Quantcast

Uostamiesčio Meno bibliotekoje – ekslibrisų kolekcijos paroda

  • Teksto dydis:

Profesoriaus Algio Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla Klaipėdoje šiemet vėl kvies ne tik į kūrybinius užsiėmimus, bet ir į unikalią parodą. Šį kartą tai – ekslibrisų (lot. ex libris – iš knygų) kolekcijos ekspozicija, kurioje bus galima pamatyti žinomų Lietuvoje ir pasaulyje menininkų sukurtus jų ankstyvuosius knygos ženklus.

Galimybę pamatyti šią kolekciją, kauptą 1986–2005 m., suteikė jos savininkė Regina Davidavičienė, daug metų dirbusi Klaipėdos „Trinyčių“ gamybiniame susivienijime Konstruktorių skyriaus viršininke. Pasak R.Davidavičienės, jos poreikis menui išryškėjo bendraujant su tuo metu Klaipėdoje gyvenusiais ir kūrusiais dailininkais, aktoriais. „Tuomet organizuodavau kultūrinius renginius, parodas, susitikimus darbovietėje. Skyriau daug pastangų, kad įmonės interjeruose „apsigyventų“ klaipėdiečių menininkų kūryba. Ekslibrisais susidomėjau kaligrafijos meno bei ekslibrisų parodose, mažosios grafikos bienalėse. Paskatinta dailininkų Augustino Virgilijaus Burbos ir Vinco Kisarausko, knygos ženklus pradėjau kolekcionuoti. Dėl ekslibrisų kūrėjų dosnumo ir aktyvaus mūsų bendravimo mano asmeninė kolekcija pildėsi sparčiai. Kartu augo mano susižavėjimas savitu ekslibriso grožiu, forma, vis sudėtingesne knygos ženklų plastika. Nedidelio formato grafikos kūriniais įprastuose vokuose, paštu keitėmės su kitų šalių dailininkais ir kolekcininkais“, – pasakojo Regina.

Ekslibrisai iš R.Davidavičienės rinkinio Klaipėdoje eksponuoti bemaž prieš tris dešimtmečius. Iki dabar jos sukaupta gausi kolekcija – maždaug 500 ekslibrisų – jaukiuose meno kūrinių kolekcininkės namuose laukė savo naujo pasirodymo visuomenei.

Anot menotyrininkės Rūtos Jakštonienės, parodą rengiančiai prof. A.Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokyklai atrodo labai reikalinga ir prasminga šią kolekciją sugražinti į parodinę erdvę klaipėdiečių ir miesto svečių vertinimui. Joje – ankstyvieji prof. A.Kliševičiaus, pirmą ekslibrių parodą Klaipėdoje surengusio A.V.Burbos, vieno inovatyviausių sovietmečio dailininkų V.Kisarausko, taip pat Gražinos Didelytės, Valerijono Jucio ir kitų žinomų menininkų įvairioms progoms, įvykiams, konkretiems asmenims kurti knygos ženklai.

Paroda vyks gegužės 17 – birželio 14 dienomis Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9).

Ekspozicijos pristatymas dalyvaujant kolekcijos savininkei R.Davidavičienei, – gegužės 21 d. 17 val.

Parodą organizuoja prof. A.Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla (www.ink4.art/). Partneriai – Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius ir Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešoji biblioteka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių