Quantcast

„Salve Musica“: grigališkasis choralas ir improvizacijos mušamiesiems

  • Teksto dydis:

Ar gali viename koncerte skambėti senoji muzika ir čia pat gimstanti kūryba? Klaipėdos koncertų salės šventinės klasikos festivalį „Salve Musica“ pradėsianti originali programa „Illumina“ sujungs grigališkąjį choralą ir improvizacijas mušamiesiems.

Vokalo meistrų ansamblis

Ją Klaipėdos koncertų salėje gruodžio 4 d. 18.30 val. pristatys puikūs atlikėjai iš Latvijos – ansamblis „Schola Cantorum Riga“. Kartu su jais muzikuos perkusininkai Rihardas Zalupė ir Ivaras Kalninis, o ansamblio vadovas Guntaras Pranis grieš ratukine lyra.

Unikalus vyrų balsų ansamblis „Schola Cantorum Riga“ gyvuoja beveik 25 metus, gilindamasis į senosios muzikos lobynus, ypač grigališkojo choralo, viduramžių giesmių atlikimą. Įvairiomis šiuolaikinėmis formomis atlikėjai tiesia kelius į klausytojų širdis. Jie rengia originalias programas, kuriose kūrybingai derina senosios ir šių dienų muzikos skambesį.

Ansambliui vadovauja bene žymiausias senosios muzikos specialistas Latvijoje – G. Pranis. „Schola Cantorum Riga“ nariai – Janis Kurševas, Janis Moorsas, Aigaras Reinis, Ansis Klucis, Kasparas Milaševičius, Dainis Geidmanis. Dėl savo narių vokalinės meistrystės, kuria bus galima įsitikinti koncerte, šis ansamblis turi sukaupęs didelės stilistinės apimties repertuarą.

Rengia temines programas

„Schola Cantorum Riga“ nuolat pasirodo senosios muzikos festivaliuose, koncertuose Latvijoje ir svetur. Ansamblis neretai pristato originalias temines programas. Tarp jų – muzikinis „pasivaikščiojimas“ po senosios Rygos katedros skliautais, aidint šioje katedroje skambėjusioms giesmėms ir sakralinėms kompozicijoms. Programa „De Angelis“ pristato originalų grigališkojo choralo ir klavišinio sintezatoriaus junginį; programoje „Dangaus link“ vyrų balsų ansamblis praturtinamas soprano skambesiu, parinktos viduramžių giesmės byloja apie piligrimystės temą. Adventui, Didžiajai savaitei, Velykoms ar kitoms sakralinėms šventėms ansamblis yra parengęs programų su vargonais ir t. t.

Dviejų epochų sankirtoje

Programa „Illumina“ – įvairių giesmių rinkinys, kurio giesmes jungia ta pati tema – šviesa. Šviesa tapo raktiniu žodžiu, parodančiu dviejų epochų, dviejų muzikos stilių sankirtą. Senąją epochą įprasmina grigališkojo choralo, viduramžių giesmių harmonijos bei senosios polifonijos, pavyzdžiui, sakralinių ispanų giesmių, grožis. O a cappella (be pritarimo) atliekamų giesmių atsvarai „Schola Cantorum Riga“ pasirinko perkusininkų duetą. R. Zalupė ir I. Kalninis ne tik pritars giedotojams, bet ir pateiks solinių improvizacijų, kuriomis prasidės trys koncerto programos dalys, pavadintos „Impresijomis“.

Šios improvizacijos mušamaisiais instrumentais iškils tarsi tiltas, jungiantis praeitį su dabartimi. Iš šimtmečiais nutolusių garsų sintezės išauga originalus muzikinis dialogas, pagrįstas meditatyviu ir spalvingu garsų pasauliu. „Šitoks pritarimas ir ritmizuotas giesmių atlikimas klausytojams suteikė galbūt įprastesnės ir patrauklesnės viduramžiškos spalvos, nei būtų „grynojo“ grigališkojo choralo atveju“, – po koncerto Vilniuje atsiliepė muzikologė Beata Baublinskienė.

„Schola Cantorum Riga“ 2006 m. išleido šios programos kompaktinę plokštelę. Šiemet programa „Illumina“ skambėjo prestižiniame Vilniaus festivalyje, o dabar atkeliaus į Lietuvos pajūrį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių