Quantcast

Atgimimo aikštėje liepsnos žvakutės

Pasaulinės organų donorystės ir transplantacijos dienos išvakarėse, šį penktadienį, daugiau kaip 30-ies Lietuvos miestų ir miestelių centrinėse aikštėse, taip pat ir uostamiestyje, bus uždegamos pagarbos ir atminties žvakutės, skirtos organų donorams atminti.

Akcija organizuojama jau devintus metus iš eilės, jos iniciatoriai – Lietuvos asociacija "Gyvastis".

Asociacijos prezidentė Aušra Degutytė džiaugėsi, kad žmonės vis labiau suvokia organų donorystės prasmę ir prisijungia prie pagarbos ir padėkos išraiškos.

"Geriausiai organų donorų ir jų artimųjų žygdarbį apibūdina pacientai, kurie gyvena tik dėl to, kad mirusiojo artimieji apimti netekties skausmo atvėrė savo širdį beviltiškai sergantiems, bet visiškai svetimiems žmonėms. Tai ypatingos pagarbos verti žmonės, kuriems dėl įteisinto donorystės konfidencialumo deramai padėkoti net nėra galimybės. Tokie paradoksai skatina ieškoti galimybės tuos žmones pagerbti, kad jie pajaustų, jog pacientai už jų poelgį yra be galo dėkingi", – kalbėjo A.Degutytė.

Uostamiestyje ši akcija vyks Atgimimo aikštėje šį penktadienį nuo 17 iki 21 val. Ją organizuos Vakarų Lietuvos nefrologinių ligonių draugija "Klaipėdos Gyvastis". Jos pirmininkė Daiva Dragūnienė teigė, kad laukiančių savo donorų yra ir Klaipėdoje.

"Sunku pasakyti, kiek iš viso donorų buvo Klaipėdoje. Tačiau laukiančių šiuo metu uostamiestyje – šeši žmonės, Klaipėdos rajone – taip pat šeši, Kretingoje – trys", – sakė D.Dragūnienė.

Kasdien organų ir audinių transplantacijos Lietuvoje laukia daugiau kaip 400 žmonių, iš jų apie 20 vaikų.

Susirinkusieji iš žvakučių išdėlios širdį, o jos viduje – žodį "ačiū".

Pernai esant silpnam vėjui ir nelietingam orui, žvakučių uždegti netekdavo, tačiau šiųmetinės orų prognozės – palankesnės.

"Būna, kad uždegi, o kol pasilenki ant žemės padėti, vėl užgęsta. Bet net jeigu tik kelios dega iš viso to būrio – jau gerai", – kalbėjo D.Dragūnienė.

Akcija taip pat vyks Šiauliuose, Šilutėje, Radviliškyje, Joniškyje, Kaune, Panevėžyje, Vilniuje, Alytuje ir daugelyje kitų miestų.

Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena minima kasmet spalio antrąjį šeštadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių