Quantcast

Teatras kviečia į ryškų laisvės ir tolerancijos vakarėlį – laukia ekstravagantiškumas

  • Teksto dydis:

Kodėl dauguma mūsų vis dar yra susivaržę, stengiasi atitikti visuomenės lūkesčius ir bijo tų, kurie drįsta išreikšti save laisvai ir elgtis kitaip nei iš jų tikisi dauguma – klausia Lietuvos nacionalinis dramos teatras, kuris jau birželio 5 ir 6 pristatys netikėtą premjerą „Borderline Queen. Kerštas“. Tai trečiojo LNDT organizuoto Jaunųjų kūrėjų programos konkurso laimėtojo Maciejaus Gośniowskio-Gąsiu meninis sumanymas.

Režisierius žiūrovams padovanos ryškų ir ekstravagantišką pasirodymą, kuriame bus galima iš arti susipažinti su queer kultūra, pamatyti laisve trykštančius drag pasirodymus ir daugiau sužinoti apie iššūkius, su kuriais susiduria LGBT bendruomenės nariai. Maciejus Gośniowskis-Gąsiu performansui tikslingai pasirinko ne teatro patalpas, o klubinę kultūros baro „Kablys+Kultūra“ erdvę, kurioje susirinkę žmonės galės jaustis laisvai: nevaržomai judėti „Skatepark“ salėje, nusipirkti gėrimų, šokti ir linksmintis.

Performanse „Boderline Queen. Kerštas“ žiūrovai pamatys garsius drag kultūros atstovus iš Lenkijos Ka Katharsį ir Twoja Stara bei atranką Vilniuje laimėjusius menininkus: Gytį Ivanauską, Denisą Kolomyckį ir Brigidą Gruodytę.

Lolita Zero / N. Bieranco nuotr.

Varšuvoje gyvenantis aktorius, šokėjas ir queer kultūros atstovas Maciejus Gośniowskis-Gąsiu kviečia visus, kuriems aktuali individo laisvės tema, susitikti ir kalbėtis apie tai, kaip mūsų visuomenė gali tapti atviresnė ir įvairesnė. Ar ne todėl bijome kitų, nes jų nepažįstame, o pažinti nenorime, nes tam reiktų keisti savo pasaulėžiūrą ir pergalvoti, kiek mūsų požiūrį formuoja vertybės, o kiek – primesti stereotipai?

Lenkija ir Lietuva yra vienos homofobiškiausių šalių Europos Sąjungoje (Lenkija užima antrą vietą, Lietuva – trečią). Kodėl vis dar esame tokie nepakantūs kitaip atrodančiam, kitaip apie lytį ir lytiškumą galvojančiam individui? Maciejus drauge su kūrybine grupe kelia sau didelį uždavinį nauju pasirodymu šią situaciją  pakeisti.

Ka Katharsis / P. Cieśla nuotr.

Semdamiesi įkvėpimo iš Edwin A. Abbott knygos „Plokščiažemė“, kūrėjai kalbės apie queer individo tapatybę ir vietą nusistovėjusiose hierarchinėse struktūrose: kultūrinėse, socialinėse ar seksualinėse. Ar kito, kitokio pasirodymas visuomenėje kelia grėsmę, o gal, priešingai, gali skatinti naujus teigiamus procesus, visuomenės evoliuciją, augimą, atvirumą?

Queer kultūra – tai laisvės kultūra. Tai būdas galvoti apie lytį ne vien kaip apie biologinę dėžutę, kurioje gyveni ir kurią gavai apvaisinimo akimirką, o išreikšti save tokį, koks jautiesi. Queer yra atvira visiems, kokios lyties, kilmės, kokio amžiaus ar tikėjimo bebūtume. Jei esi atviras kitam, queer yra atvira tau. Bet kodėl kerštas? Todėl, kad negaliu pakęsti, kai žmonės teisia kitų žmonių saviraiškos būdus. Žmonės neturėtų jaustis esantys geresni už kitus vien todėl, kad jie baltaodžiai, heteroseksualūs ar cislyčiai“, – sako performanso režisierius Maciejus Gośniowskio-Gąsiu, dirbęs su režisieriumi Krzysztofu Warlikowskiu spektaklyje „We are leaving“, taip pat su Marta Ziółek, Jaceku Łumiński.

Lietuvos nacionalinio dramos teatro performansas „Borderline Queen. Kerštas“, kviečiantis leistis į netikėtą nuotykį, atsikratyti mąstymo stereotipų, pažinti įvairialypes ir be galo spalvingą drag kultūrą, Vilniuje bus rodomas tik du kartus – birželio 5 ir 6 dienomis klube „Kablys+Kultūra“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ZARAZA

ZARAZA portretas
DA SKOLKO MOŽNO ETU GAMASIATINU TERPET?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių