Quantcast

Trys naujos parodos veda į Klaipėdos dailės muziejų

  • Teksto dydis:

Klaipėdos dailės muziejuje (šiemet taip pervadinta Prano Domšaičio galerija) šiuo metu eksponuojamos trys naujos parodos: Vytauto Valiaus „Jausti savo žemę...“, Henriko Šalkausko tapybos ir grafikos rinkinys, taip pat Evos Kubbos „Tarp horizontų“.

Iš V. Valiaus kūrybinio palikimo

Iki rugsėjo 26-osios veikia vieno žymiausių XX a. antrosios pusės lietuvių dailininkų V. Valiaus (1930–2004) paroda „Jausti savo žemę...“. Tai universalus menininkas: grafikas, knygų iliustruotojas, tapytojas, scenografas, freskų kūrėjas, kompozitorius ir mąstytojas. Už kūrybinius darbus jis įvertintas Lietuvos valstybine premija (1982) ir Nacionaline kultūros ir meno premija (1996).

1930 m. gimė Telšiuose, 1950–1956 m. studijavo Lietuvos valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija). 1965–1971 m. dėstė grafiką ir kompoziciją toje pačioje aukštojoje mokykloje. Vėliau savo gyvenimą paskyrė kūrybai. Iliustravo lietuvių poetų Maironio, Justino Marcinkevičiaus, Janinos Degutytės ir kitų knygas. Anot dailėtyrininkės Nijolės Tumėnienės, šio dailininko kūryba – ištisinė ciklų virtinė. Gerai žinomi V. Valiaus estampų ciklai „1863-ieji metai Lietuvoje“, „Planeta“, „Vilniaus architektūra“, „Literatūrinės parafrazės“, tapybos ciklai „Lietuvių liaudies meno motyvais“, „XX amžius“ ir kiti.

Parodoje pateikiama tik labai nedidelė V. Valiaus gausaus kūrybinio palikimo dalis. Eksponuojami paveikslai iš dailininko kūrybos ciklų „De profundis“, „Planeta“, „Kultūros ekologija“, du paskutiniai triptikai „Paskutinė vakarienė“ ir kt. Dalis darbų yra mažai rodyti arba visai nerodyti. Parodos kuratorius – dailininko sūnus Saulius Valius.

H. Šalkausko tapyba ir grafika

Nuo gegužės 29-osios muziejuje pristatoma išeivio, Australijoje pripažinto menininko H. Šalkausko (1925–1979) kūrybos paroda. Joje eksponuojami 1959–1978 m. tapybos ir grafikos technikomis sukurti jo darbai.

H. Šalkauskas gimė Kaune. Pirmaisiais Antrojo pasaulinio karo metais išvyko iš Lietuvos, studijavo menus Vokietijoje. 1949 m. išvyko į Australiją, nuo 1951-ųjų gyveno Sidnėjuje, kur pamažu įsitraukė į tenykštį dailės gyvenimą. Dailininkas paliko ryškų pėdsaką XX a. antrosios pusės Australijos grafikos mene. Jis kūrė medžio ir lino raižinius, monotipijas, eksperimentavo su spalvotomis technikomis. Šilkografijos technika patraukė H. Šalkauską naujomis spaudos galimybėmis, o ja sukurti darbai buvo apdovanoti garsiausiuose tarptautiniuose grafikos meno forumuose Tokijuje, Liublianoje, San Paule. Menininko karjeros viršūne laikomi 1962 m. ir 1963 m., kai įvyko kūrybinis persilaužimas ir H. Šalkauskas pasitraukė į akvarelinę kūrybą. Jo kuriamos monumentalios kompozicijos puikiai derėjo su lakoniška atlikimo forma, santūria, beveik monochromine spalvine gama, trapia akvarelės technika. Anot paties H. Šalkausko, svarbiausi jam visuomet buvo du atspirties taškai – gamta ir neobjektyvi, laisvai kuriama forma.

Kompozicija. H. Šalkausko pav.

Įspūdingiausi E. Kubbos kūriniai

Šį penktadienį muziejuje duris atvers Australijos lietuvių dailininkės, kilusios iš Klaipėdos krašto, E. Kubbos kūrybos paroda „Tarp horizontų“. Joje eksponuojami įspūdingiausi 1961–2017 m. jos sukurti darbai: akvarelės, grafikos lakštai, mišrios technikos paveikslai.

Australijoje pripažinimą pelniusi lietuvių menininkė E. Kubbos (gim. 1928 m. Šilutės apskr. Šilininkų k.) žinoma dėl įvairiapusio talento – kaip tapytoja, grafikė, knygų iliustruotoja.

Meninės karjeros pradžioje pokario Vokietijoje pasirinkusi grafiką, ji kūrė medžio ir lino raižinius. Šiuo laikotarpiu išryškėjo dailininkės polinkis į apibendrintas liaudies meno formas, archetipinius įvaizdžius. XX a. 7-ojo dešimtmečio pradžioje įsitvirtinusi Australijos meno aplinkoje, E. Kubbos pakeitė savo meninius prioritetus – pasuko į akvarelinės tapybos sritį. E. Kubbos bene nuosekliausiai atsiskleidė tapydama abstrahuotus peizažus, liudijančius stiprų ryšį su šiuolaikiniu ir tradiciniu Australijos menu. Didžiąją jos kūrybos dalį sudaro lyrinės kraštovaizdžių kompozicijos.

Dailininkė ir meno mecenatė E. Kubbos šiandien gyvena ir kuria Sidnėjuje. Ji ne kartą lankėsi Lietuvoje. 2018 m. jos darbai buvo eksponuoti Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje. Jam 2016 m. ji padovanojo gyvenimo draugo ir mentoriaus H. Šalkausko kūrinių kolekciją, o 2018 m. – savo darbų rinkinį.

Lietuvių išeivių menininkų dueto – H. Šalkausko (1925–1979) ir E. Kubbos – kūrybos parodos iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių Klaipėdoje paviešės iki rugpjūčio 1-osios.

Gamtovaizdis su saule. E. Kubbos pav.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių