Quantcast

Ar periodontitas išgydoma burnos liga?

  • Teksto dydis:

Sveikoje burnoje – sveika šypsena. Tačiau dažnai pamirštame, kad tiek dantenų, tiek dantų sveikata yra vienodai svarbūs sveikos burnos ir šypsenos komponentai. Šįkart daugiau pakalbėkime apie dantenų sveikatą!

Nes 8 iš 10 vyresnių nei 35 metų žmonių serga dantenų ligomis!

Nes sunkus periodontitas yra 6-a labiausiai paplitusi būklė pasaulyje!

Nes dantenų ligos lemia daugybę sveikatos priežiūros išlaidų!

Norisi apie dantenų ligas kalbėti aiškiai, paprastai, nes tai labai aktualu. Dažnai pritrūksta informacijos sklaidos, žinių. O juk galime padaryti tiek daug, pastebėję dantenų ligas laiku, užkirtę kelią jų plitimui. Nes iš tikrųjų gydymas yra gan paprastas!

Dažniausiai sutinkame pacientus, kurie:

1. Nežino apie savo burnos būklę, nepastebi pirmųjų simptomų, todėl neturi jokių akivaizdžių nusiskundimų savo burnos sveikata.

2. Yra girdėję iš savo šeimos odontologo, burnos higienistės, jog turi periodontito ligos požymių. Arba yra susipažinę, skaitę internete, girdėjo artimųjų patirtis, atsiliepimus. Ir labai bijo, kad „dabar reikės daryti dantenų operacijas, gydyti periodontitą“!

Ar esate vienas iš šių pacientų?

Norime jus nuraminti. Visada puiku žinoti apie savo dantenų būklę, dantenų tipą, priežiūros ypatumus, verta įvertinti dantenų uždegimo indeksus. Tuomet galime parinkti individualius įrankius, priemones ir metodus, užkirsti kelią periodontito ligos vystymuisi. Todėl labai kviečiame pasitikrinti, kol dar nevėlu. Pats pigiausias ir užtikrinantis ilgalaikę burnos sveikatą būdas – profilaktika! Nelaukite, kol dantys pradės klibėti. Laiku pastebėtas dantenų uždegimas – gana lengvai išgydomas. O laiku diagnozuotas periodontitas – visiškai išgydoma liga!

Dar kartą norime nuraminti, išsklaidyti gajų mitą. Šiais laikais jau niekas radikalių, periodontitą gydančių, dantenų lopo operacijų nebedaro, nekišami vaistai į dantenų kišenes. Gydoma visa burna. Dažniausiai pasitelkiamas konservatyvus, švelnus ir audinius tausojantis periodontito gydymas. Šis gydymas daug efektyvesnis, nes šalina priežastį.

Susipažinkime geriau su šia gana paplitusia burnos liga

Kiekvieno mūsų burna turi savo unikalią mikroflorą – bakterijų derinį, būdingą tik mums ar mūsų šeimai.

Vienų pacientų mikroflora dažniau sukelia ėduonies pažeidimus, kitų – dantenų ligas. Per žmogaus gyvenimą burnos bakterinė mikroflora keičiasi, todėl būkime budrūs, nes vienu amžiaus periodu turime sveikas dantenas, o vyresniame amžiuje galime pastebėti dantenų uždegimų, besikeičiant seilių sudėčiai, organizmo savybėms.

Dantenų ligos dažniausiai prasideda nuo dantenų uždegimo, kuris gali vystytis į apydančio audinių uždegimą – periodontitą.

Periodontitas – lėtinė infekcinė liga, dar dažnai vadinama parodontoze. Paprastai periodontitas vystosi lėtai ir neskausmingai daug metų. Tai gali būti sunkiai pastebima liga, nes simptomai vystosi palaipsniui, pacientas prie jų pripranta.

Periodontito dažniausia priežastis – bakterijos, esančios burnos ertmėje.

Ši liga atsiranda tada, kai minkštosios dantų apnašos kalkėja, sukietėja, nusėda virš ir po dantenomis. Infekcija pradeda ardyti aplink dantį esančius apydančio audinius.

Dantenų jungtis suyra, pradeda tirpti kaulas, formuojasi dantenų kišenės, kurios dažnai pūliuoja. Netekę kaulo atramos, dantys tampa paslankūs, pradeda klibėti.

Pirmieji požymiai, skatinantys atkreipti dėmesį į burnos sveikatą, – atsiradęs dantenų kraujavimas, nemalonus kvapas. Dantų paslankumas, pūliavimas, šaknų apsinuoginimas pasislinkus dantenoms jau gali būti pažengusios ligos požymiai.

Taip pat verta pasitikrinti, jeigu jūsų artimieji, šeimos nariai yra praradę dantų dėl periodontito. Ši liga gali būti paveldima.

Gerinate dantenų būklę – gerinate bendrą organizmo sveikatą! Kaip?

Dantenų būklę, periodontito ligos vystymosi greitį taip pat gana stipriai lemia ir antriniai dantenų ligų rizikos veiksniai: rūkymas, diabetas ir prediabetinė būklė, hormonų pokyčiai kūne (nėštumas, kūdikio maitinimas, menopauzinis periodas), nutukimas, netinkama mityba, gausus medikamentų vartojimas, stresas ir kiti bendrą sveikatą veikiantys faktoriai. Jau ilgus metus periodontologai visame pasaulyje kalba apie tai, kad bendra organizmo sveikata veikia dantenų būklę ir atvirkščiai – dantenų uždegimas, periodontitas blogina bendrą organizmo savijautą ir sveikatą. Yra abipusis koreliacinis ryšys. Taigi, gydydami dantenų uždegimą, periodontitą savo burnoje, mažinate riziką susirgti įvairiomis sisteminėmis ligomis. Nebelieka infekuotos srities, iš kurios bakterijų patogenai keliaus po visą kūną.

Išgydykime dantenų uždegimą ir periodontitą kartu!

Svarbu suprasti, kad ši burnos būklė atsirado ne per keletą savaičių, o per visą gyvenimą, todėl gali prireikti laiko, kol jūsų burnos mikroflora pradės keistis, ligos pažeisti apydančio audiniai sugis. Prireiks tiek jūsų, paciento, tiek gydytojo tarpusavio bendradarbiavimo.

Gydymas skirstomas į aktyvią ir palaikančią fazes. Aktyvios fazės metu teks dažniau lankytis pas specialistus, kartu įgyvendinti individualiai jūsų burnai sudarytą gydymo planą. Kiekvieną žingsnį galite įvertinti patys, akivaizdžiai matyti gyjančius burnos audinius. Daug sužinosite ir suprasite apie save ir savo burną.

Palaikančiosios fazės metu susitikimai reti, kas 3 ar 6 mėnesius. Galbūt jums užteks apsilankyti kas metus. Mūsų bendras tikslas – burnoje pasiekti po periodontitinę būklę.

Klaipėdos implantologijos klinikos specialistai atidžiai seka pasaulyje besikeičiančias gydymo tendencijas ir savo pacientams siūlo naujus gydymo protokolus. Periodontito gydymas Klaipėdoje atliekamas pagal naujas pasaulines gydymo rekomendacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gydžiausi, žinau...

Gydžiausi, žinau... portretas
Odontologai gydo ne periodontitą ,bet jūsų pinigines nuo pinigų pertekliaus. Išleidau ne vieną k/eurą, bet rezultato jokio. Kaip ir jokios garantijos bent kažkiek. Melagiai ir tiek.

Odontologė

Odontologė portretas
Periodontitas nėra pagydomas, neskleiskite klaidingos informacijos! Ligą galima stabilizuoti bet ne visiškai pagydyti, kaip ir negalima atsiauginti pažeisto kaulo aplink dantį. 80 procentų ligos pagydoma su adekvačia asmenine burnos higiena.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių