Quantcast

Skulptūrų parodoje įamžinta istorinė Lietuvos pergalė

Klaipėdos galerijoje atidaryta skulptūros simpoziumo paroda, skirta „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo pergalės prie Mėlynųjų Vandenų“ metinėms paminėti.

Prieš daugiau kaip 600 metų Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kariuomenė ir jungtinės pajėgos, vadovaujant karaliui Algirdui, Mėlynųjų vandenų mūšyje sustabdė Aukso ordos invaziją į Europą. Istorikai teigia, kad po Aukso ordos sutriuškinimo Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė tapo didžiausia Europos valstybe pagal valdomą teritoriją ir gyventojų skaičių. Kelių šimtų metų senumo istoriniai įvykiai, į dabartį grįžta skulptūrine forma.

„Lietuviai skulptoriai ne tik yra geri profesionalai, bet geri ir patriotai. Ir mes labai skolingi Lietuvai tiek atstatinėjant mūsų istoriją, tiek ir mitologiją. Užtat mes tokius simpoziumus ir rengiame. Iškilias asmenybes paminėti tai irgi nėra abejingų skulptorių“, – sakė parodos kuratorius, Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas Valdas Bubelevičius.

Pasak parodos kuratoriaus, šis simpoziumas planuotas dvejus metus. Konkurse dalyvavo 15 šalies skulptorių, tačiau atrinkti tik septynių autorių – Arvydo Ališankos, Ryto Belevičiaus, Valdo Bubelevičiaus, Romualdo Inčirausko ,Tamaros Janovos ir Astos Vasiliauskaitės darbai. Aukštu meniniu lygiu išsiskiriantys kūriniai – pagaminti iš tvarių medžiagų – bronzos, juodojo metalo, nerūdijančio plieno.

„Požiūris bendras gal toksai yra, sakysim einam ne literatūrine kalba, o daugiau simboliais vadovaujamės. Vadovaujamės gal sakysim plastine poetika, net gi kažkiek tai ir ornamentika“, – pasakojo V. Bubelevičius.

Skulptūros simpoziumo paroda pabuvojusi Vilniuje ir Kaune, atkeliavo į Klaipėdą. Susipažinti su šalies skulptorių darbais Klaipėdos galerijoje bus galima iki birželio pradžios. Parodą buvo numatyta eksponuoti Kijeve ir Lvove, tačiau dėl įvykių Ukrainoje, planų teko atsisakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių