Quantcast

Senajame miesto turguje menininkė pristatys dovaną Klaipėdai

  • Teksto dydis:

Šeštadienį 10 val. Klaipėdos senojo turgaus halėje (Turgaus a. 5) bus atidaryta klaipėdietės menininkės Saulės Želnytės instaliacijos paroda „Dovana. Krentantis vanduo – minčių lietus“. Per vernisažą šoks Šeiko šokio teatro šokėja Dovilė Binkauskaitė, skambės Fausto Pociaus muzika pagal S. Želnytės garsų koliažus. Šviesų dizaineris – Arūnas Račkauskas.

Videomeno ir meninio objekto interaktyvi instaliacija „Dovana. Krentantis vanduo – minčių lietus“ yra projekto „Turėti ar būti?“, skirto Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui, dalis, kuria Klaipėdos senojo turgaus ekspozicijai skirtą erdvę siekiama įveiklinti lankytojų meninei patirčiai. Taip pat autorei, kuri yra tapytoja, svarbu ieškoti naujų kūrybinių formų perteikiant spalvinę raišką.

„Klaipėda – miestas prie jūros ir marių. Vanduo – jungiamoji mūsų išorės ir vidaus terpė, minčių ir kraujo kunkuliavimas. Turgus – sambūrio vieta mainams. Mes patys lyg atskiros molekulės susijungiame į srautus, kuriuose vyksta mainai: bendravimas siekiant kažką įsigyti, turėti. Kas mums svarbiau: turėti kažką ar būti kažkuo? Ar viena ir kita yra pagrįsta tam tikru naudos patenkinimu? Ar naudingumas sau yra tiesiogiai proporcingas naudingumui mums visiems? Ar įmanoma visame tame mainų šurmulyje išgyventi buvimo pojūtį? Patirti buvimą kartu ir dalytis ne tik vartojamais produktais, bet ir stokojama emocija? Juk vis dar bet kokiu veiksmu siekiame patirti tam tikrą naudą. Tai – ir kūrybiniame procese sukurta erdvė, kurioje esantys objektai neskirti įsigyti, jie skirti išgyventi ir patirti. Patirti naudą būti“, – pristatydama savo kūrinį, teigė menininkė.

Projekte „Turėti ar būti?“ S. Želnytė siekia atskleisti neapčiuopiamą naudą išgyventi akimirkos buvimą, patirti tai, kas neįgyjama už pinigus, bet taip pat gali būti įgyjama mainais turguje ar bet kurioje kitoje miesto, šalies, pasaulio vietoje. Menininkės kūrinys – tai dovana Klaipėdos miesto žmonėms. Skirta ne turėti ją, o būti joje. „Kiekvienas turime savo asmeninį tunelį. Krioklį... Kelią, kuriuo atėjome, ir kelią, kuriuo sugrįšime atgal. Tai vis dėlto – turėti ar būti?“ – klausia kūrėja.

Instaliacijos muzikai S. Želnytė panaudojo garsus iš savo kelionių. Dienoraštinius garsų koliažus jaunasis muzikos kūrėjas F. Pocius supynė į vientisą kūrinį, kuriame sluoksniuojasi krentančio vandens, milijoninio miesto garsai ir triukšmas, pereinantis į atmosferinį plaukimą.

S. Želnytė gyvena ir kuria Klaipėdoje. 2001 m. Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultete baigė taikomosios dailės studijas ir įgijo menų magistro diplomą. Nuo 1997 m. dalyvauja dailės parodose, šalies ir tarptautiniuose meno projektuose. Personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje rengia nuo 2003 m. Nuo 2014 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

Kūrybinė S. Želnytės veikla, įgyvendinant projektą „Turėti ar būti?“, finansuojama gavus

Klaipėdos miesto savivaldybės stipendiją kultūros ir meno kūrėjams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių