Quantcast

Šventiniai uostamiesčio kariliono koncertai

  • Teksto dydis:

Gruodžio 25 d. 16 val. ir gruodžio 31 d. 23.30 val. Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje skambės kalėdinis ir naujametinis Klaipėdos kariliono koncertai.

Varpai, pakabinti aukštuose bokštuose, nuo seno kviesdavo žmones susirinkti tiek drauge džiaugtis, švęsti, melstis, tiek gintis nuo priešų.

Šiemet, kaip ir kasmet, šv. Kalėdų dieną ir sutinkant Naujuosius metus, vėl skambės Klaipėdos kariliono varpai.

Per Kalėdas iš Klaipėdos centrinio pašto bokšto visus sveikins karilionininkas Kęstutis Kačinskas, o į Naujuosius klaipėdiečius palydės Stanislovo Žilevičiaus atliekama varpų muzika.

Jos garsai sklis po švenčiantį miestą, skelbdami džiugią žinią. Sveikinsime vieni kitus, švęsime ir linksminsimės sulaukę.

Klaipėdos karilionas – tai galingas miesto balsas, kiekvieną savaitgalį ir šventinėmis dienomis priverčiantis klaipėdiečius suklusti ir pasinerti į varpų skambesį. Klaipėdos miesto garsinis peizažas šiandien neįsivaizduojamas be kariliono, ilgainiui tapusio uostamiesčio savitumo simboliu. Klaipėdos centrinio pašto bokšte jis pirmąkart buvo sumontuotas 1987 m., o 2006 m. pakeistas nauju instrumentu. Karilioną sudaro olandų varpų liejykloje „Royal Eijsbauts“ nulietas 48 lygaus profilio varpų komplektas, kurio diapazonas – keturios oktavos. Bendras varpų svoris – 5 tonos, o su visomis konstrukcijomis jis siekia 10 tonų. Didžiausio ir sunkiausio varpo masė – 900 kilogramų.

Jau daugiau nei tris dešimtmečius karilionininkai K.Kačinskas ir S.Žilevičius ištikimai valdo šį galingai skambantį instrumentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dėkui

Dėkui portretas
Puiku, tikra atgaiva tokie koncertai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių