Quantcast

Atnaujins uosto vartus: teks nukelti šiaurinį molą puošiančią skulptūrą

Jau greitai klaipėdiečiai ir miesto svečiai bemaž trejiems metams neteks pamėgtos pasivaikščiojimo vietos ant abiejų molų, nes juos nuspręsta rekonstruoti. Veikiausiai, kad netrukdytų remontui, laikinai teks iškelti ir bronzinę skulptūrą "Pasivaikščiojimas su žuvimi".

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija skelbia, kad jau rytoj oficialiai bus duotas startas rekonstruoti Klaipėdos uosto šiaurinį ir pietinį bangolaužius, vadinamuosius molus.

Nuo bangų uostą saugantys objektai pastatyti maždaug prieš pusantro šimto metų ir per visą laiką remontuoti tik kosmetiškai.

Esą jei ir toliau būtų eksploatuojami kasmet vis prastėjančios būklės bangolaužiai, augant didžiųjų laivų skaičiui, tektų riboti laivų eismą, didėtų laivų ir krovinių prastovos.

Bangolaužius planuojama rekonstruoti trejus metus. Įgyvendinus projektą, turėtų padidėti laivybos saugumas uoste ir logistinės grandinės efektyvumas.

Tikimasi, kad mažės krovinių gabenimo laikas, o dėl trumpesnio išoriniame reide laivų praleisto laiko bus mažinama oro tarša iš laivų.

Molų atnaujinimo konkursą laimėjo Vokietijos ir Belgijos bendrovių konsorciumas.

Darbų vertė – apie 40 mln. eurų (be PVM).

Dabartinis pietinio bangolaužio ilgis – 1 374 m, o šiaurinio – 733 m.

Rekonstrukcijos metu numatoma sustiprinti esamus pietinį ir šiaurinį bangolaužius, nekeičiant jų konfigūracijos.

Abu bangolaužiai kai kuriose vietose bus paaukštinti, dalyje hidrotechninių statinių ketinama įrengti atramines sienutes.

Ant pietinio bangolaužio bus įrengtos ir apžvalgos aikštelės gyventojams.

Deja, atliekant darbus poilsiautojai neteks savo pamėgtų pasivaikščiojimo vietų ant molų.

Be to, nuo šiaurinio bangolaužio veikiausiai bus nukelta bronzinė skulptūra "Pasivaikščiojimas su žuvimi", galbūt ir metalinis inkaras, nuskendusiai jūrų skautų jachtai "Budys" atminti.

Dienraščio duomenimis, jei ant šiaurinio molo savavališkai atsiradusios dar trys atminimo lentelės, skirtos žuvusiesiems jūroje pagerbti, rangovams netrukdys, jos bus paliktos.

Priešingu atveju bus prašoma lenteles įrengusių žmonių jas pasiimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau,

Manau, portretas
kad bus eiline pinigu plovykla...

Anonimas

Anonimas portretas
Naglas, is ten ir rasote

naglas

naglas portretas
Norintiems pamatyti molų įrengimo planus,galima tai padaryti psichiatrinėje ligoninėje.Ten yra daug architektų ,prezidentų,ir kitokių specialistų
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių