Quantcast

Violončelių garsai užlies Klaipėdą

Jau kitą savaitę vyks vienas reikšmingiausių šiais metais kultūros renginių – tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis. Klaipėdiečiai juo galės mėgautis ir neįsigydami bilietų į atskirus koncertus – trumpi, vos ketvirčio valandos pasirodymai visą savaitę rytais ir vakarais vyks įvairiose miesto vietose.

Konkursantai rodys klasę

Unikaliu šis renginys vadinamas dar ir todėl, kad tuo pat metu, nuo gegužės 8 iki 13 d., vyks ir 2002 m. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, Lietuvos ir Vokietijos violončelininko, dirigento Davido Geringo violončelės konkursas.

Dalyvių perklausos vyks S. Šimkaus konservatorijos salėje, jaunųjų muzikantų pasirodymus bus galima stebėti nemokamai.

Festivalio meno vadovas Mindaugas Bačkus patikino, jog pats išklausė visų dalyvių atsiųstus įrašus, todėl yra įsitikinęs, kad jaunieji muzikantai gebėjimais neretai net lenkia suaugusius profesionalus.

„Šiemet minime Klaipėdos krašto ir miesto prijungimo prie Lietuvos jubiliejų. Šiai datai skirta daugybė renginių, bet violončelių festivalis taps metų akcentu“, – teigė Klaipėdos mero pavaduotoja Lina Šukytė-Korsakė.

Violončelių festivalis taps metų akcentu.

Dar viena sukaktis

Pristatydamas festivalį, Klaipėdos koncertų salės vadovas Tadas Grabys minėjo, kad skaičius 100 bus minimas ne kartą.

Mat būtent šiemet Lietuvos violončelės mokyklai sukanka 100 metų.

Trečiasis Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis turėjo įvykti dar 2021-aisiais, bet tuomet sutrukdė pasaulinė pandemija.

Galbūt vienas teigiamų jo atidėjimo porai metų aspektų yra tas, kad šįkart pavyko sudaryti nepaprastai įdomią ir įvairią programą ir pasikviesti tituluotų atlikėjų iš viso pasaulio.

Pasirodymus surengs violončelės virtuozai, pedagogai, studentai iš 29 pasaulio šalių: Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Pietų Korėjos, JAV ir kitų. Klausytojai turės progą naujai atrasti violončelę penkiose meno šakose – muzikoje, šokyje, teatre, kine ir dailėje.

Lina Šukytė-Korsakė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jau šluoja bilietus

Kitą savaitę Klaipėdoje bus surengta per 30 koncertų, iš kurių didžioji dalis nemokami ir vyks daugiau nei 20-yje skirtingų viešųjų erdvių.

Paklaustas, kuris festivalio renginys yra labiausiai vertas dėmesio, M. Bačkus patikino – visi yra išskirtiniai ir verti dėmesio. Jau dabar aktyviai perkami bilietai į pirmąjį ir baigiamąjį koncertus.

Kiekvieną festivalio dieną skirtingose erdvėse vyks trys didesni mokami koncertai.

Didžiuosiuose koncertuose violončelės skambės su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, mušamųjų grupe, Lietuvos kariuomenės orkestru, Šiaulių valstybiniu kameriniu choru „Polifonija“.

Pažintis – kiekvienam

Kasdien nuo antradienio vyks ir keli trumpi nemokami koncertai, vadinami keliaujančiomis violončelėmis.

Trumpieji koncertai vyks 8.45, 11.45 ir 23.45 valandomis. Šiuos pasirodymus bus galima stebėti viešbučiuose „Amberton Hotel Klaipėda“, „Victoria Hotel Klaipėda“, prekybos centre „Akropolis“, Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, senojoje turgavietėje, gastrobare „Švyturys Bhouse“, laisvojoje ekonominėje zonoje, uosto įmonėse ir kitur.

Trys nemokami koncertai tradiciškai klausytojus sukvies į Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčią.

Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas pradėtas rengti Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo M. Bačkaus iniciatyva 2017 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
dar surengsite koncertą miesto savivaldybeje?

vid

vid portretas
O vicemerė dėl papuošaliuko pasėdėjo? Ar čia tokia populiari veiklos imitacija ?

Pagaliau

Pagaliau portretas
Malonu, kad naujoji vicemerė Lina atranda miesto kultūros sales, pradės lankytis koncertuose.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių