Quantcast

Vaikų Velykėlės Klaipėdos senamiestyje

  • Teksto dydis:

Velykų laikotarpis baigiasi Atvelykio švente, prabėgus savaitei po šv. Velykų. Balandžio 16 d., 13 val., Klaipėdos senamiestyje: Meno kieme (Daržų g. 10), Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kieme (Bažnyčių g. 4) ir Klaipėdos lėlių teatro kiemelyje (Vežėjų g. 4) vyks marga ir pavasariu spinduliuojanti tradicinė Atvelykio šventė visai šeimai.

Skirtinguose etnografiniuose regionuose ši šventė yra įvardijama vis kitaip: žemaičiai šią šventę vadina Mažosiomis Velykėlėmis, Vidurio ir Šiaurės Lietuvos gyventojai – Vaikų Velykomis, o dzūkai – Pravadais. Atvelykis – šventė, kuomet šeimininkės iš naujo virdavo kiaušinius, juos dažydavo ir išdalindavo vaikams. Margučius vaikai ridendavo, daužydavo, rungtyniaudavo, bandydami margučio tvirtumą. Klaipėdos etnokultūros centras Atvelykio šventėje lauks tėvelių su vaikais, senelių su anūkais, krikštatėvių ir visų kitų, norinčių turiningai praleisti sekmadienio popietę.

Šventė vyks trijuose, vienas šalia kito esančiuose, kiemuose, dėl to bus galimybė pereiti per juos visus – senamiesčio kiemuose pramogų tikrai netrūks. Šventės dalyviai išmoks žaisti tradicinius žaidimus, galės išbandyti virvės tvirtumą ir kojų stiprumą! Tiek maži, tiek dideli turės galimybę išbandyti ir garsiuosius ritmo žaidimus. Atvelykio metu sužinosite, kaip ir iš ko yra gaminami vabzdžių viešbučiai, pabandysite iš šieno susukti paukštuką, pasigaminti augalų įspaudus. O taip pat laukia galimybė susipažinti ir paglostyti triušiukus ir ponius. Atvelykyje dalyvaus ir gamtininkas, fotografas, knygų autorius Selemonas Paltanavičius, kuris susitikimo metu primins apie ne tik didelius, bet ir gerus darbus gamtai.

Atvelykis – šauni proga numarginti kiaušinį ir padovanoti jį brangiam žmogui. Šventė taps puikia proga margučius dailinti tradiciniais raštais, o mažieji dalyviai galės spalvinti medinius kiaušinius. Nepamirškite išsaugoti margučių po šv. Velykų ir juos atsineškite į margučių ridenimo varžytuves.

Balandžio 16 d., 13 val., Klaipėdos etnokultūros centras kviečia kuo stipriau išsisupti, jog visus metus būtumėte sveiki ir laimingi! Pavasariška nuotaika – garantuota, kurią kurs vaikų folkloro kolektyvai.

Būtinai šoksime ir dainuosime.

Iki susitikimo Atvelykio šventėje!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių