Quantcast

Abiturientai pajūrio neišsižada

Visos šalies bei pajūrio abiturientai nepamiršta ir Klaipėdoje įsikūrusių aukštųjų mokyklų. Tarp prašymų studijuoti universitetuose bei kolegijose neretai šmėžuoja ir uostamiesčio vardas.

Visos šalies bei pajūrio abiturientai nepamiršta ir Klaipėdoje įsikūrusių aukštųjų mokyklų. Tarp prašymų studijuoti universitetuose bei kolegijose neretai šmėžuoja ir uostamiesčio vardas.

Prasidėjo priėmimas

Nuo birželio pradžios Klaipėdos bei visos Lietuvos abiturientai gali teikti prašymus studijuoti pasirinktose aukštosiose mokyklose.

Šiuo metu jau vyksta ir pagrindinė stojamųjų egzaminų sesija. Stojamuosius egzaminus turi laikyti tie, kurie stoja į menines programas, ar tie, kurių studijų programos to reikalauja. Motyvaciniai pokalbiai privalomi tiems, kurie renkasi švietimo ir ugdymo studijų programas.

"Pagrindinis priėmimas šiemet vykdomas dviem etapais. Pirmojo etapo kvietimai studijuoti bus paskelbti liepos 23-iąją iki 15 val. Antrojo etapo kvietimai bus paviešinti rugpjūčio 3 d. iki 17 val.", – paaiškino Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atstovė Aldona Steponavičiūtė.

Pirmauja kolegija

Šiuo metu LAMA BPO jau yra užregistravusi 857 prašymus iš Klaipėdos.188 prašymai pateikti iš Šilutės, 164 – iš Kretingos, 55 – iš Palangos ir 12 – iš Neringos.

A.Steponavičiūtės teigimu, iš viso sistemoje jau užsiregistravę daugiau nei 20 tūkst. moksleivių, iš jų prašymus studijuoti jau suskubo pateikti daugiau nei 14 tūkst. mokinių.

Netrūksta ir tokių jaunuolių, kuriuos domina mokslas Klaipėdoje veikiančiose kolegijose ar universitetuose.

Pagal populiarumą tarp uostamiestyje esančių aukštųjų mokyklų šiuo metu pirmauja Klaipėdos valstybinė kolegija. Iš karto po jos stoja Klaipėdos universitetas, ant trečiojo laiptelio stovi Socialinių mokslų kolegija, ketvirta – Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, o penkta – Lietuvos verslo kolegija. Mažiausiai mokyklas ką tik baigusių jaunuolių kol kas domisi mokslu LCC tarptautiniame universitete.

Šiųmečius abiturientus bei kitus stojančiuosius labiausiai domina kineziterapija, bendrosios praktikos slauga, finansai, grožio terapija, psichologija, jūrų laivavedyba, viešasis administravimas, logistika, kūrybos ir pramogų industrijos bei turizmas.

Stojančiųjų laukia naujovės

Šių metų priėmime bus ir naujovių. Pirmoji – papildomame priėmime galės dalyvauti ir tie, kurie nebuvo registravęsi ir nepateikė prašymų pagrindinio priėmimo metu.

Šiemet teikiantieji dokumentus pirmą kartą gali pridėti skenuotas tarptautinio užsienio kalbos egzamino sertifikato, sporto pasiekimus pagrindžiančių pažymų, lietuvių kalbos mokėjimą įrodančios pažymos, lietuvių kilmę ar išeivio (ne mažiau kaip 3 metus gyvenusio užsienyje) statusą patvirtinančių pažymų kopijas.

Pašnekovės teigimu, ar dokumentai, pagal kuriuos skiriami papildomi balai stojantiesiems, atitinka teisės aktų reikalavimus, tikrins LAMA BPO centrinės būstinės darbuotojai.

Tik vienas kvietimas

Dar viena šių metų naujovė – stojantysis pirmojo etapo metu gaus tik vieną kvietimą studijuoti.

"Tai bus arba mokama, arba nemokama vieta, todėl šiemet itin svarbu teisingai įvardyti prioritetus", – pastebėjo A.Steponavičiūtė.

Po pirmojo etapo bus paskelbtos laisvos vietos ir tada stojantieji galės bandyti laimę dar kartą. Tiesa, jie jau nebeturės šansų į savo prašymą įtraukti papildomų specialybių, tačiau galės koreguoti savo pasirinkimų eiliškumą.

Pagrindinio priėmimo pirmojo etapo metu stojantysis į prašymą gali įtraukti iki 9 pageidavimų, kuriuos galima papildyti ar išbraukti, keisti jų eiliškumą, pasirinkti studijų formą ir finansavimo pobūdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių