Quantcast

Atrinkta pirmoji gelbėtojų grupė: trūksta merginų

Uostamiestyje atrinkta pirmoji pusė gelbėtojų, kurie užtikrins saugumą paplūdimiuose vasaros sezono metu. Didžioji dalis dalyvavusių atrankoje buvo vaikinai. Merginų sulaukta vos kelių. Daugiau jų sulaukti tikimasi antroje atrankoje.

Sulaukė mažiau nei tikėjosi

Pirmoji gelbėtojų atranka „Gintaro“ baseine prasidėjo šeštadienį vakarop. Laisvadienis pasirinktas neatsitiktinai. Norėta, kad atrankoje galėtu sudalyvauti daugiau žmonių.

„Dažniausiai gelbėtojų darbą renkasi studentai. Dalis mokosi kituose miestuose. Norėjome sudaryti jiems sąlygas grįžti ir sudalyvauti atrankoje. Anksčiau atrankas organizuodavo darbo dienomis“, – pasakojo biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Paprastai pirmoji gelbėtojų atranka sulaukia ypač didelio susidomėjimo – ateina apie 60–80 žmonių. Šiemet šis skaičius kuklesnis. Atrankoje dalyvavo 42 kandidatai.

„Tikėjomės sulaukti daugiau žmonių. Norinčių dirbti gelbėtojais buvo mažiau nei įprastai“, – komentavo pavaduotojas.

Tačiau A.Siakki neabejojo, kad pavyks surinkti profesionalią gelbėtojų komanda sezonui.

„Dalis žmonių negalėjo sudalyvauti pirmojoje atrankoje ir žadėjo ateiti į antrąją. Tarp tokių nemažai senbuvių. Vieni dar yra negrįžę iš jūros, kitiems nesibaigė studijos užsienyje, treti tarnauja kariuomenėje ir tarnybą baigs gegužę. Žinoma, gal yra ir mažiau žmonių, kurie moka plaukti“, – komentavo pavaduotojas.

Atrinko daugiau nei pusę

Pabrėžiama, kad gelbėtojo darbas sunkus ir atsakingas. Tad jį gali dirbti ne visi.

Vienas pagrindinių reikalavimų pretendentams – gerai mokėti plaukti. Taip pat gelbėtojai turi būti stiprūs tiek fiziškai, tiek psichologiškai, atsakingi.

Bendras visų dalyvavusių lygis buvo tikrai geras.

Atrankos metu buvo vertinami plaukimo įgūdžiai, ištvermė. Kandidatai turėjo pademonstruoti, kaip toli nuneria, taip pat transportuoti „pavargusį“ plaukiką.

Pirmos atrankos metu tradiciškai atrinkta pusė gelbėtojų – 35. Šiemet paplūdimiuose vasaros sezono metu dirbs 77 gelbėtojai. Tiek pat jų dirbo ir praėjusiais metais.

A.Siakki pasidžiaugė, kad į pirmąją atranką atėjo stiprūs plaukikai. Dalis jų sportininkai.

„Bendras visų dalyvavusių lygis buvo tikrai geras. Visi plaukti moka gerai. Nebuvo atrinkti tie, kurie pasirodė silpniau, lyginant su kitais. Kai kuriems pritrūko ištvermės. Jie žadėjo pasitreniruoti baseine ir sudalyvauti antroje atrankoje. Tikrai lauksime“, – pasakojo pavaduotojas.

Antroji gelbėtojų atranka bus surengta gegužės viduryje ar pabaigoje. Bus žiūrima, kuri data tinkamesnė norintiems dirbti gelbėtojais.

Atrankoje pasigedo merginų

A.Siakki atkreipė dėmesį, kad buvo atrinkta nemažai naujų žmonių, tačiau branduolys išliko tie, kurie dirbo anksčiau. Vienas vyras šį darbą dirbs jau 10-us metus. Dar keli paplūdimiuose saugumą užtikrins aštuntą sezoną.

„Dabar vyks kartų pasikeitimas. Paprastai taip būna, kas ketverius metus. Yra daug naujokų, bet gerai, kad liko ir senbuvių. Pavyzdžiui, pirmojoje Melnragėje jau aštuntus metus dirbs ta pati komanda. Naujokai galės pasimokyti iš senbuvių“, – tvirtino pavaduotojas.

Tiek jau ne vienerius metus dirbusiems gelbėtojo darbą, tiek naujokams tenka išbandyti savo jėgas atrankose, dalyvauti mokymuose, atsinaujinti žinias ir įgūdžius.

Didžioji dalis norinčių dirbti gelbėtojais buvo vaikinai. Merginų sulaukta vos kelių. Daugiau jų sulaukti tikimasi antroje atrankoje.

„Kviečiame merginas, kurios moka gerai plaukti, išbandyti savo jėgas. Paprastai pirmosios atrankos metu jų sulaukdavome daugiau“, – teigė A.Siakki.

Paprastai gelbėtojomis vasaros sezono metu dirba 12–16 merginų. A.Siakki pasakojo, kad aštuonių reikia budėjimui moterų pliažuose. Likusios kartu su vaikinais dirba bendruose paplūdimiuose.

„Merginų mums tikrai reikia. Trys žadėjo ateiti į antrą atranką. Antra tiek žadėjo pasižiūrėti, ar pavyks suderinti su kitu darbu ir tada nuspręsti, ar bandyti dalyvauti atrankoje. Tikimės, kad daugiau sulauksime antroje atrankoje. Mums reikia merginų“, – pabrėžė pavaduotojas.

Mokymai startuos kitą savaitę

Pirmoji atrinkta gelbėtojų grupė kitą savaitę pradės mokymus. Pirmiausia jiems bus dėstoma teorija. Būsimieji gelbėtojai turės išklausyti ir pirmosios pagalbos kursus.

Po savaitės, šeštadienį, vyks praktiniai užsiėmimai paplūdimiuose. Gelbėtojai bus supažindinti su paplūdimiais, technika, darbo priemonėmis, vyks sporto varžybos.

Gelbėtojai paplūdimiuose darbą pradės, startavus vasaros sezonui. Jį savo įsakymu paskelbia Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius.

Paprastai uostamiestyje vasaros sezono pradžia būna gegužės viduryje ar birželio pradžioje. Tai priklauso nuo orų.

Vasaros sezono metu gelbėtojai paplūdimiuose dirba dviem pamainomis ir budi nuo 9 iki 21 val.

Jau rastos ir slaugytojos, budinčios pliažuose. Tokių reikėjo 12. Pasak A.Siakki, daugumų medicinos darbuotojų pliažuose dirba ne vienerius metus. Paplūdimiuose dirbantis medicinos personalas, aprūpintas visa reikalinga įranga pirmajai pagalbai, suteikti ir defibriliatoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
Sudalyvauti?

vot teip

vot teip portretas
ką veikt paplūdimyje gelbėtojoms merginoms?sedėt gelbėtojų būdelei ir kas penkias minutes per garsiakalbius pranešinėt apie grėsmes tūnančias jūroje esant dideliam bangavimui?na dar kokį kolegą berniuką "palinksmint",kai visai nėra ką veikt blogu oru pajūryje?jei atsirastų panašios į aktorę Pamelą Anderson išvaizdos iš serialo apie gelbėtojus ,merginų gelbėtojų komanda,tai garantuotai būtų vyrukų inscenizuojamos "skendimo" scenos,kad kokia gražuolė gelbėtoja jį "išgelbėtų"

Baisu

Baisu portretas
Siakki, kiek ši sezoną nuplaus eurų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių