Quantcast

Virtualūs knygų pristatymai veda istorijos labirintais

  • Teksto dydis:

Gražia uostamiesčio kultūrine tradicija tapęs Klaipėdos metų knygos konkursas vyksta ir karantino sąlygomis. 15-ąjį kartą jį organizuojanti Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešoji biblioteka sulaukė beveik 40 leidinių, pretenduojančių į populiariausios ir gražiausios Klaipėdos 2020 metų knygos titulus. Norėdama supažindinti visuomenę su konkurso dalyvėmis, biblioteka rengia virtualius knygų pristatymus, susitikimus su jų autoriais ir leidėjais.

Apie karališkąją Klaipėdą

Šį penktadienį 17 val. bibliotekos feisbuko paskyroje @kmsvb bus pristatyta „Drukos“ išleista kraštotyrininkės, literatūrologės Jovitos Saulėnienės knyga „Karališkoji Klaipėda“. Renginyje kartu su autore dalyvaus muziejininkė, istorikė Roza Šikšnienė ir aktorė Virginija Kochanskytė. Pokalbį ves bibliotekininkė Loreta Liutkutė.

Knygoje „Karališkoji Klaipėda“ pasakojama apie 1525–1918 m. Prūsijos kunigaikštystės, Prūsijos karalystės ir Vokietijos imperijos valdovų sprendimus dėl Klaipėdos miesto, jo formavimo, plėtros, charakterio. Tai karališkasis Klaipėdos laikotarpis, kai miestas kurį laiką tapo laikinąja šalies sostine, jame sustiprėjo kilmingųjų, ypač didžpirklių luomas, įvyko svarbūs Rusijos valdovų vizitai. Knyga gausiai iliustruota iki šiol mažai žinomomis iliustracijomis.

Pasak R.Šikšnienės, J.Saulėnienės knyga „Karališkoji Klaipėda“ yra nuoširdi duoklė Prūsų Lietuvos krašto seniesiems gyventojams, prūsų lietuviams ir vokiečiams, išvarytiems iš tėviškių, atgulusiems krašto kapinaitėse, jų protėviams, kurie nuoširdžiai tikėjo Prūsijos valdovais ir padėjo savo galvas amžių karuose. Jų namuose kabėjo Prūsijos karalių, karalienės Luizės portretų reprodukcijos. Nebelikus vietinių gyventojų, dingo ir dalis istorijos bei kultūros, reprodukcijos atsidūrė muziejų fonduose. J.Saulėnienė grąžina šią istorijos dalį, kad mūsų istorijos bei kultūros suvokimas būtų visapusiškas ir šios asmenybės grįžtų į mūsų istorijos kontekstą.

Senųjų pastatų istorijos

Balandžio 6 d. 17 val. I.Kanto viešosios bibliotekos „YouTube“ kanalu vyks Klaipėdos universiteto leidyklos proginio leidinio „Klaipėdos universitetas: senųjų pastatų istorijos“ pristatymas. Dalyvaus Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius, vyriausiasis mokslo darbuotojas, profesorius Vasilijus Safronovas.

Universitetai gali būti pristatomi įvairiai – ir pasakojant apie rutinines dėstytojų, mokslininkų, studentų veiklas, ir išryškinant aukštojo mokslo židinių stiprybes bei silpnybes. Šioje knygoje pasirinktas dar vienas būdas. Jos dėmesio centre – Klaipėdos universiteto šimtamečiai pastatai ir jų istorijos. Šiuosyk siekta papasakoti nebe vieno, o dviejų beveik vienmečių (baigtų statyti 1907 ir 1908 m.) universiteto architektūrinių ansamblių istoriją. Kartu joje dar daugiau dėmesio teikiama vaizdui, tekstinę dalį stengtasi kiek labiau koncentruoti.

Pasakojimą apie kareivines šioje knygoje papildo visiškai nauja dalis, skirta buvusios Mokytojų seminarijos ansambliui S.Nėries g. – kompleksui prie geležinkelio ir autobusų stočių, kuris išsyk krinta į akis daugeliui atvykstančiųjų į Klaipėdą.

Knyga ne tik pateikia glaustą dviejų universiteto architektūrinių kompleksų paskirties istoriją, per vaizdus byloja apie pastatų ir juose dirbusių žmonių kaitą. Ji yra pirmoji, į kurią įtraukti ir visi atminimo ženklai, kuriuos dviejuose seniausiuose universiteto ansambliuose paliko praeities ir dabarties kartos.

Visuomenės balsavimas už populiariausią / skaitomiausią Klaipėdos metų knygą prasidės pasibaigus karantinui. Gražiausią knygą tradiciškai išrinks specialiai suburta knygos meno ekspertų komisija. Baigiamasis konkurso renginys numatytas balandžio 29-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių