Quantcast

Su Klaipėdos brass kvintetu koncertuos trombono virtuozas

  • Teksto dydis:

Trombono magas – taip galima pristatyti pasaulinį pripažinimą pelniusį trombonininką, kompozitorių ir pedagogą Michaelį Svobodą.

Jo koncertiniai pasirodymai publiką užburia tiek instrumento valdymo meistryste, tiek asmenybės charizma. „Trombono magas“ – taip pavadinta ir naujoji Klaipėdos brass kvinteto koncertinė programa, kurioje M.Svoboda muzikuos kartu su klaipėdiečiais kolegomis Sigitu Petruliu (meno vadovas, trimitas), Jonu Katausku (trimitas), Monika Miliauskiene (valtorna), Arvydu Stakvilevičiumi (trombonas) ir Vidmantu Liasiu (tūba). Koncertas vyks lapkričio 17 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Jam rašo įžymybės

Skaitant M.Svobodos biografiją, pirmiausia sudomina faktas, kad jis gimė Guamo saloje (Ramiajame vandenyne), užaugo Čikagoje (JAV), kur studijavo kompoziciją ir dirigavimą Ilinojaus universitete. Laimėjęs apdovanojimą kaip kompozitorius, atvyko į Vokietiją, kur baigė trombono specialybę Valstybiniame muzikos ir atlikimo meno universitete Štutgarte.

M. Svoboda – trombono virtuozas, kuriam kūrinius rašė avangardinės muzikos įžymybės. Net 11 metų jis bendradarbiavo su vokiečių moderniosios muzikos guru Karlheinzu Stockhausenu, buvo daugelio jo kamerinių kūrinių pirmuoju atlikėju, kaip solistas atliko Liuciferio vaidmenį Stockhauseno operų cikle „Licht“ („Šviesa“) Karališkoje Covent Gardeno operoje Londone, Leipcigo operoje, La Scalos operos teatre Milane ir kt. M. Svoboda taip pat bendradarbiavo su kompozitoriais Peteriu Eotvosu, Helmutu Lachenmannu, Wolfgangu Rihmu, Davidu Langu, Franku Zappa ir kitais. Jis yra atlikęs maždaug 400 kūrinių premjerų visame pasaulyje.

Talentingas ir įvairiapusis

Šiuo metu Bazelyje (Šveicarija) gyvenantis M.Svoboda nuolat dalyvauja įvairiuose festivaliuose, koncertuoja su žymiais orkestrais. Be aktyvios koncertinės veiklos, jis daug dėmesio skiria jaunosios kartos ugdymui: dėsto Bazelio muzikos institute, veda meistriškumo klases, dirba konkursų vertinimo komisijose.

Talentingo ir įvairiapusio menininko gyvenime daug laiko užima kūryba, aprėpianti pačius įvairiausius žanrus ir stilius, – nuo klasikinės iki populiariosios, nuo tradicinės iki avangardinės muzikos. Dauguma kūrinių pasižymi teatrališkumu, turi satyros ir komedijos bruožų. M. Svobodos muzika atliekama Europos operos teatruose, jis dažnai yra garsių festivalių kviestinis kompozitorius.

1995 m. trombonininkas pirmąkart atvyko į Klaipėdą ir grojo solinį rečitalį naujos muzikos festivalyje „Kopa“. Klausytojai tąkart liko tiesiog apstulbę, kai M. Svoboda, atlikdamas K. Stockhauseno kūrinį „Signalai–Invazijos“, vaikščiojo tarp publikos, be to, meistriškai grojo ne tik trombonu ir bosiniu fliugelhornu, bet ir australietišku didgeridoo, net sodo žarna, kriaukle...

Klaipėdos koncertų salėje M. Svobodos publika pirmąkart klausėsi 2007 m., kai jis grojo su akordeonininku Stefanu Hussongu (Vokietija). 2009 m. jis parengė programą su Klaipėdos kameriniu orkestru, o 2013 m. pasirodė kaip solistas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncerte.

Rengia bendrą programą

Šįkart M. Svoboda su Klaipėdos brass kvinteto nariais dalijasi profesinio meistriškumo paslaptimis ir rengia bendrą programą. Joje skambės paties trombonininko kompozicijos „Downland Suite“ varinių pučiamųjų kvintetui ir trys koncertiniai etiudai trombonui solo. Taip pat bus atlikta K. Stockhauseno kūrinio „Tierkreis“ versija trombonui ir varinių pučiamųjų kvintetui. Tango fanatikai koncerte galės pasimėgauti netikėtais varinių pučiamųjų tonais prabilsiančia Astoro Piazzollos „Le Grand Tango“ muzika.

Kaip tikino koncerto organizatoriai, tai bus tikrai įspūdingas M. Svobodos sugrįžimas į Klaipėdą po devynerių metų pertraukos. „Praėjo nemažai laiko nuo paskutinio mano apsilankymo 2013 m., nors atrodo, kad tai įvyko vakar. Labai laukiu susitikimo su draugiška ir dėmesinga Klaipėdos publika. Grojimas su pučiamųjų kvinteto muzikantais man bus didelis džiaugsmas. Pasirinkta koncertinė programa mums kelia profesinius iššūkius, bet esu tikras, kad ji suteiks malonumą klausytojams“, – teigė atlikėjas.

Anot koncerto rengėjų, ši programa tikrai nustebins pučiamųjų muzikos gerbėjus, atlikėjus, studentus, mokinius ir šiaip mėgstančius varinių instrumentų muziką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių