Quantcast

Tiltą iš Sankt Peterburgo nutiesė tango

Laba diena, viso gero, ačiū – tai ne vienintelės frazės, kurias jau spėjo įsiminti antrąkart uostamiestyje viešėję Asia ir Nikolajus Černoluckiai. Sankt Peterburgą į Klaipėdą pasiryžę iškeisti sutuoktiniai tikisi ilgainiui ne tik prabilti lietuviškai, bet ir subrandinti čia argentinietiško tango bendruomenę.

Ne gūdi provincija

Asia ir Nikolajus neabejoja – jų laukia intriguojamas gyvenimo iššūkis ir nuotykis.

"Mes labai mylime Sankt Peterburgą ir tango Sankt Peterburge. Tango šiuo metu itin populiarus – ir ne tik pas mus, bet ir kituose miestuose. Galima sakyti, kad šis šokis vėl išgyvena savo pakilimo metą, natūralu, kad konkurencija tarp tango mokyklų – taip pat didžiulė", – pripažino Nikolajus.

Ji mūsų negąsdina, patikino pašnekovai, tačiau ir tokio atradimo džiaugsmo, patirties, ką žada Klaipėda, Sankt Peterburge jau vargu ar galima tikėtis.

Tad sužinoję, kad uostamiestyje šokių studiją "Uosto tango" įkūręs verslininkas Gintautas Bertašius dairosi argentinietiško tango pedagogų, peterburgiečiai ilgai nedvejojo.

"Skirtingai nei Kaune ar Vilniuje, Klaipėdoje tango nėra. Ir nors Klaipėda – nedidelis miestas, tačiau įsitikinome, kad čia ne užkampis, ne gūdi provincija. Tai dinamiškas uostamiestis, kuris turi visas sąlygas tango kultūrai ir turizmui plėtotis. Ir mums labai įdomu prisidėti prie tango bendruomenės atsiradimo čia, dalyvauti šiame projekte nuo nulio. Ateityje taip pat bus rengiamos milongos, festivaliai, bus kviečiami argentiniečių maestro. Tad nemanau, kad mūsų buvimas čia apsiribos metais", – patikino Nikolajus.

Prie milijoninio miesto gyvenimo tempo ir mastų pripratę sutuoktiniai Klaipėdoje regi palankias sąlygas tiek dirbti, tiek gyventi.

"Asia labai mėgsta gamtą, ji užaugo nedideliame mieste netoli Sankt Peterburgo, o aš kilęs iš Čeliabinsko, taigi visada buvau megapolio gyventojas. Tad Klaipėdoje mums susiklostė unikalios sąlygos. Viena vertus, tai miestas, tačiau tereikia 5 minučių persikelti per sąsiaurį, ir tu jau esi gamtoje. Ir Asiai gerai, ir man", – šypsojosi pašnekovas.

Lemtingas epizodas

Pirmąkart į uostamiestį apsižvalgyti atvykę ankstyvą pavasarį, rugsėjo pabaigoje sutuoktiniai klaipėdiečiams surengė porą atvirų pamokų, o jau nuo lapkričio visus neabejingus tango pakvies į užsiėmimus.

Patys šiuo šokiu susižavėję bemaž prieš dešimtmetį, aštuonerius metus Asia ir Nikolajus yra pora ne tik šokių aikštelėje, bet ir gyvenime.

Profesionali muzikantė, muzikos pedagogė kaip šiandien prisimena aplinkybes, ilgainiui iš esmės pakeitusias jos gyvenimą.

"Su kvartetu ir keliomis šokėjų poromis buvome parengę tango programą. Maždaug metus šį šou rodėme įvairiuose Rusijos miestuose. Stebėjau, kaip poros šoka, o po metų pabandžiau pati. Ir galiausiai pamažu iš muzikos perėjau į šokį", – pasakojo anuomet kvartete rusiškuoju akordeono analogu – bajanu – grojusi Asia.

"Kai manęs klausia, kokius šokius, be tango, gyvenime šokau, atsakydavau, kad tai buvo ritmikos pamokos trečioje mokyklos klasėje", – šmaikštavo Nikolajus, kadaise dėstęs anglų kalbą Sankt Peterburgo universitete, vėliau dirbęs švietimo fondo projektų vadybininku.

Anot pašnekovo, tango į jo gyvenimą atėjo visiškai atsitiktinai ir šypteli įvardydamas "kaltininką" – kino filmas "Moters kvapas" arba, tiksliau, garsioji scena, kurioje aklas Al Pacino herojus virtuoziškai šoka tango.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Aš į rinkimus eisiu pasiimt lapelį, Nemesiu jo į urną, įsidėsiu į kišenę. Kai atšaukti ateis laikas seimo narį, Milijoną biuletenių padėsime ant VRK stalo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių