Quantcast

Aistros Norvegijoje dėl nacistų garlaivio

Klaipėdos uosto prieigos išvalytos – nebėra senų laivų nuolaužų, o norvegai vis dar su jomis susiduria.

Šimtametė karo liekana

Nedideliame Norvegijos Svolverio uoste kilo diskusija, ką daryti su Antrojo pasaulinio karo liekana – nuskandintu laivu.

Vokiečių garlaivis "Hamburg" nuskandintas 1941 m. kovą per Norvegijoje surengtą operaciją "Claymore", arba Lofoteno antskrydį.

Nuskendęs laivas "Hamburg" yra netoli kranto 5–25 m gylyje. Netoli yra Svolverio keltų prieplauka, kitos krovos krantinės. Savivaldybė, kuriai priklauso ir Svolverio uostas, nori jį plėtoti ir pašalinti laivo liekanas. Šio uosto kapitonas ne kartą pasisakė, kad nuskandintos laivo liekanos kelia pavojų uosto saugumui ir laivybai. Laivo liekanas pašalinti norėtų ir Norvegijos aplinkosaugininkai.

Liekanų pašalinimui labiausiai pasipriešino Norvegijos archeologai. Garlaivis "Hamburg" yra pastatytas daugiau nei prieš šimtą metų. Pagal Norvegijos įstatymus, jis tampa valstybės saugoma kultūros vertybe.

Nuskenuota: nuskendusio laivo "Hamburg" padėtis įlankos dugne.

Sėkmingos operacijos liudininkas

Dalis norvegų neįžvelgia kokios nors didesnės garlaivio "Hamburg" vertės. Nacistinei Vokietijai priklausęs garlaivis nelaikomas karo laivu. Garlaivyje "Hamburg" buvo gaminami žuvų taukai nacistinės Vokietijos kariuomenei.

"Kokia gali būti seno žuvų produktų gamybos laivo vertė?" – klausia dalis norvegų.

Tačiau garlaivis "Hamburg" yra ne vien žuvų produktų gamybos laivas. Tai vienas iš Lofoteno antskrydžio, arba operacijos "Claymore", liudininkų. Ši operacija norvegams yra labai svarbi, nes tai buvo vienas pirmųjų norvegų ir sąjungininkų koordinuotų pasipriešinimų nacistinei Vokietijai.

Operacija "Claymore" yra viena iš dviejų operacijų, kurios buvo atliktos vadinamuosiuose Lofoteno antskrydžiuose. 1941 m. kovo 4 d. apie 550 britų ir 52 norvegų komanda išlipo į Lofoteno krantą ir užpuolė silkių aliejaus gamyklas, laivus Svolverio, Stamsundo, Heningsvero vietovėse.

Ši operacija norvegams yra labai svarbi, nes tai buvo vienas pirmųjų norvegų ir sąjungininkų koordinuotų pasipriešinimų nacistinei Vokietijai.

Daug laivų buvo nuskandinta – sunaikintos žuvų fermos ir silkių aliejaus gamyklos. Tuomet Svolverio uoste buvo nuskandintas ir 9 tūkst. bruto tonų laivas "Hamburg", kuris buvo viena moderniausių žuvų apdorojimo gamyklų.

Laivas traukia turistus

Dalis Norvegijos valstybės tarnautojų pasisako už tai, kad "Hamburg" liekanos būtų išsaugotos. Jūrų archeologas Stefanas Vickleris iš Trumsės universiteto muziejaus mano, kad nuolaužos turi didelę kultūrinę ir istorinę vertę.

Įlanka, kur nuskandintas laivas "Hamburg", yra ir turistų traukos vieta. Saulėtą dieną laivo nuolaužos, o tiksliau priekinė jo dalis, matoma nuo kranto.

Narai taip pat nenori, kad laivas būtų pašalintas, nes jis yra mėgstama nardymo vieta.

Norvegų prisirišimą prie laivo "Hamburg" iš dalies galima ir suprasti. Jie turi nedaug išlikusių Antrojo pasaulinio karo eksponatų, nes Norvegijos įsiliejimas į karą buvo labiau epizodinis.

Kita vertus, po tų įvykių praėjo jau 80 metų, užaugo naujos kartos, kurios į karą žvelgia lyg į buvusią egzotiką. Todėl taip sunku apsispręsti, reikia ar nereikia saugoti karo liekanas?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
idiotai norgai

Anonimas

Anonimas portretas
Is dyko buvimo patys nezino ko nori.

A.

A. portretas
Tegul padaro kaip švedai su niekada nekariavusiu ir nuskendusiu burlaiviu. Iškėlė ir padarė Vaza muziejų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių