Quantcast

Klaipėdos Pilies teatras publiką intriguoja intymiu pokalbiu apie meilę

Klaipėdos Pilies teatras kitą savaitę publikai ruošiasi pristatyti 60-ąją savo premjerą. Į sceną žengia šiuolaikinės gruzinų dramaturgės Tamaros Bartajos dviejų dalių romantinė istorija „Žaislinis pistoletas“.

Laukiama atvykstant autorės

Pjesę režisuoja teatro vadovas Alvydas Vizgirda, scenografijos autorė – Daina Ališauskaitė-Zinovičienė, kompozitorius – Gintaras Kizevičius. Vaidins Vilija Gruodytė, Vilma Ptašinskaitė, Ramūnas Šeputis ir Donatas Žilinskas. Į spektaklio premjerą laukiama atvykstant ir pjesės autorės.

T.Bartaja (g. 1959 m.) – gruzinų dramaturgė, scenaristė ir režisierė. Baigusi Gruzijos valstybinį Š.Rustavelio teatro ir kino universitetą, ji apsigynė dramaturgijos daktaro disertaciją,  stažavosi pas legendinį italų scenaristą ir F.Felinio bendraautorių  Antonio Tonino Guerrą. T.Bartaja yra daugiau nei dešimties pjesių autorė, parašė scenarijus 20-čiai meninių, dokumentinių ir animacinių filmų. Už kūrybą T.Bartaja yra pelniusi ne vieną tarptautinį teatro ir kino apdovanojimą. 2007–2012 m. jos pjesės sėkmingai rodytos Edinburgo teatro festivalyje bei Londono teatruose.

Naujausia T.Bartajos pjesė „Žaislinis pistoletas“ (2010 m.) yra tarptautinio moderniosios dramos festivalio Jerevane (Armėnija) laureatė, gavo M.Tumanišvilio fondo apdovanojimą.

Neprošal pasisemti išminties

„Man ši pjesė patiko dėl kelių dalykų: kad paprasta, bendražmogiška tema, kad gruzinų autorės, mat aš dar nuo jaunystės jaučiu didelę simpatiją šiai nepaprastai kalnų šaliai, kelis kartus joje buvau ir iki šiol esu pakerėtas. O svarbiausia, man šiandien nesinorėjo nei labai stebinančios, nei šokiruojančios pjesės. Mano manymu, tokių šiuo metu mūsų teatruose daugiausia, ir kuo labiau mūsų teatrai nori žiūrovus pritrenkti, tuo mažiau jų ateina tų pritrankymų žiūrėti, – dėstė mintis spektaklio režisierius A.Vizgirda. – Tikiuosi spektaklyje užčiuopti gruzinų tautos dvasią, jos išmintį. Juk gruzinai garsėja savo išmintimi, padavimais, istorijomis, pamokymais, legendomis, tostais... Man atrodo, kad gruzinai išminties turi tiek daug, kad ir mums šiek tiek pasisemti iš jų šaltinio būtų neprošal.“

Be to, kaip aiškino režisierius, ši pjesė idealiai tiko jo aktorių ketvertukui, kuris vaidino Maironio „Susiliejimuose“. Jam atrodo, kad šis ketvertukas yra nusipelnęs atskiros pjesės. „Pirmiausia dėl sąžiningo požiūrio į darbą, – mano A.Vizgirda. – Šiomis dienomis ne kiekvienas režisierius gali pasigirti, kad įvyksta visos jo suplanuotos repeticijos. O pas mus būtent taip yra. Ir tame aš įžvelgiu didelę prasmę.“

Vertybės tuštybės laikais

Ramūnas ir Vilija yra jau tikri Pilies teatro senbuviai. Vilma į šį teatrą atėjo vėliau, Donatas – vėliausiai, ir savo amžiumi jis yra iš visų jauniausias. Šiuo metu D.Žilinskas yra patvirtintas dviem dideliems vaidmenims Klaipėdos dramos teatro pastatymuose.

O Pilies teatro kolektyvas pastaraisiais metais daug važinėja po festivalius ir džiaugiasi, kad juo ten pasitiki. T.Bartajos pastatymas jau įtrauktas į vieno gana didelio Rusijos festivalio programą, tad darbo po premjeros kūrybinė grupė neketina nutraukti.

A.Vizgirdos žodžiais, „šiandien gyvename bene pačios didžiausios tuštybės laikais, mūsų tautos išmintį užgožė visiškai suidiotiškėjusios televizijos laidos ir nukvakusių silikoninių žvaigždžių paradai. Norisi sustoti ir pagalvoti apie labai paprastus dalykus – kam ir kodėl gyvename, pasikalbėti apie meilę. Padorumas mūsų šiandieninėje vartotojų visuomenėje beveik išnyko. Tikėkime, kad bent meilė dar atsilaikys kelis dešimtmečius“.

Spektaklio „Žaislinis pistoletas“ premjera – lapkričio 13 d. 19 val. ir 17 d. 18 val. Žvejų rūmų Teatro salėje.

Bilietai – po 15–20 Lt, jie platinami Žvejų rūmų ir „Tiketos“ kasose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių