Quantcast

Akių gydytoja paaiškino, kodėl svarbu periodiškai tikrinti regą

  • Teksto dydis:

Kai kurios akių ligos yra tikros slapukės, ilgą laiką nepasireiškiančios jokiais simptomais. Jas diagnozuoti ankstyvoje stadijoje padeda laiku atlikta profilaktinė akių patikra. Gydytoja oftalmologė pataria tokios patikros ilgai neatidėlioti.

„Kai kurios ligos, tokios kaip glaukoma, tik labai pažengusios ima bloginti matymą, vertinamą lentelėje. Todėl svarbi planinė nuodugni akių patikra, padedanti šiuos pakitimus aptikti ankstyvoje stadijoje, kai juos dar galima pagydyti“, – sako „OPTOMETRIJOS CENTRO“ gydytoja oftalmologė Aistė Jasinskienė.

– Kodėl svarbu reguliariai profilaktiškai tikrinti regėjimą? Kaip dažnai tokia patikra turėtų būti atliekama suaugusiesiems?

– Suaugusiems profilaktiniai patikrinimai svarbūs dėl to, kad su amžiumi didėja rizika susirgti kai kuriomis akių ligomis, pavyzdžiui, glaukoma, geltonosios dėmės degeneracija. Ankstyvose stadijose šios ligos dažnai neturi jokių simptomų, o laiku nepradėjus gydymo įvyksta negrįžtami regos pokyčiai, galintys lemti ir visišką regos praradimą. Laiku nustačius ligą, ją gydant, progresavimą dažnai galima sustabdyti ir aklumo išvengti. Kai kurios lėtinės ligos, tokios kaip cukrinis diabetas, taip pat gali pažeisti akis. Šiais atvejais planinės patikros taip pat labai svarbios.

Atsiradus nerimą keliantiems simptomams svarbu ilgai neatidėlioti akių patikros, juolab, kad gydytojo konsultaciją gauti nėra sudėtinga.

– Kas kiek laiko suaugusieji turėtų profilaktiškai tikrinti regą?

– Vyresniems nei 40 m. amžiaus asmenims (nesant regos prastėjimo simptomų ar rizikos faktorių) – kas 2 metus. Tai daryti svarbu dėl to, kad kai kurių aklumu gresiančių ligų dažnis didėja su amžiumi ir ne visos jos anksti pasireiškia kokiais simptomais.

Esant jau nustatytoms akių ligoms profilaktinių patikrinimų dažnį nustato gydytojas pagal individualią situaciją. Jei aklumu gresiančios ligos nustatytos šeimos nariams (tėvams, broliams, seserims), akis kas dvejus metus rekomenduojama tikrinti nuo 35 m. Dažniau pas gydytoją oftalmologą reikėtų apsilankyti ir esant aukšto laipsnio trumparegystei (didesnė tinklainės pakitimų rizika).

Priminsiu, kad asmenims, siekiantiems gauti ar pratęsti vairuotojo pažymėjimą, „OPTOMETRIJOS CENTRE“ taip pat atliekama akių patikra.

„OPTOMETRIJOS CENTRO“ nuotr.

– Kuo skiriasi regos patikra parenkant akinius ir planinė nuodugni regos patikra?

– Dalis žmonių akinių parinkimą vertina kaip pilną regos patikrą, o tai nėra tikslu. Kai kurios ligos, tokios kaip glaukoma, tik labai pažengusios ima bloginti matymą, vertinamą lentelėje. Dėl to jos paprastai diagnozuojamos vėlai, jau įvykus žymiems negrįžtamiems pakitimams akyje. Todėl svarbi planinė nuodugni akių patikra, padedanti šiuos pakitimus aptikti ankstyvoje stadijoje, kai juos dar galima pagydyti. Abi šios patikros atliekamos „OPTOMETRIJOS CENTRE“.

Atsiradus nerimą keliantiems simptomams svarbu ilgai neatidėlioti akių patikros, juolab, kad gydytojo konsultaciją gauti nėra sudėtinga.

– Ką reikėtų daryti profilaktiškai, kaip apsaugoti akis nuo regos prastėjimo?

– Vienas iš būdų – planiškai tikrinti regą. Dirbantieji kompiuteriu turėtų laikytis darbo prie ekranų rekomendacijų, nepamiršti daryti bent 10 min. pertraukų kas 45 min., arba kas 20 min. 20 sek. pažiūrėti į tolį.

Be to, jei vaikams išrašomi akiniai, tėvai turėtų pasirūpinti, kad šie juos naudotų. Taip pat reikėtų vengti rizikos veiksnių, prisidedančių prie su amžiumi susijusių akies ligų atsiradimo bei progresavimo. Šie rizikos veiksniai – tai UV spinduliai, rūkymas.


Kur galima pasitikrinti regą?

Planinės nuodugnios akių patikros atliekamos „OPTOMETRIJOS CENTRO“ filialuose Vilniuje, Kaune ir Druskininkuose. Klaipėdoje (H.Manto g. 9 ir prekybos centre „Akropolis“ Taikos pr. 61) atliekama regos patikra parenkant akinius. Visos regėjimo patikros atliekamos ir savaitgaliais, joms patogu užsiregistruoti internetu arba telefonu. Regėjimo patikrai savarankiškai gali registruotis kiekvienas suaugęs asmuo.


2 akiniai už vieną kainą

Primename, kad „Optometrijos centro“ salonuose pirkdami vienus akinius, kitus (pigesnius) gaunate tik už 0,01 Eur.

• Akcija „2 akiniai už 1 kainą“ taikoma visiems prekiniams ženklams.

• Pirkdami dvi tos pačios ar skirtingos rūšies prekes – akinius, akinių rėmelius, saulės akinius – visą kainą turi mokėti už vieną prekę (brangesnę arba tokios pat vertės). Galutinė mokėtina prekių komplekto kaina yra brangesnės (ar tokios pat vertės) komplekto prekės kaina + 0,01 Eur.

Pasiūlymas galioja iki 2021-06-30.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė su akiniais

pensininkė su akiniais portretas
pas gydytoją patekti neįmanoma o čia ragina kas metai tikrintis juokas pro ašaras o jei dar kas metai akinius keisti tai reikia tūkstančius turėti jei vienas stiklelis kainuoja 190 eurų o kur rėmeliai

Rita

Rita portretas
Reklama , ir tiek. Gaila, kainos "už tą paslaugumą" neparašėte...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių