Quantcast

Uostamiesčio Etnokultūros centre – puokštė renginių miestiečiams

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio etnokultūros centras klaipėdiečius buria į edukacinius delmonų kūrimo, sodų pynimo, tekstilės marginimo ir keramikos užsiėmimus, kviečia užsukti į Tradicinių dainų klubą bei jungtinį folkloro grupės „Šalavija“ ir elektroninės muzikos kūrėjo „Girių dvasios“ koncertą.

Praktinės delmonų dirbtuvės

Rugpjūčio–spalio ketvirtadieniais Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) rengiamos delmono kūrimo dirbtuvės „Mano delmonas“.

Užsiėmimai skirti tiems, kurie norėtų susikurti tradicinį rankdarbį – tekstilinį krepšelį, Mažojoje Lietuvoje vadinamą delmonu.

Tradicinės tekstilės siuvinėtoja Irena Ungaro padės pasirinkti siuvinėjimo techniką, pamokys dygsnelių, medžiagos sukirpimo, delmono konstravimo, siuvimo. Užsiėmimai vyks ketvirtadieniais Etnokultūros centro Tradicinės tekstilės galerijoje.

Kūrybinės dirbtuvės / Organizatorių nuotr.

Sukurti delmonui prireiks kelių susitikimų. Kiekvienai pamokai būtina registruotis tel. (8 46) 312 113. Dalyvių skaičius ribotas. Užsiėmimai mokami.

Sodų ir keramikos magija

Rugpjūčio 24–26 dienomis 17 val. Klaipėdos etnokultūros centro keramikos dirbtuvėse vyks sodų pynimo dirbtuvės, kurias ves tradicinių amatų meistrė klaipėdietė Margarita Macijauskienė.

Užsiėmimų dalyvius ji supažindins su šiaudinių sodų tradicija, kuri yra įtraukta į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą, pamokys pasiruošti žaliavą pynimui bei susikurti po nedidelį sodą savo namams.

Kūrybinės dirbtuvės / Organizatorių nuotr.

Rugpjūčio 24, 31 dienomis Klaipėdos etnokultūros centre įsikurs juodosios keramikos dirbtuvės. 11 val. ir 17 val. vyks lipdymo užsiėmimai, 13.30 val. ir 15 val. – molio žiedimo pamokos.

Kūrybinės dirbtuvės / Organizatorių nuotr.

Užsiėmimai mokami. Dalyvių skaičius ribotas. Būtina registracija tel. 8 (46) 312 113.

Tekstilę margins augalais

Rugpjūčio 27 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks tekstilės marginimo augalais dirbtuvės, kurias ves Kristina Šoriene.

Pasak edukatorės, Lietuvos gamtoje gausu natūralių spalvų ir augalų raštų dovanų, kurias galima išradingai panaudoti ir pritaikyti savo kasdienybėje, buityje ar kūryboje.

Dirbtuvių dalyviai sužinos, kokiomis spalvomis tekstilę nudažo pievų, laukų augalai ir pasidarys augalų antspaudus ant medvilninės medžiagos, iš kurios vėliau bus galima pasiūti maišelį dovanėlei, arbatžolėms laikyti ar takelį savo mylimam arbatos staleliui.

Kūrybinės dirbtuvės / Organizatorių nuotr.

Užsiėmimas mokamas. Dalyvių skaičius ribotas. Būtina išankstinė registracija tel. 8 (46) 312 113.

Tradicinių dainų klube

Antradieniais 18–20 val. Klaipėdos etnokultūros centre laukiami visi norintieji šiltai ir skambiai praleisti vakarą.

Tradicinių dainų klube dainuojamos visų regionų dainos, o jų tematika, žanrai priklauso nuo kalendoriaus, – pamažu sukant metų ratą ir dainuojant tradicinių švenčių bei darbų dainas.

Ateiti kviečiami visi – nėra reikšmingas nei amžius, nei dainavimo patirtis. Prisijungti prie jau susiformavusio dainininkų būrio galima bet kurį antradienį.

Renginys nemokamas.

Sutartinės ir elektronika

Rugpjūčio 27 d. 19 val. Meno kieme vyks jungtinis folkloro grupės „Šalavija“ ir elektroninės muzikos kūrėjo „Girių dvasios“ koncertas. Šis projektas – tai gyvai atliekamų sutartinių ir elektroninės muzikos sintezė.

„Girių dvasios“ – įvairių elektroninės muzikos projektų autorius, kūrėjas Evaldas Azbukauskas. Tarp daugybės įkvėpimo šaltinių svarbią vietą jo kūryboje užima ir baltiškoji kultūra. „Girių dvasios“ išleido ne vieną albumą, kuriame elektroninės muzikos kompozicijos derinamos su tradicinės muzikos atlikėjų įrašais.

Šiame koncerte skambėsiančios gyvai atliekamos sutartinės susipins su E. Azbukausko elektroninės muzikos garsais. Senąsias lietuvių polifonines giesmes, sutartines atliks grupė „Šalavija“ iš Vilniaus.

„Šalavija“ – keturių moterų grupė, kurią šiuo metu sudaro etnomuzikologijos studijas neseniai baigusios ar tebestudijuojančios folkloro aistruolės. Dainininkės domisi ir siekia perteikti kuo autentiškesnę sutartinių atlikimo specifiką, vokalines, dialekto subtilybes. Vengdamos didelių vokalinio atlikimo interpretacijų bei siekdamos kuo tiksliau perteikti senąjį polifoninių giesmių skambesį, jos pateikia savitą požiūrį į tradicinės muzikos bei kitų muzikos žanrų jungtį. Grupėje gieda Eglė Kašėtienė, Greta Andriuškaitė, Greta Gražulytė ir Rūta Vyšniauskienė.

Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal gerai

Gal gerai portretas
tik galėtumėt parašyt kaip yra pavogtas su visu nekilnojamu turtu Žemaitijos tautodailės skyrius apjunges 480 tautodailininkų ir dvieju vagiu + ''tarybos'' iki dabar Marginiuose išnaudojamas asmeniniams tikslams.Kažkada ne kokia ''komunikacija'', o būtent tikrų tautodailininkų skyrius vystė edukologiją ir gamino lietuvišką Paveldą atitinkančius artefaktus..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių