Quantcast

Atidengta memorialinė lenta lietuvybės puoselėtojui M. Jankui

Sekmadienį Valstybės dienos minėjimo proga, aidint kariliono muzikai, uostamiestyje prie pastato, esančio Šaulių g. 5, atidengta memorialinė lenta Martynui Jankui.

Sekmadienį Valstybės dienos minėjimo proga, aidint kariliono muzikai, uostamiestyje prie pastato, esančio Šaulių g. 5, atidengta memorialinė lenta Martynui Jankui.

Šioje vietoje Mažosios Lietuvos patriarchas, Tilžės akto signataras, spaustuvininkas ir lietuvybės puoselėtojas, Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos iniciatorius gyveno ir dirbo 1909–1912 m. Čia veikė ir M.Jankaus spaustuvė „Lituanika“. Tuo metu namo adresas buvo Didžiosios Smilties gatvė 13. Autentiško namo jau nėra, o jo vietoje stovi dabartinis pastatas Šaulių g. 5.

Ceremonijoje dalyvavusi M.Jankaus anūkė Eva Jankutė-Gerola neslėpė jaudulio ir dėkojo visiems, prisidėjusiems prie to, jog būtų įamžintas istorinės asmenybės atminimas.

„Džiaugiuosi, jog būsiu savo senelio kaimynė“, – teigė netoli Šaulių g. gyvenanti moteris.

Į memorialinės lentos atidegimo renginį susirinkę klaipėdiečiai tikino, kad M.Jankaus pagerbimas – svarbus įvykis visam uostamiesčiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kovas

Kovas portretas
Man patiko ir Meistro Eidėjaus sukurta įamžinimo lenta ir jos atidengimo ceremonialas. Malonu kai nėra surežisuotų scenų, kalbama nuoširdžiai ir visus supa puikios auros atmosfera. Klaipėda pasipuošė jau trečia Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pastangomis atidengta garbės lenta. Ir Martynas Jankus jau Klaipėdoje. Apie šį užsispyrusį žmogų buvo pasakyta daug gražių žodžių. Net 40 kartų baustas grubia prievarta, kalėjimu, piniginėmis baudomis ir net tremtimi, Martynas Jankus 1889 metais praradęs įsigytą spaustuvę Ragainėje atidarė spaustuvę Tilžėje. Veikė iki 1892 metų, vėliau buvo uždaryta ir išvaržyta. Tada spaustuvė buvo atidaryta Bitėnuose, kur veikė iki 1909 metų. Už lietuviškas knygas ir spaudą buvo išprašytas Prūsijos valdžios ir iš ten. Ir tada jis atsikėlė į Klaipėdą ir dirbo Lituanikos spaustuvėlėje (tuomet GroseSandschtrase 13) dabartinėje Šaulių 5. Dirbo iki 1912 metų, na o 1914 metais jis su šeima buvo ištremtas į Sibirą, į Samaros guberniją. Pagarba M. Jankui ir kitiems..

istorija

istorija portretas
Klaipėda kuršių
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių