Quantcast

Šiuolaikinės muzikos maratonas tęsis daugiau nei keturias valandas

  • Teksto dydis:

Festivalis „Permainų muzika“ kviečia į ypatingą renginį – šiuolaikinės muzikos maratoną, vyksiantį spalio 1-ąją, kai visame pasaulyje minima Tarptautinė muzikos diena. Tai bus keturių dalių renginys, truksiantis daugiau nei keturias valandas. To Klaipėdos koncertų salėje dar nebuvo.

Pianisto solo

Maratonas startuos 17.30 val. – valandą anksčiau, nei įprasti repertuaro renginiai. Pirmojo aukšto fojė susirinkusi publika turės galimybę pasiklausyti pirmą kartą čia koncertuosiančio pianisto Andriaus Vasiliausko. Jo programoje – žymaus prancūzų impresionisto Maurice’o Ravelio, lietuvių muzikos klasiko Juliaus Juzeliūno ir jo sūnaus Tomo Juzeliūno kūriniai. Atlikėjas teigė, kad „ieškojo progos viešai pristatyti prasmingą, muzikos kalbos požiūriu be galo įdomiai evoliucionuojančią tėvo ir sūnaus kūrybą“.

Du skirtingų nuotaikų M.Ravelio kūriniai – jautrioji „Pavana mirusiai infantei“ ir žaižaruojantis „Vandens žaismas“ – įrėmins lietuviškąją programos dalį. Joje suskambės J.Juzeliūno Sonata Nr. 2, kurios natas prieš daugelį metų pats kompozitorius įteikė pianistui. Taip pat jis pagros T.Juzeliūno „Regnum fantaziją“, pasak A.Vasiliausko, jau ne kartą viešai skambintą, sulaukusią klausytojų pripažinimo, ir praėjusiais metais parašytą Sonatą, kuri bus atlikta pirmąsyk, dalyvaujant pačiam autoriui.

Pianistas yra garsios muzikų Vasiliauskų dinastijos atstovas: jo tėvas buvo muzikas, trys broliai, dvi seserys ir žmona – taip pat muzikai. (Beje, iš šios dinastijos kilusi ir dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla.) A.Vasiliauskas rengia rečitalius, groja kameriniuose ansambliuose, akompanuoja vokalistams. Jo dėmesio centre – XIX–XXI a. autorių kūryba.

Pianistas yra garsios muzikų Vasiliauskų dinastijos atstovas: jo tėvas buvo muzikas, trys broliai, dvi seserys ir žmona – taip pat muzikai.

Obojus ir klarnetas

Obojininkė Caroline Savickienė ir klarnetininkas Rimvydas Savickas pasirodys antrojoje maratono dalyje. Jų kaip dueto kelias nėra ilgas: pirmą kartą kartu jie grojo per pernai vykusias savo vestuves. Magistro laipsnį Kalifornijos valstijos Fulertono universitete (JAV) įgijęs klarnetininkas, beje, kilęs iš Skuodo, grįžo į tėvynę ir čia vedė iš Danijos kilusią obojininkę. Rimvydas yra laimėjęs keletą tarptautinių konkursų ir stipendijų, kaip solistas koncertavo su orkestrais Lietuvoje, JAV ir kitose šalyse. Caroline’os kūrybinėje biografijoje taip pat įrašyti soliniai pasirodymai su orkestrais Lietuvoje ir Danijoje.

Pasak atlikėjų, programą jiedu sudarė tokią, nes norėjo, kad būtų lietuviškų ir daniškų kūrinių. Lietuviška muzika atspindės ir jų šeimos apsisprendimą kurti gyvenimą Lietuvoje. J.Juzeliūno Sonatą obojui ir klarnetui pasirinko dėl dviejų priežasčių: pirma – tai gerai žinomas lietuvių kompozitorius, antra – šis kūrinys labai sudomino. Į programą atlikėjai įtraukė ir du itin skirtingus Vaidos Striaupaitės-Beinarienės solinius kūrinius pučiamiesiems. Tai „Lietaus žaidimai“ obojui solo ir „Mozaika IV“ klarnetui solo.

Dueto teigimu, danų kompozitoriaus Finno Hoffdingo „Dialogų ciklas“ kelia asociacijų su dialogais šeimos gyvenime. „Tad manome, kad atliekant šį kūrinį mūsų šeimyninis duetas galėtų įdomiai suskambėti. Nors kūrinys yra seniau parašytas, jis skamba labai naujai“, – tvirtino atlikėjai.

Smuikas ir fortepijonas

Trečiojoje maratono dalyje skambės muzika tų Lietuvos kompozitorių, kurių pavardės prasideda B raide. Tai Eduardas Balsys, Osvaldas Balakauskas ir Vytautas Barkauskas. Pasak koncerto atlikėjų – smuikininkės Ingridos Armonaitės ir pianistės Indrės Baikštytės, visi šie autoriai savo kūryba įnešė permainų į lietuvių muzikos istoriją. Abi atlikėjos nuolat pasirodo Lietuvos ir užsienio koncertinėse scenose ir yra puikios pedagogės.

Lygiai prieš 100 metų gimusio E.Balsio kūriniai iki šiol žavi polėkiu ir temperamentu. Kompozitorius buvo 7-ojo dešimtmečio stilistinio lūžio lyderis, turėjęs didžiulės įtakos tolesniam lietuvių muzikos atsinaujinimo procesui. Koncerte suskambės keturi fragmentai iš E.Balsio baleto „Eglė, žalčių karalienė“, kuris buvo kuriamas Lietuvos pajūryje, Palangoje.

O.Balakauskas nuo 7-ojo dešimtmečio vidurio įsitvirtino lietuvių moderniosios muzikos „smaigalyje“ kaip vienas ryškiausių kūrėjų ir svariausių autoritetų, turėjusių įtakos ne vienai kompozitorių kartai. Koncerte bus atlikta jo kompozicija „Lietus Krokuvai“, meistriškai sukomponuota iš keliolikos faktūrinių variacijų.

Beje, įdomu prisiminti, kad E.Balsio ir O.Balakausko žingsnių aidą mena ir Klaipėdos grindinio akmenys, Vytauto Didžiojo gimnazijos ir S.Šimkaus konservatorijos koridorių sienos.

Beje, įdomu prisiminti, kad E.Balsio ir O.Balakausko žingsnių aidą mena ir Klaipėdos grindinio akmenys, Vytauto Didžiojo gimnazijos ir S.Šimkaus konservatorijos koridorių sienos.

Vienas pirmųjų Lietuvoje išbandęs serializmo, aleatorikos, polistilistikos galimybes, V.Barkauskas vėliau pasuko intuityvesnio komponavimo link, siekdamas natūralaus skambesio grožio ir išraiškingumo. I.Armonaitė ir I.Baikštytė interpretuos šio kompozitoriaus Sonatą Nr. 3.

Violončelė ir perkusija

Maratono finalas patikėtas violončelininko Glebo Pyšniako ir perkusininko Pavelo Giunterio duetui. Pasak Pavelo, jo tėvas buvo violončelininkas, tad šis instrumentas jam artimas. Jis nemažai koncertavo su violončelės atlikėjais, bet su Glebu gros pirmą kartą.

Tarp koncerte skambėsiančių kūrinių bus pavasarį anapilin išėjusio kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo Sonata violončelei ir mušamiesiems. Nors pripažintas autorius ją dedikavo žymiam violončelininkui Davidui Geringui, tačiau pažymėjo, jog P.Giunteris yra nepakeičiamas šio kūrinio perkusijos partijos atlikėjas. Ryškus jaunosios kartos muzikas, Čiurlionio kvarteto artistas, vertingų meninių projektų iniciatorius G.Pyšniakas su A.Šenderovo kūryba taip pat gerai susipažinęs.

Renginio pabaigoje nuskambės du labai skirtingos nuotaikos kūriniai – nuostabiai subtili esto Arvo Parto kompozicija „Spiegel im Spiegel“, kurią P.Giunteris aranžavo violončelei ir perkusijai, ir temperamentinga olando Wimo Henderickxo „Afrikietiška siuita“.

Šiuolaikinės muzikos gerbėjų lauks ne tik įkvepianti dabarties muzika, bet ir neformalūs pokalbiai su atlikėjais pertraukų metu. Juos ves muzikologė Veronika Janatjeva. Vėsų rudens vakarą sušildanti arbata bendrauti nuteiks jaukiose Koncertų salės erdvėse. „Laukiame pačių smalsiausių ir ištvermingiausių melomanų, kurie pasiryžę čia praleisti net keturias valandas. Jeigu negalite viso vakaro skirti muzikos šventei, užsukite pas mus nors porai valandų“, – kvietė maratono rengėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių