Quantcast

Apie Jūsų daugiabučio priežiūrą

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip 60 proc. Lietuvos miestų gyventojų gyvena daugiabučiuose namuose. Pasirinkę skirtingą bendrojo naudojimo objektų valdymo formą – administruojančią bendrovę, bendriją ar jungtinę veiklą – rūpinasi bendro turto priežiūra. Į ką atkreipti dėmesį kontroliuojant būsto priežiūrą bei kaip nepažeidžiant teisės aktų spręsti su namu susijusias problemas, pataria daugiabučių administravimo įmonės „Vitės valdos“ vadovas Vaidas Barakauskas.  

– Kas kiek laiko namo administratorius privalo organizuoti susirinkimus su gyventojais?

– Pagal Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatus, susirinkimą administratorius privalo organizuoti kartą per metus – pasibaigus kalendoriniams metams, ne vėliau kaip per 3 mėnesius patalpų savininkams privaloma paskelbti ir pristatyti metinę veiklos ataskaitą. Taip pat kartu su savininkais reikalinga patvirtinti ilgalaikius bendro naudojimo objektų atnaujinimo ir finansinius planus. Jei namas neturi, iš gyventojų išrenkami įgalioti atstovai, aptariami kiti einamieji klausimai. Administratorius papildomus susirinkimus su butų savininkais organizuoti turi atsiradus renovacijos poreikiui, gyventojams keičiant valdymo formą, planuojant didelės apimties darbus. 

– Daugiabučio namo savininkai jau 5 metus renka kaupiamąsias lėšas, bet dar niekam jų neišleido. Koks kaupimo terminas yra protingas?

– Kaupiamosios lėšos gali būti dviejų tipų – privalomosios ir kaupiamos savanoriškai. Teisės aktų nustatyta tvarka visi daugiabučių gyventojai įpareigoti privalomai kaupti po 3–5 ct/m² per mėnesį, priklausomai nuo namo bendro ploto. Šios lėšos naudojamos avariniams remonto darbams atlikti ar avarinei situacijai lokalizuoti. Labai retai pavyksta už šias nedideles sumas atlikti papildomų darbų, todėl gyventojai įprastai kaupia papildomai. Visiems daugiabučiams namams sudarome ilgalaikius atnaujinimo planus 

5-eriems metams, o lėšų kaupimo laikas apskaičiuojamas pagal formulę (įvertinant planuojamo darbo kaštus ir kaupimo tarifą). Mes savo klientams rekomenduojame kaupti iki 5-erių metų, kad planuojamų darbų kaina stipriai nepakistų. 

– Namo administratorius planuoja remontuoti stogą. Kaip įsitikinti, kad siūloma kaina – geriausia?

– Administratorius pirkimus vykdyti privalo pagal įmonės parengtas ir patvirtintas pirkimų taisykles, parengtas pagal pavyzdines Aplinkos ministerijos taisykles. 

Mūsų įmonės atveju, didesnės nei 3 000 Eur + PVM vertės darbams skelbiamas konkursas per viešą pirkimų portalą. Jame pirkimą mato ir pasiūlymus teikti gali visi potencialūs rangovai. Informacija papildomai skelbiama vietinėje spaudoje. Konkursą laimi mažiausią kainą pasiūlęs rangovas, o jį tvirtinant dalyvauti kviečiamas daugiabučio gyventojų įgaliotas atstovas. Kai darbų kaina yra iki 3 000 Eur + PVM, atliekama apklausa telefonu ir irgi parenkamas mažiausią kainą pasiūlęs rangovas. Visais atvejais, savininkams pareikalavus, administratorius privalo supažindinti su konkurso rezultatais. 

– Kokiu būdu administratorius gali gauti turto savininko pritarimą planuojamiems darbams? Kada būtina ateiti į susirinkimą, o kada galima pasirašyti vėliau? 

– Pritarimas galimas dviem būdais: balsuojant susirinkime arba išreiškiant valią balsavimo biuletenyje, kai administratorius vykdo balsavimą raštu konkrečiu klausimu. Į organizuojamą susirinkimą visada būtina ateiti, jeigu savininkas domisi savo turtu, būstu, gyvenamąja aplinka ir jeigu nenori, kad sprendimus už jį priimtų kaimynai. Iš praktikos žinome, kad dažniausiai nepasitenkinimą vėliau reiškia nedalyvavusieji susirinkimuose. Mes priimame ir daugumos gyventojų prašymą, nes manome, kad žmonių valia yra svarbiausia. Esame lankstūs. 

Turite klausimų apie daugiabučio priežiūrą arba norite tapti „Vitės valdų“ klientu? Bendraukime el. paštu klauskite@civinity.eu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia visų

Reikia visų portretas
daugiabučių gyvenamųjų namų butų savininkų aktyvumo ir didesnio domėjimosi SAVO teisėmis valdant ir prižiūrint SAVO nuosavybę ,tada jokie p.gaižučiai,jokie dūdos ir kt. visoje Lietuvoje (nes daugiabučių gyvenamųjų namų priežiūros rinką išsidalijusios kelios grupės)nebegalės jaustis JIE esą namų savininkai ,o TIKRIEJI butų savininkai TIK NUOMININKAI ,privalantys apmokėti sąskaitas .Neapmoki-grasinimai teismais ir antstoliais.Galvokime ar taip norime gyventi ?!

Pirmininkas

Pirmininkas portretas
visus darbus atlieka liudvio dūdos firmos, teisės klausimus sprendzia taip pat, tai savivaldybės viešpats

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
išrinko naują Direktorių, gal pagaliau iškuops gaizulį
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių