Quantcast

Akmeninę galvą – į Grūto parką: Kuršių nerijoje neliko sovietinio kario memorialo

Kuršių nerijoje neliko sovietinio kario veidą simbolizuojančio akmens. Demontuojant memorialą, nukeltas ir paminklinis akmuo su bareljefu bei nuimtos plokštės su įrašais. Sprendimą atsikratyti sovietinio militaristinio paveldo priėmė Neringos savivaldybė.

Vakarų Lietuvoje neliko dar vieno sovietinio akcento – akmens, kuriame atvaizduotas rūstus kario veidas.

Akmuo išgabentas į Grūto parką, kuriame per pastaruosius 30 metų sukaupta nemenka sovietinių skulptūrų ir paminklų kolekcija iš visų Lietuvos miestų ir miestelių.

Neringoje prieš 55 metus pastatyto memorialo autorius – skulptorius Julius Vertulis, tas pats, kuris sukūrė ir monumentą "Kalavijas", skirtą raudonarmiečiams, stovėjusį Klaipėdoje, Skulptūrų parke.

Šis memorialas uostamiestyje buvo demontuotas liepos pradžioje, tačiau, skirtingai nei akmuo iš Kuršių nerijos, "Kalavijas" Grūto parko nepasiekė.

Autoriaus sūnaus, taip pat Juliaus Vertulio, sprendimu, "Kalavijas" buvo paverstas metalo laužu ir visi pinigai už varį – per pusšešto tūkstančio eurų – pervesti į sąskaitą savo tėvynę ginantiems Ukrainos kariams.

Sprendimas demontuoti Neringoje esantį memorialą, anot savivaldybės, priimtas, išklausius mokslininkų nuomonių bei susipažinus su jo atsiradimo aplinkybėmis ir įvertinus visuomenėje tvyrančias nuotaikas.

Rusijos Federacijai pradėjus karo veiksmus Ukrainoje, Lietuvos savivaldybės ėmėsi iniciatyvų demontuoti viešosiose erdvėse sovietmečiu įrengtus paminklus.

Teigiama, kad memorialu Neringoje buvo siekta įamžinti kovoje dėl Kuršių nerijos žuvusių karių atminimą – tam panaudotas iš marių dugno iškeltas akmuo.

Šie kariai palaidoti ne Kuršių nerijoje, jų palaikai iškart po žūties pervežti į Klaipėdą ir palaidoti sovietinių karių kapinėse, pradžioje – dabartinėje Lietuvininkų aikštėje, paskui perkelti į kapavietę Skulptūrų parke.

Net ir po paminklų nukėlimo sovietų karių palaikai nebus judinami, jų palaidojimo vietos po Skulptūrų parko renovacijos bus korektiškai įamžintos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas prispjauna į šulinį -

kas prispjauna į šulinį - portretas
tas būtinai iš jo atsigers. Niekaip kitaip nebūna. Anksčiau ar vėliau.

sugyvulejom ...........

sugyvulejom ........... portretas
tuoj pradėsime savo tėvų ir senelių paminklus kapuose vartyti ir ten pramogų skveriukus įrenginėti

>to klpd

>to klpd portretas
o tai tu už bepročius valdžioje? Taigi tokie dabar Lietuvą griauna. Gal esi kgb darbininkėlis kad tam pritari?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių