Quantcast

Uostamiestyje – projektas „Pažink svetimšalį“

  • Teksto dydis:

Birželio 8–12 dienomis Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre vyks projekto „Pažink svetimšalį“ („Close stranger“) baigiamųjų renginių ciklas „Taip toli, taip arti: nežinomi garsovaizdžiai ir miesto ritualai“.

Tarpdisciplininio renginio tikslas – suburti projekte dalyvavusių šalių Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos tyrėjus, meno kritikus ir menininkus bendrai diskusijai apie miesto ritualus ir jų santykį su menu, siekiant akademinėmis ir meninėmis priemonėmis suformuluoti ir vystyti idėjas, kurios padėtų peržengti tokių socialinių ir kultūrinių takoskyrų, kaip vietiniai ir svetimi, menininkai ir publika, menas ir meno kritika, ribas. Organizatoriai tiki, jog tokios neretai dirbtinės opozicijos, sukeliamos viešųjų ryšių sistemų, reiškia kitoniškumo išstūmimą iš mūsų kasdienio gyvenimo, ir tokią situaciją be alternatyvos siūlo įveikti tų pačių sistemų priemonėmis kuriant konceptualią ir fizinę bendrumo erdvę.

 Suskaidyto į segmentus baigiamojo renginio atspirties taškas bus birželio 8 d. 16 val. KKKC parodų rūmuose vyksianti konferencija „Taip toli, taip arti“, skirta miesto ritualams, erdvėms ir jų sąsajoms su garsu aptarti. Konferencijos tikslas – pranešimų ir diskusijų metu įvairiais aspektais išnagrinėjus ritualo struktūrą,  urbanistinius, kasdieninius, nematomus ritualus, garsovaizdžius, ritualinius garsus, ritualą kaip integruojančią arba atskiriančią struktūrą ir kt., pateikti tolesnes gaires ir sudaryti konceptualų pagrindą garso menininkams. Garso menininkų pristatyta audiomedžiaga ir idėjos apie urbanistinio ritualo kūrimą, atradimą ar atkūrimą garsinių struktūrų priemonėmis teoretikams ir kritikams turėtų tapti inspiracija apmąstyti, interpretuoti ir plėtoti garsų sužadintas menines idėjas.

Projekte dalyvauja: Jurijus Dobriakovas, Dalia Čiupailaitė (LT), Sergei Ivanov aka Kratong (RU), Danil Akimov aka Dr. Switchoff (RU), Audrius Šimkūnas aka Sala (LT), Tautvydas Bajarkevičius aka Audio_z (LT), Kristijonas Lučinskas aka Driezhas (LT), Konradas Geca (PL), Marcinas Barskis (PL).

Menininkai taip pat skirs laiko ir praktinei veiklai – akustinių kraštovaizdžių tyrinėjimams, individualių bei kolektyvinių kūrybinių metodikų plėtojimui. Vadovaudamiesi konferencijos metu išgrynintomis gairėmis, garso menininkai atvirose uostamiesčio erdvėse savarankiškai rinks, įrašinės, komponuos ir konceptualizuos garsinį miesto ritualą. 

Ši renginių savaitė taps meno tyrėjų, menininkų ir miesto bendruomenės artimesnės pažinties ir bendradarbiavimo priemone. Praktinis garso meno seminaras „Art of Choices“ miesto žmones pakvies tyrinėti Klaipėdos garsinį kraštovaizdį –  klausytis, įrašinėti ir analizuoti kasdieninius ritualus; ieškoti garso, kaip kūrybos medžiagos, panaudojimo būdų. Seminaras vyks birželio 9–12 dienomis, seminarą ves Konrad Geca (Lenkija), seminaro kalba – anglų. Išankstinė registracija būtina el. paštu: info@kkkc.lt (maksimaliai gali dalyvauti 7 žmonės).

Birželio 12 d. 18 val. KKKC Parodų rūmuose audioperformansu „Taip toli, taip arti: negirdėtas miestas, nematyti ritualai, neįsivaizduojamos bendruomenės“ ir atvira diskusija baigsis daugiau nei dvejus metus trukusi plati KKKC ir partnerių iš Kaliningrado bei Gdansko šiuolaikinių meno centrų veiklos ir menininkų kūrybos prezentacijų programa.  Kūrėjų miesto garsų, vaizdinių ir ritualų įžvalgas bei inspiracijas klaipėdiečiams ir svečiams pristatys moderatoriai Liutauras Kraniauskas ir Aldis Gedutis.

Renginiai yra projekto „Pažink svetimšalį: tarpusavio supratimo tarp Gdansko, Kaliningrado ir Klaipėdos gyventojų ugdymas, skatinant mainus šiuolaikinio meno ir kultūros srityje“ dalis. Projektą vykdo Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kartu su Kaliningrado Nacionalinio šiuolaikinio meno centro Baltijos skyriumi (Rusija) ir Gdansko Šiuolaikinių menų centru „Łaznia“ (Lenkija).

Daugiau informacijos apie projektą, jo renginius ir dalyvius rasite KKKC interneto svetainėje www.kkkc.lt bei nuolat atnaujinamoje projekto interneto svetainėje www.closestranger.eu.

Projektas „Pažink svetimšalį“ įgyvendinamas pagal 2007–2013 m. Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos bendradarbiavimo per sieną  programą. Bendroji „Pažink svetimšalį“ projekto vertė – 873 620,59 euro. Programos įnašas į projektą sudaro 768 786,12 euro (88 %). Partnerių skiriamas finansavimas – 104 834,47 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių