Quantcast

Ant stogo – ieškoti mirties

Devynaukščio namo stogas Baltijos prospekte virto linksmybių vieta jaunimui. Nors išdykaujančius vaikus vyresni klaipėdiečiai visais būdais bando atgrasyti nuo tokio pavojingo laiko leidimo, tačiau kol kas jų pastangos – bergždžios. Bet kurią dieną iškylos aukštumoje gali baigtis kraupia nelaime, kokią Klaipėda jau yra išgyvenusi.

Devynaukščio namo stogas uostamiestyje, Baltijos prospekte, virto linksmybių vieta jaunimui. Nors išdykaujančius vaikus vyresni klaipėdiečiai visais būdais bando atgrasyti nuo tokio pavojingo laiko leidimo, tačiau kol kas jų pastangos – bergždžios. Bet kurią dieną iškylos aukštumoje gali baigtis kraupia nelaime, kokią Klaipėda jau yra išgyvenusi.

Iki tragedijos – žingsnis

Baltijos prospekto 87-o daugiabučio stogas vaikams tapo ekstremalių pramogų aikštele. Į patį aukščiausią namo tašką jie patenka paprasčiausiai – pro avarinį įėjimą.

Pagauti už rankos jie įprato teisintis: "Čia daug kas lipa, visi žino, kad galima".

Namo gyventojai nerimauja – tik laiko klausimas, kada jų išdaigos baigsis tragedija. Prieš kelias dienas išdykaujančius vaikus klaipėdietė sučiupo ir iškvietė pareigūnus.

Geria sidrą ir rūko

"Kadangi gyvename devintame aukšte, viską puikiai girdime. Jei užsilipa visai maži, tai dažniausiai rėkauja, laksto, garsiai juokiasi. Vyresnieji neva ateina čia fotografuotis. Šįkart, išgirdusi keistus garsus, jų patykojau. Keturi nepažįstami jaunuoliai sėlino iš laiptinės. Užkirtau jiems kelią ir pasakiau, kad lauksime policijos. Neklaužados bandė pabėgti, bet sulaikiau juos iki kol pasirodė pareigūnai", – pasakojo Sandra.

Atvažiavę tvarkdariai užlipo ant stogo ir rado primėtytų sidro skardinių, nuorūkų. Nusivedę jaunuolius prie mašinos, mėgino išsiaiškinti, kas jie tokie.

Moters tikinimu, du vaikinai buvo vos aštuoniolikos, panelės – apie 15–16 metų. Šie teisinosi, esą užlipo ant stogo pafotografuoti.

Apklausę pareigūnai juos paleido.

Tačiau jaunuoliai savo neįprastų pomėgių neišsižadėjo. Kitą dieną miestiečiai vėl užtiko peilio ašmenimis vaikščiojančius vaikus.

Lipa ir benamiai

Daugiabučio gyventojai nespėja skambinti pareigūnams ir, kaip išmano, patys bando izoliuoti įėjimą. Tačiau jų ryžtas blėsta – nepilnamečių neįmanoma pažaboti.

"Jau nežinau, ko griebtis. Kreipiausi į pastatų ūkio valdymo bendrovę ir paprašiau, kad įdėtų grotas. Mat ne tik vaikai ant stogo, bet ir benamiai žiemą lipa į viršų šildytis, čia apsigyvena, o dvokas baisus. Man atsakė, kad pagal priešgaisrinius saugumo reikalavimus grotų, kaip tai būdavo daroma anksčiau, įdėti negalima. Tada prašiau namo administratoriaus, kad bent jau užrakintų stogo duris, tačiau irgi nieko", – pasakojo gyventoja.

Neapsikentusi Sandra įėjimą devyniais užraktais užbarikadavo pati. Tačiau neilgam.

Atvykę patikrinti namų valdų atstovai vėl jį atvėrė: "Buvau užkabinusi grandinę su spyna, tačiau jie atėjo ir išplėšė sakydami, kad avarinė anga turi būti atidaryta".

Pašnekovė tikino, kad gainioti tenka net ir kur kas mažesnius, kelerių metų vaikus: "Kartą nuvariau 9–10 metų berniukus, taip pat 13–15 metų paaugles. Kai mažųjų klausiau, kodėl čia lipa, atsakė – čia daug kas lipa, visi žino, kad galima".

Sėdėjo ant paties krašto

Kaip paaiškėjo, ant stogo šmirinėjantys vaikai nėra šio namo gyventojai. Į rakinamą laiptinę jie patenka sužinoję kurio nors buto kodą ar paskambinę telefonspyne.

Klaipėdietį Adomą Lataką taip pat nustebino mažamečių drąsa – mobiliuoju telefonu jis nufotografavo, kaip kojas laukan iškišę mažamečiai sėdi ant daugiabučio stogo krašto.

Miestiečiai atakuoja pareigūnus skambučiais ir skėsčioja rankomis. "Lyg kova su vėjo malūnais" – apibendrina jie.

"Neįmanoma žiūrėti, atrodo, širdis iš krūtinės iššoks. Reikėtų užtvirtinti visus įėjimus", – teigė gretimame name gyvenanti Kristina. Jos manymu, į šią situaciją bus sureaguota tik įvykus nelaimei.

"Dabar visų namų laiptinės rakinamos, juk neįsilauši ir svetimo stogo įėjimo neužvirinsi. O kas bus, jeigu atbėgęs išgąsdinsi vaiką ir jis nudardės į apačią? Žmones net bijo artintis. O įėjimas turi būti atviras, jei kiltų gaisras", – samprotavo susirūpinusi moteris.

Spėjo sušukti "Mama!"

Paauglių žaidimų aikštelėmis tapę daugiaaukščių namų stogai Klaipėdoje jau kartą prišaukė nelaimę.

Miestiečiai baiminosi, kad vaikų išdykavimai baigsis taip pat tragiškai, kaip tai nutiko vienai keturiolikmetei 2009 metais. Aštuntokė nukrito nuo Bandužių gatvės 15-o namo stogo.

Mergaitė paslydo vaikščiodama devynaukščio stogo atbraila. Krisdama ji dar spėjo sušukti: "Mama!" Atskubėję greitosios pagalbos medikai tik konstatavo mirtį.

Tąsyk į nelaimės vietą atvažiavę policijos pareigūnai apklausė vienuolika toje pavojingoje vietoje žaidusių vaikų.

Paaiškėjo, kad kriminalo nėra – mergaitė bėgo nuo vieno namo stogo ant kito, paslydo, griebėsi už laidų, bet neišsilaikė ir nukrito.

Bandužių gatvės 15-o namo gyventojai spėjo išgirsti tik širdį veriantį mergaitės klyksmą ir duslų šlumštelėjimą ties balkonais.

Į kiemą išbėgo mergaitės draugai – sukrėsti pamatyto vaizdo jie dar ilgai negalėjo nieko pasakyti.

Kalti tie, kurie neperspėjo

Bandužių gatvės 17-o namo viršutiniame aukšte gyvenantys žmonės pasakojo, kad stogas ir šalia jo esanti aikštelė prie laiptų jau seniai buvo tapę aplinkinių kiemų vaikų žaidimo vieta.

Jie nuolat girdėdavo, kaip čia dūksta mažamečiai. Niekam nė į galvą neatėjo mintis, kad vieną dieną tai baigsis skaudžia netektimi.

"Atsimenu, buvo balandis, iškart po Velykų. Mergaitė – dar tokia jauna, mano pusseserės draugė. Tikras siaubas. Kas garantuotas, kad tai nepasikartos?" – klausė klaipėdietė Vilma.

Po nelaimės prabėgus šešeriems metams, gyventojai dar dabar svarsto, esą mergaitė žuvo dėl aplinkinių aplaidumo. Jų žodžiais, suaugusieji galėjo įspėti vaikus nelipti ant devynių aukštų daugiabučio stogo.

Baudos nenumatytos

Ir patys pareigūnai pasakojo sulaukiantys gyventojų skundų dėl tokio drastiško nepilnamečių elgesio. Esą kartais daugiabučių stogai – ne tik atrakcija, bet ir vienas būdų nusižudyti.

"Būna, kad jaunimas dėl neužrakintų namų stogų pasitraukia iš gyvenimo", – atskleidė Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro vadovas Andrius Leliuga.

Blogiausia tai, kad šioje situacijoje pareigūnai tegali tik įspėti vaikus ir jų tėvus. Mat vaikštinėjimas namų stogais nėra pažeidimas, ir baudos už tai nenumatytos.

"Tai – tėvų nepriežiūra, o atvykę pareigūnai gali tik sudrausminti, pasikalbėti su gimdytojais. Žinoma, sulaukę tokių iškvietimų į juos reaguojame, liepiame pasišalinti, o namų administratorius įpareigojame užrakinti įėjimus", – akcentavo A.Leliuga.

Klaipėdos policijos Operatyvaus valdymo skyriaus viršininko Virginijaus Zubausko teigimu, vaikus tenka pagąsdinti. Tačiau didžiausia problema ta, kad durys nėra rakinamos, nors pavojus ir labai didelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Paaugliai ima viršų prieš milicininkus ir valdininkus ,bet kas bus ,kai ATBĖGĖLIAI ims imti viršų prieš europos valstybes ,jie jau rodo savo veidą dar tik su akmenimis o,kas bus ,kai isigys koki šauniką ar irgi busime bejėgiai .

Sigitas

Sigitas portretas
Duris išėjimui ant stogo turi būti šarvuotos ir rakinamos. Gaisrininkai turi tehninias priemones kad pasiektu gaugiabučio stogą. Jeigu taip nėra, tai kaltę reikia versti administruojančiam darbuotojui.

teta

teta portretas
Kaip mums čia praverstų barnevernet...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių