Quantcast

Ant Palangos tilto – keistos išvaizdos žuvys

  • Teksto dydis:

Ant Palangos tilto minias žvejybos aistruolių iš visos Lietuvos sutraukiančios keistos išvaizdos žuvys – vėjažuvės – jau baigia kibti. Dvi dienas čia virė ypatingos vėjažuvių gerbėjų aistros, nes žvejai talkino jūrų muziejaus ichtiologui sugaudyti vėjažuvių futbolo komandą, praneša LNK.

Ant Palangos tilto pasirodo keistas vežimas. Dažnas teiraujasi, kas jame.

„Visiems labai įdomu, kas čia per jaunuolis, lakstantis su mėlyna statine pirmyn atgal. Gal čia kokius čeburekus veža, gal kažkokią girą ar dar kažką“, – juokavo ichtiologas Tadas Poškys.

Vežimas, ant kurio talpykla su jūros vandeniu ir specialia deguonies įranga, yra muziejininkų. Mat ichtiologai sumanė jūrų muziejaus akvariumą papildyti keistos išvaizdos žuvimis – vėjažuvėmis.

Gaudant vėjažuves, muziejininkams į talką atskubėjo nemažai žvejų. „Reikia padėti žmonėms. Kad būtų gražiau akvariume, anūkai galėtų pažiūrėti“, – sakė vienas žvejys.

Vyrai apmokyti, kad ne bet kokios vėjažuvės tinka ekspozicijai. Privalo būti sveikos ir gražios.

„Imam tiktai už snapo ir dailiai su replytėm chirurgiškai bandom iškrapštyti kabliuką, kad ji kuo mažiau būtų pažeista. Nes ir lankytojams neparodysi kažkokios žuvies su nutrupėjusiais pelekais, nulaužtais snapais. Turime parodyti kaip vadovėly ar kataloge“, – teigė T. Poškys.

Tai labai simboliškas ir gražus skaičius – 22. Greitai prasidės pasaulio futbolo čempionatas, tai ir ten aikštelėje 22 žaidėjai, ir pas mus bus 22 vėjažuvės.

O žuvį kaip iš katalogo pagauti – užduotis ne lengva. Ir šiaip vikrias ir aršias vėjažuves sudėtinga traukti. Kai kam ir užkibusi į jūrą sugeba iššokti.

„Kaip žuveliokas iš tikrųjų gan stipri, spurda ir labai greitai nepasiduoda“, – pasakojo kitas žvejys.

Smalsuoliams irgi įdomu, kas čia vyksta. Kai kurie sako tokias žuvis pirmą kartą matantys. Kai kurie klausia, ar šios žuvys valgomos, mat girdėjo, kad jų kaulai keisti.

Žvejai išduoda, kad smulkios žuvys kimba ant krevečių, tiek ant šaldytų, tiek ant šviežių. Vėjažuvės dar vadinamos gegužinėmis, mat šį mėnesį Palangos tiltą itin gausiai nusėda žvejai iš visos Lietuvos ir azartiškai traukia ilgas ir plonas žuvis.

Bet muziejininkams sugautos vėjažuvės – kone paskutinės šį sezoną. Vėjažuvės yra Atlanto vandenyno žuvys, pas mus atplaukia neršti, tad prie mūsų krantų ilgai neužsibūna. Muziejaus akvariume tebuvo likusios dvi vėjažuvės. Nors jų nemenkai pernai buvo sugauta nuo molo Smiltynėje, bet vėjažuvių ekspoziciją praretina eršketai. Tad tenka vėjažuves jūroje gaudyti iš naujo. Per dvi dienas į Lietuvos jūrų muziejų nukeliavo dar dvidešimt šių žuvų.

„Tai labai simboliškas ir gražus skaičius – 22. Nes greitai prasidės pasaulio futbolo čempionatas, tai ir ten aikštelėje 22 žaidėjai, ir pas mus bus 22 vėjažuvės“, – džiaugėsi ichtiologas T. Poškys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių