Quantcast

Vienas bilietas – keturi muziejai po atviru dangumi

  • Teksto dydis:

Šiemet visi keliai veda į Žemaitiją. Įsigykite vieną bilietą ir patirkite net keturių Skuodo bei Kretingos rajonų muziejų žavesį pigiau!

Žemaičiai nuo seno garsėjo meile gamtai, medžiui, akmeniui. Niekur kitur, tik Skuodo ir Kretingos rajonuose, nerasite tiek daug unikalių gamtos ir žmogaus sukurtų muziejų bei sodų po atviru dangumi. Su vienu bilietu aplankysite net keturis muziejus-sodus, kurie paliks neišdildomus įspūdžius bei norą pamatyti dar daugiau.

Mosėdyje jūsų laukia Respublikinis Vaclovo Into akmenų muziejus – jame išvysite neįtikėtiną akmenų ir mineralų įvairovę: nuo 50 tonų sveriančio akmens iki kelių gramų brangakmenio. Du šimtmečius skaičiuojančiame malūne įkurtas muziejus nustebins eksponatų gausa, o Bartuvos slėnyje, 14 hektarų plote plytinti lauko ekspozicija priblokš didybe ir augalų grožiu. Iš viso muziejuje yra daugiau negu 150 tūkstančių akmenų ir akmenėlių, kuriuos tikrai norėsis fotografuoti.

Šio muziejaus nebūtų, jei 1957 metais Mosėdžio ligoninei nebūtų pradėjęs vadovauti gydytojas Vaclovas Intas. Jo sodybą taip pat galėsite aplankyti įsigiję bendrą bilietą. Paslaptinga ir akmenuota alėja, vedančia nuo Mosėdžio bažnyčios, pasieksite gydytojo sodybą – dar labiau paslaptingą ir panirusią į džiungles primenančią žalumą. Gyvendamas Mosėdyje, V. Intas lankydavo ligonius. Kartą tokio vizito metu jis pamatė pakelėje gulintį apie 50-ies kilogramų akmenį. Užritinęs ant dviračio, akmenį gydytojas pargabeno į ligoninės kiemą. Šis pomėgis įsibėgėjo ir taip į Mosėdį parkeliavo galybė riedulių. Dalis jų papuošė paties V. Into sodybą – ji yra tarsi atskiras pasaulis, kuris įtraukia ir kvieste kviečia tyrinėti. Pamilęs akmenį, gydytojas V. Intas amžiams jam liko ištikimas – jis ir palaidotas savo sodyboje, šalia neįtikėtinų formų, dydžių bei spalvų akmenų.

Su charizmatiškomis asmenybėmis susiję ir Kretingos rajono muziejai-parkai po atviru dangumi. Akmenų sostinės Mosėdžio kaimynystėje rymo nedidelis Gargždelės kaimas. Jame – Orvidų sodyba-muziejus. Jei pažvelgtume į sodybą iš paukščio skrydžio, ji primintų trikampį su Dievo akimi. Toks ir buvo šios sodybos kūrėjo – vienuolio pranciškono Viliaus Orvido – sumanymas, kuomet sovietmečiu jis į tėvų namus pradėjo vežti akmenis, milžiniškus kelmus ir keistus gamtos kūrinius ar technikos padargus. Čia meniškos sielos V. Orvidas kūrė ir ieškojo savęs. Jo dirbtuvės – tarsi ką tik paliktos tokios, kokios buvo, o sodybos paslaptinguose užkaboriuose vis dar gyva paties Viliaus dvasia. Sodyba žmogaus rankomis ir pačios gamtos sukurta taip, kad tobulai tinka ir savęs paieškoms, ir kaip ramybės oazė, ir kaip ideali kinematografinė dekoracija patiems neįtikėčiausiems filmams kurti.

Ir jeigu įspūdžių vis dar maža bei norisi egzotikos – tiesiog privalu nuvykti į Japonišką sodą Mažučių kaime, Kretingos rajone. Neišvykę iš Lietuvos, pabūsite Japonijoje – gydytojo Šarūno Kasmausko sukurtoje grožio, harmonijos ir tylos oazėje. Lietuviškuose laukuose prieš keliolika metų Š. Kasmausko pakviesi japonai pradėjo pildyti gydytojo svajonę, kuri atrodė neįgyvendinama. Ekskavatoriais landšafto specialistai „piešė“ kalveles ir nuokalnes, bonsų meistrai kūrė miniatiūrinį mišką, o pamažu daugybė žmonių sodą užsodino dešimtimis sakurų, pražįstančių kiekvieną pavasarį. Tai vieta, kurioje laikas sustoja, kurioje norisi būti kuo ilgiau ir nesiliaujant žiūrėti į beveik 200 metų senumo miniatiūrinius medžius, klausytis čiurlenančių upelių bei vėjyje skambančių bambuko vamzdelių. Tai vieta, į kurią vis norisi sugrįžti.

Bilietus galite įsigyti: www.aplankykkretinga.lt, www.infoskuodas.lt.

Muziejus rasite:

Orvidų sodyba-muziejus

Darbo laikas: II–VII, 10–19 val.

Adresas: Plungės g. 18, Gargždelės k., Kretingos r.

Telefonas: +37061328624, +37068816207, www.orvidusodyba.lt

Japoniškas sodas

Darbo laikas: I–VII, 10–21 val.

Adresas: Sodų g., Mažučių k., Kretingos r.

Telefonas: +37061618530, +37060605756, www.japangarden.lt

Respublikinis Vaclovo Into akmenų muziejus

Darbo laikas: I–VII, 10–20 val.

Adresas: Salantų g. 2, Mosėdis, Skuodo r.

Telefonas: +37044051124, +37066951667, +37044076291, www.akmenumuziejus.lt

Gydytojo Vaclovo Into sodyba

Darbo laikas: I–VII, 10–20 val.

Adresas: Akmenų g. 28, Mosėdis, Skuodo r.

Telefonas: +37064618406, www.facebook.com/akmenusodyba



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių