Quantcast

Atskleidė saugomo pastato grožį

Jau kuris laikas klaipėdiečiai gali pasigrožėti ir įvertinti atnaujinto Liepų gatvės 7 pastato grožį. Remonto metu atkurtos unikalios fasadą puošiančios skulptūros, kurios buvo stipriai pažeistos.

Prieš remontą savivaldybei priklausančio Liepų gatvės 7 pastato, kuris yra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, fasado būklė buvo kritinė.

Dviejų aukštų mūrinio statinio fasadas dekoruotas lipdiniais, skulptūromis. Būtent pastarieji ir buvo ypač pažeisti. Pastato remonto pagrindinis tikslas buvo atkurti skulptūras.

Liepų gatvės 7 pastato restauravimas prasidėjo praėjusių metų pavasarį, o baigėsi vėlyvą rudenį. Darbai užsitęsė dėl dviejų priežasčių – lietingų oro sąlygų, reikalingų naujų tyrimų.

Įmonei „Konsolė“ pradėjus remontą, paaiškėjo, kad techniniame projekte nebuvo numatyti kai kurie darbai. Taip pat neatlikti fasado skulptūrų tyrimai.

Siekiant įvertinti projekto trūkumus, į pagalbą pasitelkta Kultūros paveldo departamento Restauravimo taryba. Specialistai nustatė, kad būtina atlikti rekonstruojamo pastato lipdybos ir skulptūrų cheminius-technologinius bei polichromijos tyrimus.

Atkreipiamas dėmesys, kad, nuvalius dažus, kurių buvo 4–5 sluoksniai, išryškėjo, kad pažeisti dideli lipdinių plotai. Ypač nukentėjo skulptūros. Taip pat išryškėjo vientisa pilkos spalvos ir tamsaus šešėliavimo – tonavimo polichromija.

Įvertinus naujų tyrimų rezultatus, buvo pakoreguotas techninis projektas. Specialistai pabrėžė, kad kad būtina išsaugoti atsidengusį skulptūrų ir lipdybos polichromijos autentą.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad pastatui pakenkė nekokybiški anksčiau atlikti tvarkymo darbai, cementuojant puošybą.

Konkursą laimėjusi įmonė „Konsolė“ atliko pastato išorės atitvarų pažeistų paviršių remontą, restauravo architektūrines detales, atkūrė išorinės sienos ir cokolio apdailą, fasado dekorą.

Remontas su techninio projekto parengimu atsiėjo 74,6 tūkst. eurų.

Liepų gatvės 7 pastatas statytas XVIII a. antroje pusėje. Pirmą kartą jis rekonstruotas 1901 m. Tada ant senųjų pamatų buvo pastatytas naujas pastatas. 1961 m. buvo atliktas jo kapitalinis remontas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
danų konsulo Schmeling gyvenamasis namas.

dk

dk portretas
Mano supratimu, tas pastatas nera autentiskas, kadangi virsutinis aukstas buvo "prilipdytas " sovietmeciu.

Nojus

Nojus portretas
Švietimo skyrius bei centralizuota buhalterija. Anokia čia paslaptis. Ir pykčio nuo pat ryto.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių