Quantcast

Įvertino paplūdimių būklę: kai kuriose vietose poilsiautojams teks pasispausti

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai kasmet tiria, kaip keičiasi mūsų kurortų paplūdimiai. Šiųmetiniai tyrimai rodo, kad ypač rimta situacija – nuo Palangos tilto į šiaurę, tačiau Palangos komunalininkai jos nedramatizuoja. Vis dėlto įspėja, kad kai kuriose vietose prie jūros gali tekti pasispausti, pasakojama LNK reportaže.

„Prieš porą metų paplūdimių plotis buvo apie 25–30 metrų. Šiemet prie tilto esančios kavinės šeimininkai krauna smėlio maišus, kad jūra jos nenuplautų. Net plika akimi galima pamatyti, kaip smarkiai susiaurėjo paplūdimys“, – komentavo Hidrologinių tyrimų skyriaus specialistas Donatas Bagočius.

Tad arčiausiai Palangos tilto esančios kavinės savininkai bando gelbėtis.

„Tvirtiname papildomai“, – teigė prie kavinės besidarbuojantis vyras. 

Kiek vyrai sudėjo smėlio maišų, nebesuskaičiuoja.

„Dėjome rąstus, sutvirtinome pamatus – tiek to pasiruošimo“, – sakė palangiškis.

Anot aplinkosaugininkų, daugiausiai smėlio jūra tradiciškai pasiima ties Palangos tiltu.

„Taip jau geografiškai lemta, kad toje vietoje yra iškyšulys, tad jūros poveikis yra gerokai didesnis. Šiandien šioje vietoje paplūdimys yra susiaurėjęs 30–40 metrų“, – kalbėjo D. Bagočius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Dalis Palangos paplūdimių susiaurėjo trečdaliu, o kai kur net per pusę. Hidrologinių tyrimų specialistams tai kelia nerimą.

„Pernai buvo intensyvesnės audros, tad kai kur buvo suniokotas net apsauginis kopagūbris. Šiemet audros nėra tokios intensyvios, tačiau vis tiek jūra pasiėmė nemažai smėlio. Stebime, kad jo vis mažiau grąžina. Tad be žmogaus įsikišimo ir rimtesnių krantotvarkos priemonių smėlio nepavyks išsaugoti“, – konstatavo Hidrologinių tyrimų specialistas.

Šiemet audros nėra tokios intensyvios, tačiau vis tiek jūra pasiėmė nemažai smėlio. Be žmogaus įsikišimo ir rimtesnių krantotvarkos priemonių smėlio nepavyks išsaugoti.

 

Kad Palangoje paplūdimiai kinta, pastebi ir poilsiautojai.

„Kur tik pasižiūri, paplūdimiai visur siaurėję“, – sakė užkalbinta moteris.

„Pernai ar užpernai jūra buvo iki pat kopų. Šiemet, žiūriu, visai čia gražiai viskas“, – porino kita pašnekovė.

Sprendimus, kaip gelbėti paplūdimius nuo siaurėjimo, priima Aplinkos ministerija, o krantotvarka rūpinasi ir pačios savivaldybės. Už Palangos paplūdimius atsakingos institucijos sako, kad nepanikuoja ir yra pratusios prie kasmečių pajūrio pokyčių.

„Mes didelės tragedijos nematome. Gal kai kur susiaurėję labiau, bet šiaip paplūdimių būklė – gana normali“, – teigė Palangos komunalinio ūkio direktorius Gediminas Valinevičius. 

„Mūsų inventorius tikrai tilps, o poilsiautojams kai kur, ypač nuo tilto Ražės link, kur didesnis susiaurėjimas, gal ir reikės pasispausti. O kitur paplūdimiai normalūs – tilpsime visi“, – kalbėjo G. Valinevičius. 

Krantų pokyčius tiriantys turi ir gerų žinių. Pastebi, kad ties Klaipėda kai kurie paplūdimiai, kad ir nedaug, bet tapo platesni.

„Ties Antrąja Melnrage ir Giruliais paplūdimiai praplatėjo, nes Klaipėdos uosto direkcija atliko šiokį tokį smėlio papildymą.

Specialistai tikrins ir Kuršių Nerijos paplūdimius, kur pernai buvo ypač nuniokotas kopagūbris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apgailėtina

apgailėtina portretas
gražinkit akmenis prie tilto ,o ne smėliuko maišais bandykit nuo jūros "atsipirkt". Būtina išaiškint ir paviešint visus iki vieno tų akmenų dabartinius savininkus.

O man visiškai po ja bat

O man visiškai po ja bat portretas
Aš variau ir varysiu i Smiltyne:) Galit spaustis kiek norite tarp beliašu ir kunigundu:)

Vagys pardavė akmenis iš po tilto

Vagys pardavė akmenis iš po tilto portretas
Tegu dabar už savo pinigus ir atperka. Iki tol nebuvo smėlio išplovimo.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių