

Skaičiuojama, kad pilies didžiojo bokšto vidui įrengti preliminariai reikėtų 882 tūkst. eurų. Savivaldybės lėšos sudarytų 132 tūkst. eurų.

Tokia suma paskaičiuota atsižvelgiant į jau įrengtų muziejų patirtis – vertinti ne tik įrengimo, bet ir projektavimo darbai.

Suma dar gali būti tikslinama, kai bus pasirinkta bokšto ekspozicijos koncepcija maždaug 2025–2027 m.

Kultūros ministerijai turėtų būti garbės reikalas padėti šiuo klausimu.

Pasakė „ne“

Europinių lėšų gavimo klausimą svarstant Finansų ir ekonomikos komitete tarybos nariui Rimantui Taraškevičiui kilo klausimas, ar buvo įmanoma lėšų gauti ir paties bokšto statybai.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo patarėjas Ričardas Zulcas aiškino, kad pernai Klaipėdos savivaldybė buvo siuntusi prašymą Vyriausybei.

„Buvome kreipęsi dėl dviejų istorinių objektų – Šv. Jono bažnyčios ir pilies didžiojo bokšto atstatymo. Tačiau gavome neigiamus atsakymus, nes tai iš dalies nauja statyba. Todėl planuotos lėšos iš savivaldybės biudžeto“, – aiškino R. Zulcas.

Pasak R. Zulco, tik iš trečio karto pavyko įvykdyti rangos konkursą.

Darbų vertė – 3,2 mln. eurų, šiais metais statybos darbams numatyta pusė milijono eurų. Įvyko keli susitikimai su rangovu. Šiuo metu perkamas metalas konstrukcijai. Vėliau vyks mūrijimo darbai aplink konstrukciją.

Tarybos narys R. Taraškevičius akcentavo, kad suskaičiavus, kiek savivaldybė yra investavusi savo pinigų į piliavietės atstatymą, būtų solidi suma.

„Suskaičiavus paaiškėtų kosminė suma. Kultūros ministerijai turėtų būti garbės reikalas padėti šiuo klausimu. Prašykime, gal duos“, – sakė politikas.

Rimantas Taraškevičius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Investicijos – 14 mln. eurų

Klaipėdos pilies ir bastionų kompleksas yra vienas svarbiausių ne tik pajūrio regiono, bet ir visos Lietuvos kultūros paveldo objektų.

Komplekso istorinis ir architektūrinis branduolys – pilies rūmų liekanos.

Uostamiesčio piliavietės atkūrimas – ilgalaikis ir daug finansinių išteklių reikalaujantis procesas, todėl darbai vykdomi etapais.

Šiuo metu jau sutvarkyta dalis piliavietės objektų.

Atlikti darbai buvo finansuoti miesto savivaldybės biudžeto, ES Kelių direkcijos lėšomis.

Į piliavietės teritorijos sutvarkymą jau investuota apie 14 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GGG

GGG portretas
Vatinams putingalviams "čiumadan vokzal damoi"

Reikėjo neprašvilpt

Reikėjo neprašvilpt portretas
viską ištisai tai turėtumėt. Dabar morka graužkit

TAPKINUI IR TVARTU REIKALUS PAVEST REIKĖJO

TAPKINUI IR TVARTU REIKALUS PAVEST REIKĖJO portretas
Būt stebėję ar koks rusas iš darbo biržos neišėjo, o ir jam eilinis namas kur nors Šveicarijoje nepamaišytų. Dar ant kortų liktų...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių